daj proszę znać jak się będą miały za kilka dni skoro pikowałeś w fazie liścieni, wtedy i ja nie będę czekała

*cz.3*,  Początki hoyozy i inne roślinki  Madzia
Niecierpek tak ma, że po skiełkowaniu siewki wydaja się być wysokie i wyciągnięte.Trzeba jednak cierpliwie poczekać bo liścienie po skiełkowaniu urosną jeszcze i siewka gdy jest do pikowania gotowa i ma 2 właściwe listki wcale nie wygląda już na wyciągniętąamster pisze: A pikowałem na etapie liścieni bo wysokie się porobiły na jakieś 5cm i więcej. No... żeby tak wszystkie inne siewki łatwo się pikowało:)
 Pikowanie w fazie liścieni jest ryzykowne i nie radzę tak robić, ponieważ gdy jest tylko korzonek palowy( a tak jest w fazie liścieni), bez tych bocznych, to jest większe ryzyko straty siewki.Dla zrozumienia istoty rzeczy można to porównać do typu roślin, które nie znoszą przesadzania, a dlatego, że mają z natury palowe korzenie.Rozwinięty system korzeniowy sprzyja ukorzenianiu w nowym miejscu i w przypadku siewki również ułatwia start po pikowaniu.
 Pikowanie w fazie liścieni jest ryzykowne i nie radzę tak robić, ponieważ gdy jest tylko korzonek palowy( a tak jest w fazie liścieni), bez tych bocznych, to jest większe ryzyko straty siewki.Dla zrozumienia istoty rzeczy można to porównać do typu roślin, które nie znoszą przesadzania, a dlatego, że mają z natury palowe korzenie.Rozwinięty system korzeniowy sprzyja ukorzenianiu w nowym miejscu i w przypadku siewki również ułatwia start po pikowaniu. spulchniłam glebę i podlałam,same sie schowały pod ziemię.
 spulchniłam glebę i podlałam,same sie schowały pod ziemię. 

myslalam ze nic z nich nie bedzie
 myslalam ze nic z nich nie bedzie

dokładnieselli7 pisze:Ja je też uwielbiam, ale troche mnie potem denerwują jak śmiecą gdy się rozrosną,
 a poza tym, jak pisałam, były też przysmakiem mszyc
  a poza tym, jak pisałam, były też przysmakiem mszyc