Mój kawałek raju ...część 2
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój kawałek raju ...część 2
Świetna historia o wieszaniu wstążek
U nas ładne ogródki mają starsze panie, wśród młodszych to wcale nie jest takie oczywiste, że zajmą się roślinami. Najgorzej, kiedy sił nie starcza-panie młodsze czasem likwidują takie głupoty jak kwiaty 
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo coś wiem na ten temat,tak jest u mojej córki, ale to jej posesja i jej wola, ale też sugestia jej teściowej, tyle róż i lilii nakupiłam i nie ma nic, szkoda mi tylko angielek.
Marysiu,Ewo,Beciu u tej mojej koleżanki na wsi dużo ludzi przeprowadziło się z miasta i oni zapoczątkowali ogrody ale jest jeden,typowe alpinarium naokoło 5000 m kw z wkomponowanym domem w teren i ogrodnicy utrzymujący wszystko
i to jest wizytówka na całą ich wieś ale nie pracą gospodarzy 
Marysiu,Ewo,Beciu u tej mojej koleżanki na wsi dużo ludzi przeprowadziło się z miasta i oni zapoczątkowali ogrody ale jest jeden,typowe alpinarium naokoło 5000 m kw z wkomponowanym domem w teren i ogrodnicy utrzymujący wszystko
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu bo utrzymać taki ogród to dziesiątki godzin spędzone w ogrodzie, a jak się zarabia pieniądze, to lepiej kogoś zatrudnić niż posadzić thuje dookoła i trawnik ze sztucznym pieskiem, kaczuszkami, kurkami bo takie ogrody też koło nas i każdy wytyka go palcami. Bo przecież pies kopie, kury i kaczki brudzą
Dobrego dnia, ja wrzuciłam śnieg do tunelu i od razu mi lepiej~!
Dobrego dnia, ja wrzuciłam śnieg do tunelu i od razu mi lepiej~!
- ewarb
- 500p

- Od: 9 lut 2012, o 14:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do ogrodów trzeba dojrzeć u niektórych to przychodzi wcześniej, a u innych później. Ja też długo dojrzewałam. Czasami to jakiś przypadek.
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Na śląsku ukwiecone ogrody były modne zawsze a przynajmniej w mojej okolicy. Moja babcia miała przepiękne dalie i róże 
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Ja tylko jedną sąsiadkę na wsi zaraziłem . Druga , ''zza płota'' kiedy jej proponowałem rośliny , które miały iść na kompost stwierdziła , że nie ma zamiaru wynosić badyli na jesieni. Woli osadzić na tym miejscu cebulę i czosnek. No i posadziła
W większości domów są ogródki i ogrody od dawna. Młodsi także zakładają. Na obrzeżach miasta większość na iglakach i co najwyżej trawach pozostają. Niewielu jest zapaleńców . Idą na łatwiznę , kosiara i sekator , po co się przemęczać.

- Kriss1515
- 1000p

- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Mi osobiści bardzo podobają się stare ogródki przed domem , niestety u mnie to powoli zanika.
Ja próbuje to jakoś zatrzymać u siebie. 
- mar33

Krystianie i wielkie brawa dla Ciebie bo w Twoim wieku nie ma zapaleńców,jeśli są to wyjątki,na gminę jeden może dwa
mam siostrę młodszą ode mnie o 21 lat i póbowałyśmy w rodzinnym domu cokolwiek zrobić,niewypał, ja daleko, ona jeszcze dalej i szkoda tylko roślin które tam posadziłśmy
bratowa nie ma rąk do pracy w polu i tak jak Tadziu powiedział większość sadzi warzywa a u mnie nawet warzyw nie ma tylko wszystko w dzierżawie a warzywa w sklepie bo i takie są gospodynie na wsi
Ewo Śląsk zawsze mnie poruszał czystością obejść i wypielęgnowanymi ogrodami, przyjemnie popatrzeć jak się jedzie, wszędzie ukwiecone, trawniczki przystrzyżone,śmieci nie latają, nawet te krasnoludki w niektórych ogrodach nie rażą
Marysiu wieś to wieś kura, kaczka, pies powinien być a że kolorowy nie gdacze i nie szczeka
mniej kłopotu tak jak piszesz, a my musimy posprzątać bomby psie, Ty to jeszcze masz ze swoich kurek pożytek bo i jajka i nawóz bo moje darmozjady to tylko za dzwonek przy bramie pracują i to tylko od wiosny do jesieni i osiem godzin
Kochana nie spiesz się z tym tunelem bo gotowa jesteś piecyk wstawić i rozsady tam robić
Ewo Śląsk zawsze mnie poruszał czystością obejść i wypielęgnowanymi ogrodami, przyjemnie popatrzeć jak się jedzie, wszędzie ukwiecone, trawniczki przystrzyżone,śmieci nie latają, nawet te krasnoludki w niektórych ogrodach nie rażą
Marysiu wieś to wieś kura, kaczka, pies powinien być a że kolorowy nie gdacze i nie szczeka
Kochana nie spiesz się z tym tunelem bo gotowa jesteś piecyk wstawić i rozsady tam robić
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska

- Kontakt:
Marysiu nigdy nie zapomnę zderzenia z wsią jak się wprowadziłam; jechałam z sąsiadką, a zbliżały się święta i mówi mi co ma kupić, wymienia orzechy. Ja mówię przecież macie orzecha w ogrodzie? a ona chciałoby mi się zbierać, łuskać daj spokój kupię 20 dkg i mam gotowe 
- mar33

Maryś ja też znam takich, mama obłuskała i sprzedała bo szkoda by zgniły a le w sklepie do ciasta rodzina kupiła bo te są lepsze, co zrobić jak czasami z dziada pan się robi 
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- mar33

Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- Maska

- Kontakt:
No to masz śniegu coraz mniej, a wiosny coraz więcej u mnie niestety wszystko pod grubą warstwą śniegu jeszcze
Marysiu jak siałam swoją hortensję dębolistną to był to rarytas,a teraz w którejś szkółce widziałam chyba 3 lub 4 rodzaje!
Marysiu jak siałam swoją hortensję dębolistną to był to rarytas,a teraz w którejś szkółce widziałam chyba 3 lub 4 rodzaje!
- wiolamanka

- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Marysiu po mimo śniegu robi się u Ciebie wiosennie pierwsze przebiśniegi i krokusy pokazały kwiatuszki
U mnie sporo śniegu i wszystko przykryte
U mnie sporo śniegu i wszystko przykryte
- Kriss1515
- 1000p

- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Oo ! Już przebiśniegi wychodzą. Znaczy , że wiosna już blisko.
U mnie roztopy , ale jeszcze nie na tyle aby cuś ujrzeć w ogródeczku.
Ślicznie prezentują się przebiśniegi wychylające główki ze śniegu
Marysiu idzie wiosna
Skoro zawitała u Ciebie , do mnie też szybciutko dotrze
Toż ma bliziutko