Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Jadziu, witam w moich "krzaczkach" ;:196 . Odwiedziłam Twój wątek i chociaż dotarłam dopiero do połowy, to na pewno będę studiowała dalej :D . Na Twoje zdjęcie białych dzwonków mogłabym patrzeć i patrzeć ;:138 .

Wanda ;:196 Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :D . Widziałaś Kaszubki?! :D Świetne są, prawda? ;:333

Ilonka, tak mi mów z tymi chwastami ;:306 . Prawdę mówiąc ja lubię trochę zapuszczone ogrody, takie rozczochrane, z duszą. Do działek letniskowych pod lasem pasuje mi trochę ogrodowego bałaganu ale to wszystko powinno być z umiarem :roll: . Ostów mam pełno i ich nie znoszę ;:134 , bo ranią nóżki mojego synka ale mech w trawie lubię, bo jest miękki i ma ładny kolor. Kwiaty mniszka lubię ale liście mają w sobie coś drapieżnego i nie lubię na nie patrzeć. Lubię też koniczynę. Kiedyś, jak mieszkałam u rodziców, bardzo podobały mi się ogrody "pod sznurek" i nie lubiłam, jak moja mama zostawiała rośliny, które przypadkowo same się posiały. Ale teraz widzę, że dorosłam do takiego podejścia i przerosłam mistrza, bo w tej chwili ogród mojej mamy wydaje mi się już za bardzo "pod sznurek" ;:306 .
No właśnie te moje hortensje były kupowane jako bukietowe, bo na ogrodowe na pewno bym się nie zdecydowała. A może u mnie nawet bukietowe nie dają rady? :roll:

Grażynko, dziękuję za miłe słowa ale młoda mama, to ja byłam kiedyś ;:306 . Moje młodsze dziecię, to co prawda dopiero przedszkolak, ale pomiędzy młodszym a starszym synem jest aż 10 lat różnicy. Moje koleżanki rówieśniczki przeważnie dzieciom osiemnastki już szykują ;:108 .
Kupiłam w tym roku tyle nasion ale nie wiem właściwie gdzie ja to wszystko posieję? :shock: Niektóre roślinki rosną już na parapecie :tan .

Kasiu, zobaczę, jak w tym roku będą sprawowały się moje hortensje. Jeżeli kiepsko, to znaczy, że trzeba je przenieść do jakiegoś innego ogródka.
Te białe dalie, które widać na zdjęciu są jednoroczne. Kupiłam też nasiona ale w mieszance kolorów więc nie da się przed kwitnieniem ustalić kolorów a zależało mi konkretnie na białych więc kupiłam sobie takie "gotowe". Kolorowe dalie już mi wykiełkowały na parapecie :tan
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bukietówki lubią ;:3
reszta na pw
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

o jaki śliczny skarbek :D iryski ładniutkie i ta serduszka :wink: Moja w ubiegłym roku gdzieś przepadła albo ja wymroziło . ;:222 ..nie wiem,, :( ,ale parę dni temu kupiłam ja sobie w ogrodniczym :tan ,,,lubię ją ;:167 i przypomina mi dzieciństwo :D
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaniu-ale zkupy,bedzie się działo u ciebie tego roku :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :wink: masz niesamowity talent - takie slodkości i tak pięknie wykonane. ;:oj
Mnie to się zawsze coś obsunie , pomaże i rozpuści. :;230
Też pomału zbieram się do wysiewów, ale nie chcę siać za wcześnie, bo mi się roślinki powyciągają.
na razie posiałam taką krótką lobelię, raczej na skalniak chyba. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Kasiu, to trzymam kciuki za dalie ;:215 i pozostałe roślinki ;:215
Wydaje mi się ,że z nasionek też urosną bulwy i można by wykopać jej jesienią :wink:

Niestety ,w naszym klimacie hortensje ogrodowe nie mają szans, a może stety bo inaczej nie przekonałybyśmy się do bukietówek ;:167
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonka, popatrz, to jest zdjęcie mojej hortensji z ubiegłego roku. Późne lato. Te plamy na liściach powstały po tym, jak na hortensję upadały płatki floksa, który rośnie obok. Dobrze, że odnalazłam to zdjęcie, bo właśnie sobie przypomniałam, że powinnam przesadzić hortensję albo floksa, bo kwiaty floksa dosłownie wypalały dziury w liściach hortensji. Jak myślisz, bukietówka ci ona?
Obrazek

Obrazek

Anabuko, serduszka jest niekłopotliwą rośliną. Jedyną wadą jest to, że już latem trzeba ciąć jej liście, bo żółkną. A może ona zgubiła pędy a Ty zapomniałaś, że ją masz i potraktowałaś, jako chwast, gdy wyrastała? :wink: .

Jadziu, oj będzie się działo, będzie ... albo i nie, bo ja czasami zapominam o nasionach i bywa, że na zakupach się kończy ;:306 . W ubiegłym roku zapomniałam wysiać malwę pełną i kosmosy.

Krysiu, eeeee, nie wierzę, że nie udają Ci się ciasta. Jak się coś rozmaże, rozpuści i obsunie, to trzeba to po prostu zjeść i ... próbować dalej do skutku :lol: . Wg mnie lobelia na skalniaku nie będzie czuła się dobrze. U mnie rosła najładniej, w miejscu, gdzie miała cały czas wilgotną glebę. Na mojej działce ziemia rzadko przesycha i wydaje mi się, że lobelia tak właśnie lubi. JMiałam ją kiedyś na słonecznym balkonie, wystarczy, że raz została przesuszona i padła na amen.
Ja lobelię zawsze siałam w lutym. Wyciągała się. Teraz też się wyciąga, taka chudziutka, jak niteczka ale nie martwię się, bo jeżeli będzie tak jak zawsze, to z czasem nabierze ciała :D .

Kasiu, no pewnie, że te jednoroczne można przechowywać jako karpy :uszy . Ja tak robiłam. Jednego roku tylko przekombinowałam i zmieniłam sposób przechowywania dalii i wszystkie mi spleśniały. W ubiegłym roku zrezygnowałam z nich ale potem żałowałam, bo brakowało mi tych kolorów w drugiej połowie lata. W tym roku mam zamiar odnowić zasoby ;:138 .
Podoba mi się Twoja argumentacja w kwestii hortensji ;:215 . Jesteś chyba urodzoną optymistką. Muszę się tego nauczyć ;:215 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasia :;230 oczywiście , że te ciasta zjadamy, chociaż nie wyglądają tak perfekcyjnie. :lol:
A co tam, dzisiaj zrobiłam kolejne siewy. ;:306
Od tego białego za oknem człowiekowi się wszystko miesza. :;230
:wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ignis05 pisze:A co tam, dzisiaj zrobiłam kolejne siewy. ;:306
Krysiu, a co, co, co ???? :tan
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Będziesz siała hortensje?
A te które masz ,czy ogrodowe łatwo sprawdzić.Jak na łodyżkach są ukryte pączki to ogrodówka.
Okryłaś je czymś?
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Kasiu wolałam się najpierw skonsultować z moim nr 1 od hortensji niż walnąć gafę. Poniżej dla Ciebie odpowiedź:
"... wygląda na jakąś ogrodową lub piłkowaną. To nie jest bukietowa. Ma zupełnie inne liście i te plamy na liściach to są właśnie charakterystyczne dla ogrodowych. One nie lubią jak coś na nie spada, ani do nich dotyka. Własnie wtedy pojawiają się takie plamy, odparzenia..... Nie kwitła bo pewnie zmarzła, jak to przy ogrodowych się często zdarza..."
Także to co obok do przesadzenia albo hortensja.
Jeśli jej nie zabezpieczyłaś na zimę to kwiatostanów możesz nie zobaczyć :(
Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam ;:196
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

No to sprawa hortensji się wyjaśniła, dla mnie też ich liście wyglądały na ogrodówki, ale o tym poparzeniu liści to pierwszy raz słyszę ;:108
A nasionka dalii widziałam w ogrodniczym, może też sobie kupię i coś wyhoduję :)

Kasiu, tak... teraz chyba jestem optymistką :wink: Po prostu ostatnie dwa lata mieliśmy duże problemy, i tak dały nam psychicznie w kość , że obecnie inaczej patrzę na wszystko, jestem mniej wymagająca , bardziej wyrozumiała i tolerancyjna i dla otoczenia i dla ogrodu również :D
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, nie, hortensji nie będę siała. A tak z ciekawości zapytam, można siać hortensje? :shock: Moja ma właśnie takie pączki, jak ogrodowa. Okryłam obydwie ale każdą w inny sposób. Jedna dostała kurtkę ze starego chodnika. Wiesz, u mnie taka moda, żeby osłaniać rośliny perskimi dywanami :lol: . A druga od zachodnich wiatrów osłonięta jest ścianą. Okryłam ją słomą i włókniną. Wydaje mi się, że obydwie do tej pory nie przemarzły, bo te pączki, które mają nie wyglądają na suche.

Ilona, ja właśnie szukałam lepszych zdjęć hortensji a Ty już mi odpowiedziałaś. Dziękuję Ci bardzo ;:196 ;:196 ;:196 . A swojemu guru od hortensji przekaż, że taka jedna jest szczęśliwsza, bo już wie, co ma w ogródku :tan . Czyli ogrodowe :? . Na moim zimnym wygwizdowie raczej bez szans na kwitnienie a nawet na osiągnięcie przyzwoitych rozmiarów, jak widać :roll: . Dzięki Tobie dowiedziałam się, że dziury w liściach nie są spowodowane jakimś szczególnym właściwościom kwiatów floksa, a tak już zaczęłam myśleć.

Kasiu, floksy zwłaszcza po deszczu osypywały płatki na hortensję i kiedy zdejmowałam taki przyklejony kwiatek była pod nim dziura na liściu albo przynajmniej brązowa plama. Myślałam, że floks ma jakieś specjalne soki, które wypalają dziury ale, jak widzisz, dzięki Ilonce zagadka się rozwiązała :uszy .
Co nas nie zabije, to nas wzmocni! Życzę Ci, żebyś nie straciła tego optymizmu. Uwielbiam tekst piosenki Jacka Cygana "Czas nas uczy pogody" i też staram się trzymać dystans :D .

Podczas przeszukiwania zdjęć hortensji dla Ilonki znalazłam jeszcze takie:
Obrazek

Kiedyś miałam takie mieczyki ale kwitły bardzo krótko więc już teraz nie sadzę mieczyków.
Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Kasiu, ja też lubię kwiaty, które po przekwitnięciu, choć z liści powinny wyglądać jako-tako. Dlatego mam problemy z makami, ale tak je lubię, że pewnie z nich nie zrezygnuję, teraz staram się je tak posadzić aby po przekwitnięciu były trochę schowane z tyłu, z mieczykami podobny kłopot.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Kasiu, w naszym klimacie z ogrodowymi spory kłopot. Niektórzy na zimę przenoszą do piwnic lub szklarni.
Polecam te, które kwitną na jednorocznych. Z taką Anabelką czy Tardivą nie mam kłopotu ;:108
Nasionka mam (niektóre z ubiegłego roku ;:170 ), ale to co za oknem nie skłania do siewów (przynajmniej mnie).
Zresztą gdzie będą się wylegiwały koty ;:218
Podziwiam dzieła sztuki cukierniczej ;:180
Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”