Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problem z palmą Areka !
Być może to skoczogonki i jeśli jest ich niezbyt wiele nie szkodzą roślinie.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
Re: Problem z palmą Areka ! jeśli to ta Palma
Witam,
Palmę mam dwa lata, w zeszłym roku została przesadzona i tak myślę że zaczęły się problemy. Niestety nie jestem pewien czy to Areca czy Howea forsteriana. Dziś palma umiera. Płakać mi się chce, moja bezradność przy tym schorzeniu daje we znaki. Pełno brązowych plamek które można zdjąć zetrzeć palcami. Wygląda na jakąś formę grzyba. Prześlę zdjęcia wysokiej rozdzielczości. Proszę o pomoc czytałem forum lecz nie znalazłem tego schorzenia.

Palmę mam dwa lata, w zeszłym roku została przesadzona i tak myślę że zaczęły się problemy. Niestety nie jestem pewien czy to Areca czy Howea forsteriana. Dziś palma umiera. Płakać mi się chce, moja bezradność przy tym schorzeniu daje we znaki. Pełno brązowych plamek które można zdjąć zetrzeć palcami. Wygląda na jakąś formę grzyba. Prześlę zdjęcia wysokiej rozdzielczości. Proszę o pomoc czytałem forum lecz nie znalazłem tego schorzenia.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2013, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć wszystkim! Czytam od jakiegoś czasu wątki dot. areki i w końcu (niestety) jestem zmuszona sama zapytać. Mam ogromną nadzieję, że ktoś (czyt. Czarodziej ;)) pomoże, bo mimo stosowania się do Waszych rad moja palma wygląda paskudnie.
Kupiłam moją dypsis lutecens w IKEA jakiś miesiąc temu. Nie przesadzałam. Prawdopodobnie wpadłam w manię podlewania, bo po jakimś czasie zaczęły jej solidnie brązowieć końcówki. Przez ponad dwa tygodnie ziemia nie schła. Postanowiłam zrobić to, co radzicie, czyli tydzień temu kupiłam nową doniczkę, obrałam arekę z mokrej ziemi, dałam żwirek na dno doniczki (jakieś 3 cm), nową ziemię do palm (Compo Sana) i żwirek do podstawki. Podlałam po dwóch dniach półtora litra wody i zostawiłam wodę w podstawce. Oprócz tego spryskuję codziennie i tydzień temu wytarłam z kurzu. Ucinam również końcówki.
Podejrzewam, że przy przesadzaniu uszkodziłam trochę korzenie, które, o dziwo, nie były zgniłe. Tu zdjęcia z dzisiaj (tuż przed podlaniem 1,20 litra odstanej wody i obcięciem końcówek): https://picasaweb.google.com/meng.yidie/Areka Palma ma ciepło, w mieszkaniu jest ponad 20st., brakuje jej za to chyba światła. Stoi dwa metry od południowego okna.
Czy ja wpadam w panikę, czy faktycznie coś zepsułam?
Kupiłam moją dypsis lutecens w IKEA jakiś miesiąc temu. Nie przesadzałam. Prawdopodobnie wpadłam w manię podlewania, bo po jakimś czasie zaczęły jej solidnie brązowieć końcówki. Przez ponad dwa tygodnie ziemia nie schła. Postanowiłam zrobić to, co radzicie, czyli tydzień temu kupiłam nową doniczkę, obrałam arekę z mokrej ziemi, dałam żwirek na dno doniczki (jakieś 3 cm), nową ziemię do palm (Compo Sana) i żwirek do podstawki. Podlałam po dwóch dniach półtora litra wody i zostawiłam wodę w podstawce. Oprócz tego spryskuję codziennie i tydzień temu wytarłam z kurzu. Ucinam również końcówki.
Podejrzewam, że przy przesadzaniu uszkodziłam trochę korzenie, które, o dziwo, nie były zgniłe. Tu zdjęcia z dzisiaj (tuż przed podlaniem 1,20 litra odstanej wody i obcięciem końcówek): https://picasaweb.google.com/meng.yidie/Areka Palma ma ciepło, w mieszkaniu jest ponad 20st., brakuje jej za to chyba światła. Stoi dwa metry od południowego okna.
Czy ja wpadam w panikę, czy faktycznie coś zepsułam?
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Bakdarek jeśli schodzi to to pościągaj to ręcznie jeśli się da . Zakup jakiś środek grzybobójczy bo to raczej będzie atak grzyba :/
Calderon link ze zdjęciami nie działa . Sam napisałeś że przelewałeś .. Palmę zima wystarczy podlać raz w miesiącu .
Zraszać , zraszać i jeszcze raz zraszać . Palmy nie na widzą suchego powietrza zimą .
Podaj zdjęcia to ocenimy co z nia nie tak . Pamiętaj że palma długo sie przyjmuje po przesadzeniu i to wymaga cierpliwości .
Calderon link ze zdjęciami nie działa . Sam napisałeś że przelewałeś .. Palmę zima wystarczy podlać raz w miesiącu .
Zraszać , zraszać i jeszcze raz zraszać . Palmy nie na widzą suchego powietrza zimą .
Podaj zdjęcia to ocenimy co z nia nie tak . Pamiętaj że palma długo sie przyjmuje po przesadzeniu i to wymaga cierpliwości .
Maniak roślin egzotycznych 

-
- 0p - Nowonarodzony
Link powinien działać teraz.
Przelałam ją, zgadza się - ale nie zgniły jej korzenie i ją przesadziłam. Podlewam teraz tylko wtedy, kiedy na głębokość palca ziemia przeschnie. Może rzeczywiście chodzi o to, że długo się przyjmuje.
Przelałam ją, zgadza się - ale nie zgniły jej korzenie i ją przesadziłam. Podlewam teraz tylko wtedy, kiedy na głębokość palca ziemia przeschnie. Może rzeczywiście chodzi o to, że długo się przyjmuje.
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Jak tak będziesz lać to znów przelejesz, one nie potrzebują takiego przelewania.
- stalewiak
- Kontakt:
Ja bym sie nie martwił bo wygląda ok
Jedynie mógł byś prysnąć jakimś środkiem grzybobójczym 

-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za pocieszenie
Palma jest matowa i dlatego się martwię, poza tym liście się zwijają. Za jakiś czas dam znać, czy jej się poprawiło.

- stalewiak
- Kontakt:
Jak liscie sie zwiajają to możesz mieć np przędziorka czy innego paskuda na liściach których nie widać .

Witam, proszę o pomoc bo jak tak dalej pójdzie to stracę całą palmę. Wszystko było ok mam palmę arekę ponad rok. Pięknie rosła a od kilku tygodni nagle zaczęły schnąc jej liście, bez żółknięcia. Po prostu robią się suche. Obejrzałam liście dokładnie i żadnych szkodników nie widac. Zaczęłam więc grzebac w ziemi i znalazłam takie ciemno-brązowe gąsienice z błyszczącym brązowym pancerzykiem. Dośc duże 2-3 cm. Co mam robic przesadzic czy podlac jakąś chemią? Proszę odpowiedzcie bo te liście schną w takim tempie że niedługo będzie po palmie. Pozdrawiam
- stalewiak
- Kontakt:
Jolanta najpierw pokaz foto tego szkodnika bo tak z opisu to wiesz ....
A jak wilgotność powietrza i czy stoi nie za blisko grzenika ?
A jak wilgotność powietrza i czy stoi nie za blisko grzenika ?

- stalewiak
- Kontakt:
Re: PALMA AREKA
Było już nie raz .
1: Może za dużo podlewasz
2: Zmiana otoczenia
3: Wilgotność powietrza za mała
4: Brak dostępu do światła naturalnego
5: Możliwe że jakieś robaki grasują w ziemi .
1: Może za dużo podlewasz
2: Zmiana otoczenia
3: Wilgotność powietrza za mała
4: Brak dostępu do światła naturalnego
5: Możliwe że jakieś robaki grasują w ziemi .

ziemia nowo dana światła ma zraszana jest co dziennie a robaczków nie ma 

Ta doniczka w jakiej jest pokazana na zdjęciu to po przesadzeniu? bo jeśli tak to masakra i do tego te związane liście.