Dziewczyny - podzielę się z chętnymi funkiami, ale chyba tzreba poczekać do wiosny :
FUNKIA, HOSTA – Dobrze rosną na każdej glebie, najlepiej w półcieniu. Wymagają stanowisk nieco wilgotnych, w suchych miejscach niestety nie rosną dobrze. Ważne jest systematyczne nawożenie nawozami wieloskładnikowymi, gdyż rosną wtedy bujniej, tworząc obfite, dekoracyjne rozety. Hosty należą do bylin długowiecznych, rozmnażamy je głównie przez podział roślin wiosną w IV – V. Należy pamiętać, że funkie późno rozpoczynają wegetację wiosną.
Ta kwitnąca funkia na 2 zdjęciu ma ogromne liście, nie jest ich wiele ale mają imponującą wielkość. Nie wiem czy będzie co dzielić bo nie są tak rozrośnięte jak pozostałe dwa rodzaje. Z nimi nie ma problemów - ich jest baaaardzo dużo :P
Na 3 zdjęciu lepiej widać te jednobarwne - mają dużo liści ale na razie nie zamierzają kwitnąć.....
ja też poproszę tą z 3 zdj.
Wydaje mi się, że nie trzeba czekać do wiosny. Mi sąsiadka teraz 2 dawała. Ale poczytam jeszcze. No, ja niecierpliwa jestem!
Pozdrawiam, Iwona. moje wątki ten się nie myli co nic nie robi
No rzeczywiście Mariolu, Twoi poprzednicy musieli być zapalonymi miłośnikami funkii. W niewielkim ogrodzie zgromadzić ich taką ilość U mnie też przeszła niedawno burza, a ulewa troszkę nawodniła górną warstwę ziemi - dobre i to, drzewa przestaną zrzucać żółte jesienne liście.
Witaj Mariolu u mnie też dopiero przestało lać. Burza była jak nic, najważniejsze że i moja trawa sie trochę napije. Hosty masz cudne- i aż tyle. Ja z chęcią tez sie zapisze do kolejki, jak nie zapomnisz . Teraz juz grzeje, ze chyba ta woda nawet dobrze nie zdąży sie wchłonić. Buziaki. :P
Dobra dziewczyny
Może można je dzielić w każdym momencie ? Ja tego jeszcze nie wiem, ale najprawdopodobniej czekać i tak trzeba do jesieni, bo w czasie kwitnienia to na pewno dzielić nie można. Trudno mi było je policzyć bo czasem nie widać gdzie kończy się jedna a zaczyna druga
Zanotowałam w pamięci i będziemy miały hosty z jednej rodzinki :P