.
 . Pomyślałam sobie, że może warto przed rozpoczęciem kolejnego różanego sezonu, zgromadzić w jednym miejscu informacje, dotyczące profilaktyki chorób róż, a także "neutralizacji" szkodników
 , w oparciu o naturalne, ekologiczne i sprawdzone sposoby.
 , w oparciu o naturalne, ekologiczne i sprawdzone sposoby. Przeglądając forum wielokrotnie natrafiałam na opisy "środków własnej produkcji" do oprysków roślin, mających na celu zmniejszenie lub wręcz wyeliminowanie objawów chorób liści. Gdzieniegdzie znajdowałam także konkretne przepisy na mikstury mniej lub bardziej zniechęcające wszelkie robactwo do żerowania na pewnych gatunkach roślin. Ale, cóż z tego ... nie zanotowałam ich ...
 . Sądziłam wówczas, że jak przeczytam, to "jakoś" zapamiętam
 . Sądziłam wówczas, że jak przeczytam, to "jakoś" zapamiętam  i w chwili rozpaczy nad rośliną tę recepturę sobie przypomnę ... Nic bardziej błędnego
 i w chwili rozpaczy nad rośliną tę recepturę sobie przypomnę ... Nic bardziej błędnego  ! Kompletna dziura w pamięci ... I co było robić? Pozostało mi sięgnąć po odpowiedni środek chemiczny, który zwykle jest pod ręką i skutkuje blyskawicznie. Ale, ale ... żeby nikt nie pomyślał, że coś mam przeciw środkom chemicznym, to od razu wyjaśnię, że NIE, NIE MAM
 ! Kompletna dziura w pamięci ... I co było robić? Pozostało mi sięgnąć po odpowiedni środek chemiczny, który zwykle jest pod ręką i skutkuje blyskawicznie. Ale, ale ... żeby nikt nie pomyślał, że coś mam przeciw środkom chemicznym, to od razu wyjaśnię, że NIE, NIE MAM   . Uważam jedynie, iż zawsze zdążę po tę chemię sięgnąć, próbując najprzód środków "prosto z natury"
 . Uważam jedynie, iż zawsze zdążę po tę chemię sięgnąć, próbując najprzód środków "prosto z natury"  .
 . A więc, wracając do tematu wyjściowego, jedynym przepisem na oprysk eko, jaki zapamiętałam był:
sposób na pozbycie się MĄCZNIAKA PRAWDZIWEGO z liści róż: wymieszać mleko z wodą pół na pół lub z nieco większą przewagą mleka i tym roztworem obficie opryskać chore liście (uwaga: po wyschnięciu zostają białe plamki na liściach, ale choroba powoli ustępuje - sprawdziłam - można powtarzać co tydzień, aż do ustąpienia objawów choroby).
Zachęcam wszystkich odwiedzających ten wątek do dzielenia się swoimi doświadczeniami, związanymi z używaniem miksturek, pomagających naszym ukochanym roślinom odzyskać pełne zdrowie i wigor
 .
 .Proponuję, aby sam tekst przepisu zaznaczać wytłuszczoną czcionką.

), że to bardzo cenna i wartościowa postać nawozu, podawana w jakimś określonym stężeniu.
 ), że to bardzo cenna i wartościowa postać nawozu, podawana w jakimś określonym stężeniu.  i w związku z tym szczegółów tejże opinii nie przyswoiłam.  Jak to nigdy nie wiadomo ... co się może w życiu przydać, prawda
 i w związku z tym szczegółów tejże opinii nie przyswoiłam.  Jak to nigdy nie wiadomo ... co się może w życiu przydać, prawda  ?
 ?  .
 .

. Rewelacyjny! Kopalnia wiedzy! Że ja wcześniej go nie znalazłam
 . Rewelacyjny! Kopalnia wiedzy! Że ja wcześniej go nie znalazłam  ! Całą wiedzę i inspirację na ten temat czerpię przede wszystkim z wątków w sekcji różanej. Polecam gorąco!!
 ! Całą wiedzę i inspirację na ten temat czerpię przede wszystkim z wątków w sekcji różanej. Polecam gorąco!! . A to "tylko" po bliskim spotkaniu z przędziorkiem chmielowcem ...
 . A to "tylko" po bliskim spotkaniu z przędziorkiem chmielowcem ...  .
 . .
 .
 " . Ale też po chwili przyszła refleksja "zaraz, zaraz, przecież nasza skóra to prawdziwy terminator, zniosła już naprawdę dużo, choćby w ogrodzie i jeśli się czegoś używa rozsądnie i bez przesady, to wszystko jest ok." Uff ... powiem szczerze, że i wtedy i teraz mi naprawdę ulżyło
 " . Ale też po chwili przyszła refleksja "zaraz, zaraz, przecież nasza skóra to prawdziwy terminator, zniosła już naprawdę dużo, choćby w ogrodzie i jeśli się czegoś używa rozsądnie i bez przesady, to wszystko jest ok." Uff ... powiem szczerze, że i wtedy i teraz mi naprawdę ulżyło  . Chyba nawet z samej ciekawości porobię kilka takich oprysków i dam znać, czy to dało zamierzony skutek
 . Chyba nawet z samej ciekawości porobię kilka takich oprysków i dam znać, czy to dało zamierzony skutek