Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ulko, szczerze mówiąc nie pamiętam ile ta pęcherznica ma lat :oops: Wyhodowałam ją z własnoręcznie ukorzenionej malutkiej sadzonki, jakieś 6 a moze 8 lat temu? Wiem tylko, ze bardzo szybko rośnie i po trzech latach chyba juz kwitła. A moze po czterech?

Grażynko, zauważyłam, ze podobają Ci sie róże w tej tonacji :D
Jaśmin, jak większość krzewów do których podchodzę z sekatorem, przycinam raczej dość lekko.
Przed samym kwitnieniem skróciłam młode pędy które bardzo wybujały i psuły wygląd krzewu. Po kwitnieniu skracam jeszcze niktóre pędy, jeśli wydaja mi się za długie. Chodzi mi o to, zeby krzew był bardziej zwarty.

Mam jeszcze kilka zdjęć z pytaniami. Postaram się je wrzucić wieczorem.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Izo - róża od Andre może być
Sutters Gold
to Climber a kolor w początkowej fazie wzrostu przyjmuje najróżniejszy.
Ustabilizuje sie za 3-4 lata.
:D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bardzo żałuję ,że masz zepsuty aparat bo chętnie bym popatrzyła na tego tulipanowca :( ale może tak szybko nie przekwitnie :roll: :D róża morelowa cudo :shock:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu, dziękuję za próbę identyfikacji. Za Chiny Ludowe nie przypomne sobie, czy pierwszym członem nazwy było słowo "sutters". Obejrzałam wszystkie zdjęcia, jakie znalazłam w internecie róży Sutters Gold i wszystkie są zółto-pomarańczowe, z lekkim odcieniem różu czasami, czyli inne niż moja. Ale skoro mówisz, ze kolor ustali sie za 2-3lata (tak długo?...),
to pozostaje czekać i obserwować :D

Bożenko, może M naprawi mi ładowarkę, a jak nie to musze kupić nową. Mam nadzieję, ze sam aparat jest sprawny. Moze zdążę ;)

A ja mam do Ciebie pytanie. Co to jest? Jakiś złocień?

Obrazek Obrazek

Jeżeli tak, to dlaczego u mnie tak zwiesza płatki? Czy to może byc niedobór wody? Choroba?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izuniu zacznę od oczka. Wszyscy już podziwiali i chwalili, ja jak zwykle na końcu.
Podziwiam Cię przede wszystkim za konsekwencję w działaniu. To jest naprawdę duża sprawa.
Zaplanowałaś, i zrobiłaś. Na dokładkę zrobiłaś tak, że efekt jest naprawdę świetny.
Izuniu gratuluję, jesteś WIELKA, bo to było naprawdę duże przedsięwzięcie.

Izuniu czy róża, którą dostałam od Ciebie, to jest właśnie ta, której nazwę ustaliłyście?

Jeśli chodzi o lilie, one lubią siedzieć w jednym miejscu przez dłuższy czas, aż się za bardzo nie zagęszczą. Myślę, że w następnym roku już będą miały więcej pąków,i będą wyższe.
Jeżeli masz trochę kompostu, to podsyp im żeby cebule miały czym się dożywiać i rosnąć.
Im większa cebula, tym ładniejszy kwiat.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Liluś, dostałam już tyle pochwał, a teraz jeszcze TAKA od Ciebie...juz nie wiem co powiedzieć :oops: Dziękuję!

Tak mi wstyd! Miałam do Ciebie napisać i zapomniałam :oops: Tak, Liluś, mamy różę Constance Spray :D A jak się ma Twoja różyczka?
Lilie rosną w średnio żyznej ziemi, bo to miejsce tymczasowe,więc myślałam, żeby je przesadzić jesienią. Tymczasem mogę im sypnąć kompostu. Czy sypnąć tylko po wierzchu?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kto zna te roslinki (od Anulki)

Obrazek Obrazek

jaki dzwoneczek?

Obrazek

jaki goździk?
Obrazek

jak się nazywa ta roslinka?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izuniu pierwsza roślina to miecznica wąskolistna (Sisyrynchium), następna to chyba dzwonek drobny, jeżeli jego wysokość nie przekracza 10 cm (razem z kwiatami).
Pozostałe znam, ale nie znam poprawnych nazw, więc niech się wypowiedzą lepsi ode mnie. :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

chatte pisze:I na koniec przedziwna róża, którą dostałam w prezencie od Andre 1960
Na etykietce była nazwa :...coś tam... Gold i zdjęcie żółtego jak jajecznica kwiatu. Tymczasem róża jest taka ...morelowa? a kiedy przekwita robi się bladoróżowa. To róża pnąca
Obrazek

Czy ktoś zna taką różę?
A nie jest to Ghislaine de Féligonde ?

Obrazek

Zobacz, zbliżenie kosmatych łodyżek kwiatowych, Izulko... :roll:

http://www.trinityfarm.co.nz/images/ghi ... de%201.JPG

Golden Moss

Obrazek

http://woodlandrosegarden.netfirms.com/ ... 20moss.jpg
Golden Celebration, Austina ?

Oczko, wreszcie kawałek oczka dałaś, KOchanie !
Cieszę się baaaaardzo ( z suchego kraju!) :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Liluś! Ten dzwoneczek jest bardzo niziutki, to na pewno ten. A nazwę tej ostatniej roslinki Anulka podała mi jeszcze jesienią, ale nie zapisałam i ...wiadomo :?

Haneczko, kwiatki tej pierwszej wyglądają podobnie, a łodyżkom tak dokładnie jeszcze się nie przyglądałam :D
Zapomniałam, ze mam jeszcze jedno zbliżenie tej róży!
To jest jej pierwszy kwiat

Obrazek

Chyba jednak trzeba będzie zaczekać z nazwą aż podrosnie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czy ta ostatnia roślinka to nie jest jakiś rodzaj szałwii?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie, Grażynko. A ja chciałam Cie spytać, czy roslinka która przysłałaś mi jako kocimiętkę, nie jest przypadkiem jakąś odmianą szałwii? :D Zobacz, o tę mi chodzi

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś u mnie kwitnie tak samo. Była kupiona jako kocimiętka w zeszłym roku a wyszło coś, czego sama nie znam. Może to i szałwia,ale nie jestem pewna. Poza tym jak mam być szczera to wcale nie jest to oryginalny kwiatek. Nic szczególnego, ale kto wie, może być tak jak z tą różą gożdzikową. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Izuniu, tak to Victor Verdier :D Pokazujesz cudeńka, Twoje dzwoneczki są prześliczne a ogród naprawdę przepiękny, masz w nim niesamowitą ilość kwiatów i pięknych krzewów, zawsze z przyjemnością tu przychodzę :D
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, teraz moja ciekawość została rozbudzona i jak bedę mogła znów robić zdjęcia, to zrobie tej roslinie portret i wstawię do działu identyfikacji. A wcześniej pogoogluje trochę, ale wątpie, czy sama to znajdę.[

Ewulko, cieszę się bardzo, że mam taką wspaniałą różę :D Trochę się martwię o zdrowie obydwu, bo V. V. był batrdzo zdrowy , a teraz ma na niektórych listkach dziwne plamki, jakby wyschnięte kawałeczki tkanki... Nie mogę zrobic zdjęcia, więc nie mam jak spytać co to :(
Ta druga natomiast długo dochodziła do siebie, atakowana w międzyczasie przez mszyce, podkopywana przez mrówki. Ma teraz trochę pączków, ale jakaś biedna jest. Mam nadzieję, że do przyszłego sezonu zaaklimatyzuje się i nabierze krzepy. Tymczasem niecierpliwie czekam na jej kwiaty...
To miłe, ze podoba Ci się w moim ogródku, któremu przecież daleko do Twojego. Brak mu tej elegancji :oops: Pocieszam się jednak, ze po rewolucji będzie coraz lepiej :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”