Doniczkowi Przyjaciele-Hoje,Kohlerie,"Staruszki" i "Nowinki"

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moi Doniczkowi Przyjaciele - Hoje,Kohlerie

Post »

:wit na Forum
Sądząc po nicku jesteśmy chyba imienniczkami. ;:196
Nie należę do fanów roślin z rodziny ostrojowatych, ale będę z wielką przyjemnością podglądac Twoje Hoye. :tan
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

elcia1974 ;:100
ja też jestem ellcia ;:33 może troszkę starsza - jeżeli 1974 to Twój rocznik... ;:88
dziękuję za odwiedziny w moim malusim wątku w porównaniu z Twoim dorobkiem ;:138

Na dowód tego, że nie zapomniałam o tej begonii masoniana "Żelazny krzyż" i, że mam sentyment do tego rodzaju liści pokażę moją pilee, którą kupiłam natychmiast i bez wahania, kiedy ją wypatrzyłam w Castoramie

Obrazek

skoro mowa o pileach, to mam jeszcze taką

Obrazek

i taką

Obrazek

i taką

Obrazek

Ostatnio przy robieniu zdjęć miałam "asystentkę", która chyba poczuła się "zazdrosna" i robiła wszystko, by to ona była na pierwszym planie, a nie aloes ;:112

Obrazek

Obrazek

Obrazek

no i dopieła swego...

[url=httphttp://imageshack.us/://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/648bd45440a91b86.html]Obrazek[/url]

;:48 ;:48
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Gdzie hoye tam i ja :D
A suczka to nie przypadkiem grzywacz chiński? :wit
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Pilee świetne , a fotki z psem są najlepsze , świetne pozy przybierała ;:306
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Również bardzo lubię Pilejki. ;:108 Tą pierwszą nazywam krokodylkiem. ;:224
Koniecznie wygłaskaj ode mnie sunię pomocnicę. Jest śliczna :wit
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

sweety :wit dziękuję za odwiedziny, postaram się coś jeszcze o hojach wrzucić, byś mogła pocieszyć oko :) moja sunia, to maltanka "bombona" :tan

agnieszka_ wrzuciłam do grafiki hasło pilea i wyskoczyło mnóstwo ciekawych roślinek o fajnych kolorach i kształtach listków ;:oj
ale jestem do tyłu, zauważyłam ogromny skok w możliwościach zdobycia tak wielu przeciekawych roślinek, teraz jest naprawdę sprzyjający czas na rozwój różnych gatunkomanii ;:112 i to jest ;:215

elcia1974 sunia wygłaskana, bardzo dziękuje, bardzo lubi głaskanie po brzuszku ;:87 chciałam zobaczyć, jak się ten "krokodylek" nazywa fachowo i zwątpiłam... niech już będzie "krokodylek" ;:333

Hoja Wee Bella
grudzień 2012

Obrazek

styczeń 2013

Obrazek

luty 2013

Obrazek

A to mój czternastoletni Kroton po przejściach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Utrzymuje go przy życiu, bo stanowi pamiątkę po nagle zmarłym szwagrze (23l.) - miał go w swoim w pokoju i zabrałam go do siebie...

Czym go można wzmocnić, podlewam go deszczówką lub wodą ze źródełka, wciąż muszę go pilnować z podlewaniem, bo bardzo szybko wysycha mu podłoże... a nie chcę go stracić...
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu fachowo krokodylek to Pilea mollis 'Moon valley' :uszy
"Krokodylek" jest oczywiście łatwiejszy do zapamiętania. :lol:
Dla mnie utrzymanie krotona przez wiele lat to mistrzostwo świata. Podziwiam. ;:180
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

:wit Bardzo ładna kolekcja hojek, fajna psinka- i jaka z niej modelka :D
Pilee też niczego sobie, super ;:108
Będe zaglądać 8-)
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

elcia1974, dzięki za fachową info o Pilei...a z Krotonem, to bywało czasami tak, że już nie miał prawie liści, przeżył inwazję przędziorków, tarcznika i skoczogonków...trzeba go pilnować z wilgotnością, bo zaraz zrzuca dolne liście...
:wit Kama86 cieszę się, że będziesz do mnie zaglądać, a ja będę zaglądać do Ciebie... :D

A teraz hoje Carnosy

Hoja Variegata grudzień 2012

Obrazek

luty 2013

Obrazek

Carnosa - grudzień 2012

Obrazek

luty 2013

Obrazek

Hoja Tricolor, zdecydowanie najgorzej przechodzi okres adaptacji w nowym miejscu, bardzo powoli ukorzenia się ten szczepek, który jej ucięłam w styczniu

Obrazek

A teraz moja "staruszka" - hoja i chyba ją w końcu zidentyfikowałam, to Hoja Carnosa "Krimson PRINCESS", ma chyba z 16 lat, ale niestety nigdy mi nie kwitła...przyniosła ją mojej siostrze córka - znalazła ją przy śmietniku koło kwiaciarni, był czas, że rosła bardzo ładnie, niestety przeprowadzki i brak mojej staranności w doborze miejsca dla niej sprawiły, że zmarniała. Walczę też u niej z tarcznikiem, w tym roku na wiosnę oberwałam jej wszystkie duże listki, bo mnie tak zezłościł ten tarcznik na niej, zdrapywałam "typa", ostatnio potraktowałam go denaturatem w odstępach 10 dniowych, ale niestety bestia dalej nie daje za wygraną, a szkoda, bo mi się ładnie opuszcza, ma sporo nowych listeczków i zawiązków pędów, straszny ten tarcznik...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczna ta variegata pomimo nieustannej walki z tarcznikiem. ;:138
Też mam jej sadzonkę. Wciąż się aklimatyzuje a ja z niecierpliwością zaglądam w nadziei, że zobaczę nowy listek
lub pędzik. :tan Może jak poczuje wiosnę i ;:3 ogrzeje jej listki to ruszy "z kopyta". ;:224
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p
Od: 17 lis 2012, o 11:52

Post »

witaj Elu :wit cudne masz roślinki :) fajne foteczki z pomocnicą :D i widzę znajome doniczki ;:306
x-h-n

Post »

Piękne przedszkolaki ;:215 niech zdrowo rośną i cieszą oko :D A psiaczka to masz cudownego :wit
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p

Post »

:wit
hiuan no, tak przedszkolaki muszą rosnąć, ma to swój urok - zaglądanie czy wszystko z nimi w porządku i cieszenie się z każdego nowego korzonka, listka... :heja

Nastia
dzięki za wizytę, moja sunia, to niezła kombinatorka - czego się nie robi dla kariery... :;230 ;:306

Hoja Retusa grudzień 2012

Obrazek

luty 2013

Obrazek

Hoja Publycalix grudzień 2012

Obrazek

luty 2013

Obrazek

Dracena, która przywiozłam w 99 roku z Padwy, jest mi szczególnie bliska, bo pojawiła się, kiedy byłam w ciąży z Piotrusiem i ten kwiatek mi go przypomina...przetrzymywana była latami przez szwagierkę w biurze, kiepsko już z nią było, od kilku lat wróciła do mnie i tak ją rozmnażam, żeby skrócić ten najdłuższy pęd, na razie chyba koniec z przycinaniem, teraz niech rośnie...

Obrazek

Obrazek

A ta Juka, to miała szczęście do mnie, a ja do niej... znalazłam ją - teraz będzie trzeci rok w lecie - wyrzuconą wśród sterty powycinanych krzaków... nie dało mi, zabrałam i mam teraz taką "roślinkę" za darmo...

Obrazek

Ostatnio przesadziłam do Draceny i Juki Ceropegie Woodii, ta staruszka miała jedną bulwę chyba na 5 cm ;:154

Obrazek

Juka jest obecnie w dolnym pokoju - magazynie różności i dlatego takie tło, przepraszam...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Elu ładną kolekcje hoyi uzbierałas i duże przedszkole kohlerii,one bardzo szybko sie ukorzeniają i pewnie juz mają korzonki to niech Ci pięknie rosną i kwitnaą ;:138 a maltanka śliczna sunia i wymiziaj ja ode mnie i łapka od mojego Pina bo to tez taki maluszek jak ona ;:196 kiedyś nie mogłam się zdecydować czy maltańczyk czy york i jak zwykle zdecydował przypadek ;:oj ;:oj czy aby na pewno ;:131 bo jest najmilszym i najkochańszym pieskiem na Ziemi;:306 pewnie gdybym miała maltańczyka mówiłabym to samo :D
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Witaj Elu, fajnie spotkać tutaj krajankę ;:136
Wygłaskaj porządnie sunię, jest słodka ;:167
Widać, że hoje Cię polubiły i pasja się rozwija :wink: Czekam też niecierpliwie na kwiaty kohlerii :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”