Moi Drodzy mam do Was pytanko, kiedy zaczynacie zdejmowac okrywy z rabat z celulowymi?
Na jesieni przysypałam rabaty z cebulowymi grubą warstwą skoszonej trawy (ehh więcej tego nie zrobię..) Krokusy i szafirki już się przez tę, teraz zbitą warstwę trawy poprzebijały i nie wiem czy to tak zostawić czy usunąć te trawę....
Jedną rabatkę mam wyłożoną warstwą połamanej trzciny i nie wiem kiedy ją usunąć jak pod spodem zaczną wychodzić cebulowe...
Proszę o poradę.
Zdjemowanie okryw z rabat z cebulowymi - prosze o poradę
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zdjemowanie okryw z rabat z cebulowymi - prosze o poradę
No poczekaj jeszcze trochę.Dziunia87 pisze:Moi Drodzy mam do Was pytanko, kiedy zaczynacie zdejmowac okrywy z rabat z celulowymi?

Re: Zdjemowanie okryw z rabat z cebulowymi - prosze o poradę
Ja również kilka dni temu usunąłem już warstwę liści ze swoich kwiatów cebulowych (tulipany, żonkile i hiacynty).
Co ciekawe, pod warstwą liści była warstwa lodu, pomimo, że śnieg już stopniał, więc dało mi do zrozumienia, że dalsze ich pozostawienie opóźni tylko ich wzrost.
W tamtym roku przegapiłem ten moment i pozostawione liście nie dość, że uniemożliwiały nagrzewanie się ziemi, to na dodatek utrudniały dostęp słońca do roślin i musiały się one przez nie przebijać.
Co ciekawe, pod warstwą liści była warstwa lodu, pomimo, że śnieg już stopniał, więc dało mi do zrozumienia, że dalsze ich pozostawienie opóźni tylko ich wzrost.
W tamtym roku przegapiłem ten moment i pozostawione liście nie dość, że uniemożliwiały nagrzewanie się ziemi, to na dodatek utrudniały dostęp słońca do roślin i musiały się one przez nie przebijać.
Pozdrawiam - Waldemar