Zdjemowanie okryw z rabat z cebulowymi - prosze o poradę

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Zdjemowanie okryw z rabat z cebulowymi - prosze o poradę

Post »

Moi Drodzy mam do Was pytanko, kiedy zaczynacie zdejmowac okrywy z rabat z celulowymi?

Na jesieni przysypałam rabaty z cebulowymi grubą warstwą skoszonej trawy (ehh więcej tego nie zrobię..) Krokusy i szafirki już się przez tę, teraz zbitą warstwę trawy poprzebijały i nie wiem czy to tak zostawić czy usunąć te trawę....

Jedną rabatkę mam wyłożoną warstwą połamanej trzciny i nie wiem kiedy ją usunąć jak pod spodem zaczną wychodzić cebulowe...

Proszę o poradę.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdjemowanie okryw z rabat z cebulowymi - prosze o poradę

Post »

Dziunia87 pisze:Moi Drodzy mam do Was pytanko, kiedy zaczynacie zdejmowac okrywy z rabat z celulowymi?
No poczekaj jeszcze trochę. :D
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjemowanie okryw z rabat z cebulowymi - prosze o poradę

Post »

Ja również kilka dni temu usunąłem już warstwę liści ze swoich kwiatów cebulowych (tulipany, żonkile i hiacynty).
Co ciekawe, pod warstwą liści była warstwa lodu, pomimo, że śnieg już stopniał, więc dało mi do zrozumienia, że dalsze ich pozostawienie opóźni tylko ich wzrost.

W tamtym roku przegapiłem ten moment i pozostawione liście nie dość, że uniemożliwiały nagrzewanie się ziemi, to na dodatek utrudniały dostęp słońca do roślin i musiały się one przez nie przebijać.
Pozdrawiam - Waldemar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”