Gdyby to było takie proste i tanie to też bym się "przerzuciła" na hydroponikę bo dość mnie to kiedyś interesowało. A te wskaźniki pomiaru wody to drogie są? One są razem z doniczką sprzedawane czy osobno? Masz taki w każdej doniczce?basga pisze:No fakt...sąsiadko!![]()
Czyli wystarczy keramzyt i woda i jakiś badylek i można zaczynać przygodę z hydroponiką!?
Moje kwiaty w hydroponice
- effa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Effa to jest proste jak drut
.cena wsadu i wskaznika zależy od wielkosci. Po niedzieli polecę na Plac imbramowski do sklepu ogrodniczego popytam o ceny i powiem.Dawno nie kupowałam.....Taniutkie toto nie jest niestety.Wszystko kupuje sie oddzielnie.Wsad musi być dopasowany do doniczki.Najlepiej kupowac razem aby doniczka nie była za duza.
Teresa

Teresa
Bardzo ciekawy temat Tereska! Trochę czytałam o tej hydroponicznej uprawie roślin.Podobno hydroponika bardzo dobrze wpływa na mikroklimat wnętrz z centralnym ogrzewaniem - woda wypełniająca osłonki roślin stale paruje, nawilżając powietrze w mieszkaniu. W dodatku w granulkach podłoża nie rozwijają się uczulające grzyby i pleśnie, które często występują w doniczkach wypełnionych ziemią. To dobre dla alergików prawda? 

moje roślinki
Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda
A słyszała któraś z Was o hydrożelach? Widziałam program o nich (pytanie na śniadanie) Też zaczęłam szukać informacji na ten temat. Jeśli kogoś zainteresuje to wklejam teks ze stronki o hydrożelach:
Hydrożele jako składniki podłoży ogrodniczych oddziaływają zarówno na ich właściwości fizyczne jak również chemiczne. W podłożach z udziałem hydrożeli poprawie ulegają stosunki powietrzno-wodne. Znacznie wzrasta pojemność wodna, a w tym przede wszystkim ilość wody łatwo dostępnej dla roślin. Szczególnie korzystny wpływ hydrożeli na właściwości wodne występuje w przypadku podłoży porowatych, mocno przepuszczalnych dla wody, a więc z dużym udziałem takich komponentów jak: piasek, kora, żwir, keramzyt lub grubsze frakcje węgla brunatnego. W podłożach takich hydrożele znacznie zwiększają pojemność wodną, nie zmniejszając w sposób istotny pojemności powietrznej.. Hydrożele ograniczają wahania wilgotności podłoża wynikające z okresowego wysychania, czy też podlewania przyczyniając się do zredukowania stresu wodnego u roślin. Możliwości ograniczenia zużycia wody, zmniejszenia migracji nawozów i środków ochrony roślin do wód podziemnych, należy uznać za bardzo korzystne z punktu widzenia ekonomicznego, jak i ochrony środowiska przyrodniczego. Biorąc pod uwagę aktualny stan wiedzy nie można jednoznacznie określić dawek hydrożeli, jakie powinny być stosowane w uprawie roślin, zależy to, bowiem od rodzaju hydrożelu, właściwości fizycznych podłoża oraz wymagań określonych gatunków roślin [1].
Hydrożele jako składniki podłoży ogrodniczych oddziaływają zarówno na ich właściwości fizyczne jak również chemiczne. W podłożach z udziałem hydrożeli poprawie ulegają stosunki powietrzno-wodne. Znacznie wzrasta pojemność wodna, a w tym przede wszystkim ilość wody łatwo dostępnej dla roślin. Szczególnie korzystny wpływ hydrożeli na właściwości wodne występuje w przypadku podłoży porowatych, mocno przepuszczalnych dla wody, a więc z dużym udziałem takich komponentów jak: piasek, kora, żwir, keramzyt lub grubsze frakcje węgla brunatnego. W podłożach takich hydrożele znacznie zwiększają pojemność wodną, nie zmniejszając w sposób istotny pojemności powietrznej.. Hydrożele ograniczają wahania wilgotności podłoża wynikające z okresowego wysychania, czy też podlewania przyczyniając się do zredukowania stresu wodnego u roślin. Możliwości ograniczenia zużycia wody, zmniejszenia migracji nawozów i środków ochrony roślin do wód podziemnych, należy uznać za bardzo korzystne z punktu widzenia ekonomicznego, jak i ochrony środowiska przyrodniczego. Biorąc pod uwagę aktualny stan wiedzy nie można jednoznacznie określić dawek hydrożeli, jakie powinny być stosowane w uprawie roślin, zależy to, bowiem od rodzaju hydrożelu, właściwości fizycznych podłoża oraz wymagań określonych gatunków roślin [1].
moje roślinki
Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda
- Teresa600
Manerek .....nie masz za co przepraszać z przyjemnością poczytam o innych formach hydro.Musze przyznać ze te żelki wygladaja bardzo efektownie w naczyniu przezroczystym.na pewno są o wiele drozsze niz kermazyt w zwiazku z tym nasuwa sie pytanie czy używać go do zwykłych doniczek.Mysle ze nie ma sensu.Co nie znaczy że nie sprobuje wsadzic 1 roslinki (lubię ekserymentowć
)aby upiększyć wystrój pokoju.Poniewaz jestem alergikiem uważam ten posob prowadzenia roslin za rewelacyjny,poniewaz zwieksza to wilgotnosc powietrza w mieszkaniu.Musze tez przyznać że mozna doprowadzic do zagrzybienia,ale tylko wtedy kiedy nie uzywamy wkaznika i nie sprawdzamy poziomu wody przez naczylenie doniczki przed powtórnym podlaniem(sama kiedys tak zrobiłam i zniszczylam fiołka afrykaskiego)i po prostu zalewamy rosline.
Pozdrawiam Teresa

Pozdrawiam Teresa

- Teresa600
Beata..........mam nadzieje ze podłozylaś poduszke pod kolana
inaczej nie darowałabym sobie abyś miała poobijane z mojego powodu http://images30.fotosik.pl/234/9e94153ad9c9d980m.gif Niech te motylki wymasuja Twoje poobijane kolana
....Pytasz co robie z paprotką .......ano podlewam, raz na 2 tygodnie używam nawozu do paproci, mało spryskuje,wbrew temu co mowi sie o paprociach.Nie obracam jej ,ponieważ parocie tego nie lubią......przynajmniej moja
Pozdrawiam Teresa

Pozdrawiam Teresa
- Teresa600
;:96 .....Effa....Basga.......niestety sklep na Imbramie nie prowadzi już doniczek i wsadów do hydro,w zwiazku z tym nie podam Wam ceny.Tak w ogóle to z wielkiego pawilonu ogrodniczego zostalo niewiele. Powstal za to sklep spozywczy .bar.i jeszcze jakis sklep.Ciekawe gdzie ja teraz kupie dla siebie nowe wsady i doniczki.Będę sie rozdladać .Jak sie czegos dowiem ,powiadomię.
Basga ...jak przezyły Twoje roslinki balkonowe wczorajsza nawałnice.Moje bratki zostaly posiekane(nie zaluje ich tak bardzo bo juz przekwitły) trzeba bedzie pomysleć o nowych kwaitkach do skrzynki.Pelargonia angielska jakos przeżyła,zostala jednak zalana okrutnie.Chyba przez 2 tygodnie nie będę podlewać.

fotki z gradobicia
Pozdrawiam Teresa

Basga ...jak przezyły Twoje roslinki balkonowe wczorajsza nawałnice.Moje bratki zostaly posiekane(nie zaluje ich tak bardzo bo juz przekwitły) trzeba bedzie pomysleć o nowych kwaitkach do skrzynki.Pelargonia angielska jakos przeżyła,zostala jednak zalana okrutnie.Chyba przez 2 tygodnie nie będę podlewać.

fotki z gradobicia
Pozdrawiam Teresa

- basga
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
Już wiem,gdzie jest ten sklep bo byliśmy dziś na Imbramie,nawet nie wiedziałam,że tam jest Biedronka!
Spróbuj zajrzec do ogrodniczego na Rydla,mogą tam mieć takie różności.Gdyby nie remont to sama poszłabym i zrobiła rozeznanie...no ale M trzeba nadzorować.
Grad zmasakrował mi i skrzynki i roślinki,najbardziej to rojniczków mi szkoda i rozchodniczka.Fotki pokazałam u siebie w wątku-masakra! 
Spróbuj zajrzec do ogrodniczego na Rydla,mogą tam mieć takie różności.Gdyby nie remont to sama poszłabym i zrobiła rozeznanie...no ale M trzeba nadzorować.