Galeria.Dalie Stanisława cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie ........ pasją i miłością.......

Post »

:wit świetnie, że powstał ten wątek.Dalie cudowne, żałuję, że mam za mało miejsca na dekoracyjne ;:145 .Bardzo mi się podoba Cafe au lait, Bristol Stripe i cała masa innych.Pewnie kilka kupię do mojej nn dekoracyjnej ( też ślicznej ) i uroczych kołnierzykowych.Widziałam zdjęcia Vancuver o zupełnie innym stopniu wybarwienia niż jej zdjęcia w tym wątku.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Re: Dalie Stanisława

Post »

Dziś ciąg dalszy klasyfikacji dalii - pora na
KAKTUSOWE, które dzielą się na:
straight cactus - czyli kaktusowe proste,
incurved cactus - czyli kaktusowe podwinięte
semi-cactus - czyli pół-kaktusowe

Straight cactus - kwiaty są jednolicie wypełnione prostymi płatkami, ułozonymi koncentrycznie.Płatki są równomiernie zwinięte na 3/4 swej długości np.

Obrazek
Beretta
Obrazek
Sorbet
Obrazek
Alauna Pochette-Surprise
Obrazek
Waanrode
Obrazek
Weston Spanish Dancer
Obrazek
Karma Sangria
Obrazek
Curore
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ups, przepraszam , faktycznie pomyłka (musiałam już na jedno oko spać). Ale dzięki Basi i dzięki tobie Lodziu ten wątek tak prężnie działa. ;:333 Dla mnie każdy kwiat jest ładny, lecz niestety do kaktusowych dalii jakoś mi serce nie leży.A jeleniorożne do jakiej grupy są zaliczane (tylko dla nich bym zrobiła wyjątek za oryginalność)?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne z kaktusowych to:
incurved cactus- czyli kaktusowe podwinięte - ich płatki są zaostrzone, jednolitej długości, często wygięte od połowy płatka w kształt pazurków (ale nie zawsze) np.
Obrazek
Stadt Wiehl
Obrazek
Orange Head
Obrazek
Sarah Mae
Obrazek
Mingus Gregory
Obrazek
Clara Huston
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osobiście ze wszystkich kaktusowych najbardziej lubię półkaktusowe - mają one płatki szerokie u podstawy, zawijające się lekko od mniej więcej 1/3 długości płatków w rurkę w kierunku łodygi, w regularnym układzie. Na ostatnim odcinku płatków (mniej więcej na wysokości 1/4 długości od końca płatka) zwijają się całkowicie tworząc szpicowate zakończenia. Trochę trudno to opisać, lepiej zobaczyć na zdjęciu.

Obrazek
Aitara Majesty
Obrazek
Aljo
Obrazek
Duntles
Obrazek
Kenora Challanger
Obrazek
Amgard Delicate
Obrazek
Grand Finale
Obrazek
Bloomquist Quill
Obrazek
Taka Chiho
Obrazek
Simon's Honor
Obrazek
Klondike
Obrazek
Maniac
Obrazek
Alauna Grizzly
Obrazek
Summer Breeze
Obrazek
Royal Wedding
Obrazek
Color Magic
Obrazek
Debora Anne Craven
Obrazek
Bergerhoff's Liebling
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Ponieważ Basia pracuje na UJ mamy wykład uniwersytecki - dziękujemy.
Ja tylko dodam oznaczenia międzynarodowe:
ID - idealnie dekoracyjna
D - pozostałe dekoracyjne
C - kaktusowe
SC - półkaktusowe
Trzecia zasadnicza grupa to ball i pomponowe, w praktyce odróżnia się na grubość czterech palców - mniej pompon poza ball.
Przy kodowaniu pierwsze oznaczenie to średnica kwiatu:
AA - ponad 25 cm
A -20,25 cm
B- 15-20 cm
BB - 10-15 cm
M - 10 cm
Oznaczenia kolorów później.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Stanisławie i dzięki za wsparcie. Nie pozostaje mi nic innego jak dokończyć rozpoczętą prezentację.
Zapomniałeś (?) o strzępiastych tzn. Fimbriated lub Laciniated.
Ich płatki charakteryzują się tym, że na końcach są podzielone (jeleniorożne) lub ząbkowane. Mogą być płaskie, spiralne, zawinięte, proste lub skręcone. W efekcie wyglądają jakby miały frędzle. Niektórzy miłośnicy dalii uważają, że są najpiękniejsze ze wszystkich odmian. Też je lubię za różnorodność formy kwiatu, ale znam też takich, którzy uważają, że są zbyt "barokowe".
Przykłady:
Obrazek
Cayenne
Obrazek
Kenora Macop-B
Obrazek
Nenekazi
Obrazek
Puerto Rico
Obrazek
Kanary Fubuki
Obrazek
Orange Fubuki
Obrazek
Red & White Fubuki
Obrazek
Nadia Rush
Obrazek
Daniel Forestier
Obrazek
Polly Kaye
Obrazek
Boja's Farm
Obrazek
Mel's Orange Marmelade
Obrazek
Philotea
Obrazek
Jax
Obrazek
Snoho Diana
Obrazek
Orkney
Obrazek
Omega
Obrazek
Faberge
Obrazek
Red Fubuki
Obrazek
Mister Sandman
Obrazek
Jessica
Obrazek
Jenny

Jest co podziwiać, prawda? Szkoda, że nie wszystkie z prezentowanych znajdują się w kolekcji Stanisława. Ale na pewno ma równie piękne, tylko ja nie mam zdjęć...
Ale wszystko przed nami. Stanisław na pewno wzbogaci swoją kolekcje o nowe okazy i wspólnie postaramy się o zdjęcia. Wszystko przed nami... i przed wami!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Chyba żaden inny kwiat ogrodowy nie ma takiej różnorodności w kolorze, kształcie, rozmiarze. ;:oj I jak tu nie podziwiać takie cuda. ;:215 Basiu prosimy jeszcze. ;:180
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Georginjo, że chyba masz rację. Dalie to wyjątkowo różnorodne kwiaty. Także kolorystycznie mają niezwykle szeroką gamę barw i odcieni - nie ma chyba tylko niebieskich. Na temat kolorów dalii obiecał się wypowiedzieć Stanisław - wiem, że do opisania kolorystki dalii używa się tylko określonych kolorów i odcieni - myślę, że taki znawca i specjalista jak Stanisław będzie wiedział najlepiej.

Teraz trochę o typie dalii zwanych waterlily - jak sama nazwa wskazuje w kształcie kwiatu przypominają lilię wodną. Są to dalie półpełne, o dwóch lub więcej okółkach płatków. Płatki w pełnym rozkwicie są dość szerokie, w kształcie kwiaty przypominają trochę spodek. Producenci uważają, że są to najlepsze dalie do bukietów, gdyż pięknie się prezentują i długo pozostają świeże.

Obrazek
Lismore Willi
Obrazek
Lisa Champion
Obrazek
Royal Ivory
Obrazek
Lammersen H-G
Obrazek
Oriental Dream
Obrazek
Sourire de Crozon
Obrazek
Vonda
Obrazek
Trudy's Favourite
Obrazek
Mikado
Obrazek
Dotie
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Na kolorystyce dalii to można zrobić doktorat. ;:208 O ile kolor każdy wybiera na swój gust, o tyle bardziej trudna sprawa jest z rozmiarem nie tylko kwiatka, a przede wszystkim krzaczka (szczególnie gdy planujemy rabatki z nimi w roli głównej). Ostatnio bardzo zainteresowały mnie dalie karłowe. Czy mogła byś pokazać takie odmiany? Czy takie dalie można otrzymać tylko z siewu?
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Georginjo - przykro mi, ale nie mam ani jednego zdjęcia dalii karłowych. Najbardziej mi znane to cała seria "Gallery"
To dalie, których wysokość wynosi od 25-50 cm - kwiaty mają najczęściej 10-15 cm. Bardzo piękne, zwarte krzaczki, często sadzone w pojemnikach. Pięknie wyglądają sadzone w grupach, tworząc kwiatowe dywany. Widziałam dziś parę odmian w Obi - ale cena pojedynczej karpy (a raczej karpki) dość wysoka - chyba ok. 9 zł... Jeśli chcesz obejrzeć zdjęcia to znajdziesz je tu:
http://www.dahlie.net/dyn/einzel.php?lang=de
(szukaj pod literą G - często nazwy odmian pochodzą od nazwisk malarzy np. Gallery Pablo, lub odnoszą się jakoś do sztuki - Gallery Art Deco).
Niestety nie pamiętam dokładnie, które odmiany widziałam w Obi. Parę odmian na pewno ma Stanisław, nie wiem tylko, czy je ostatnio rozmnażał.
W ubiegłym roku wiedziałam je też w sprzedaży na giełdzie kwiatowej w Krakowie, ale były jeszcze droższe.
Z siewu otrzymujemy tylko kwiaty gatunkowe dalii zmiennej o pojedynczych kwiatkach - ale posiane w grupie też są bardzo wdzięczne i piękne w swojej prostocie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie ........ pasją i miłością.......

Post »

Odwiedzającym ten wątek ,dedykuję kilka fotogr. Stanisława z wystawy w Pardubicach i zachęcam do wizyty w drugim watku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=56

Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Barbaro,piękne dzięki za prezentację i super komentarz.. ;:180 Szkoda,ze nie można połaczyć technicznie tych dwóch wątków poświeconych temu samemu hodowcy p.Stanisławowi Lipieniowi.
Odmiany dalii z kolekcji Stanisława,można zobaczyć tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3630002
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lodziu, nie znam się na tych technicznych zawiłościach - jak nie można to trudno... chociaż byłoby fajnie połączyć siły. Może ktoś jednak pomyśli i coś wymyśli - ja na pewno nie przy moim, raczej humanistycznym, spojrzeniu na świat techniczno -informatyczny ;:124
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś króciutko o daliach ball - czyli okrągłych jak piłeczki.
Są rzeczywiście w kształcie kulistym lub kuli lekko spłaszczonej. Płatki są ułożone w kształt spirali, zakończone tępo, zaokrąglone lub wcięte. Kwiaty są wielkości 6-12 cm - rzadko większe. Mniejsze niż 6 cm zalicza się już do pomponów. Ball pięknie wyglądają w bukietach i długo pozostają świeże.
Jak zwykle parę zdjęć.

Obrazek
Franz Kafka
Obrazek
Atoll
Obrazek
Sylvia
Obrazek
Tina
Obrazek
Diament
Obrazek