Georginjo - przykro mi, ale nie mam ani jednego zdjęcia dalii karłowych. Najbardziej mi znane to cała seria "Gallery"
To dalie, których wysokość wynosi od 25-50 cm - kwiaty mają najczęściej 10-15 cm. Bardzo piękne, zwarte krzaczki, często sadzone w pojemnikach. Pięknie wyglądają sadzone w grupach, tworząc kwiatowe dywany. Widziałam dziś parę odmian w Obi - ale cena pojedynczej karpy (a raczej karpki) dość wysoka - chyba ok. 9 zł... Jeśli chcesz obejrzeć zdjęcia to znajdziesz je tu:
http://www.dahlie.net/dyn/einzel.php?lang=de
(szukaj pod literą G - często nazwy odmian pochodzą od nazwisk malarzy np. Gallery Pablo, lub odnoszą się jakoś do sztuki - Gallery Art Deco).
Niestety nie pamiętam dokładnie, które odmiany widziałam w Obi. Parę odmian na pewno ma Stanisław, nie wiem tylko, czy je ostatnio rozmnażał.
W ubiegłym roku wiedziałam je też w sprzedaży na giełdzie kwiatowej w Krakowie, ale były jeszcze droższe.
Z siewu otrzymujemy tylko kwiaty gatunkowe dalii zmiennej o pojedynczych kwiatkach - ale posiane w grupie też są bardzo wdzięczne i piękne w swojej prostocie.
Pozdrawiam.