Bób cz.1
- 
				wojtekman
- 200p 
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
ja rok temu posiałem chyba 7 marca, i wszystko urosło. Nie wiem co do odmiany Bizon podany jest siew końcem marca, początek kwietnia. Coś się stanie (zmarznie) jak posieje go w sprzyjających warunkach tak np. 10marca? W sumie bób znosi małe temp. poniżej zera. Ciekawe jak to się tyczy tej odmiany

- 
				Maciej od bobu
- 10p - Początkujący 
- Od: 23 sty 2013, o 14:42
wojtekman i tylko 300 kg polifoski na 1 ha?:)
a co myslisz o odmianie bachus?

a co myslisz o odmianie bachus?
- 
				wojtekman
- 200p 
tak tylko 300kg ponieważ były tam ziemniaki a poza tym, jesienią dałem obornik. Na wiosne ziarno przed siewem będę zaprawiał nitraginą. 
Bachus jest ok, fajne się go łuska. Nie kładzie się podczas mocnej ulewy, a jeśli już to sam się podnosi, więc wszystko z tym ok. Miałem go 2 lata. Teraz eksperymentuje z Figaro i Bizonem(zamiast Bachusa)

Bachus jest ok, fajne się go łuska. Nie kładzie się podczas mocnej ulewy, a jeśli już to sam się podnosi, więc wszystko z tym ok. Miałem go 2 lata. Teraz eksperymentuje z Figaro i Bizonem(zamiast Bachusa)
- 
				Maciej od bobu
- 10p - Początkujący 
no tak ja tez własnie pierwszy raz figaro w  tym roku;)
a powiedz mi czemu mi górne kwiaty spadaja ? mysle ze to własnie wina nawozu bo za malo dawałem ...
a sadzisz bób ręcznie wszystko?

a powiedz mi czemu mi górne kwiaty spadaja ? mysle ze to własnie wina nawozu bo za malo dawałem ...
a sadzisz bób ręcznie wszystko?
- stokrotka-77
- 200p 
- Od: 21 lut 2011, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Grosiku, ja bób pryskam wiejskim tłustym mlekiem od chłopa kiedy tylko zobaczę pierwsze mszyce i sprawdza się rewelacyjnie.  polecam.
 polecam.

polecam.
 polecam.- 
				wojtekman
- 200p 
Maciej, pisali wyżej o przyczyny niezawiązywania strąków. Aha, jeszcze powodem może być to, że nie pryskasz drugi raz po zawiązaniu strączków  z pierwszego piętra  nawozem dolistnym  .  Tak sadzę ręcznie ale niestety w tym roku tylko 10a;) A ty jaką powierzchnię zaplanowałes na ten rok? Siałeś może kiedyś Bizona?
.  Tak sadzę ręcznie ale niestety w tym roku tylko 10a;) A ty jaką powierzchnię zaplanowałes na ten rok? Siałeś może kiedyś Bizona? 

.  Tak sadzę ręcznie ale niestety w tym roku tylko 10a;) A ty jaką powierzchnię zaplanowałes na ten rok? Siałeś może kiedyś Bizona?
- 
				Maciej od bobu
- 10p - Początkujący 
aha no dzięki ;)
ja tam mysle 40a w tym roku .
tak bizona co roku sieje , jest okey ;)
chociaż ten figaro ma byc szal

ja tam mysle 40a w tym roku .
tak bizona co roku sieje , jest okey ;)
chociaż ten figaro ma byc szal

- 
				Maciej od bobu
- 10p - Początkujący 
tak jak inne odmiany ;)
jak tylko pogoda na to pozwoli

jak tylko pogoda na to pozwoli
- 
				wojtekman
- 200p 
Dzięki  to tylko  zakładając teoretycznie, że wysiejemy np. 10 marca to według tego co podaje producent okres wegetacji 70-75 dni. Czyli zbiór odbędzie się końcem maja, no dajmy na to pierwsze dni czerwca.  Czy takie terminy są możliwe?
 to tylko  zakładając teoretycznie, że wysiejemy np. 10 marca to według tego co podaje producent okres wegetacji 70-75 dni. Czyli zbiór odbędzie się końcem maja, no dajmy na to pierwsze dni czerwca.  Czy takie terminy są możliwe?

to tylko  zakładając teoretycznie, że wysiejemy np. 10 marca to według tego co podaje producent okres wegetacji 70-75 dni. Czyli zbiór odbędzie się końcem maja, no dajmy na to pierwsze dni czerwca.  Czy takie terminy są możliwe?
 to tylko  zakładając teoretycznie, że wysiejemy np. 10 marca to według tego co podaje producent okres wegetacji 70-75 dni. Czyli zbiór odbędzie się końcem maja, no dajmy na to pierwsze dni czerwca.  Czy takie terminy są możliwe?- 
				Maciej od bobu
- 10p - Początkujący 
z lat poprzednich ,to ja zaczynałem tak koło 15 czerwca z bobem , ale licze ze z tym roku ten figaro bedzie szybszy ;)

Ja bym chciała wiedzieć co zrobić aby mój bób w tym roku nie został zjedzony przez mszyce (tak jak to było zeszłej wiosny) buuuuu...... jak patrze na bób Przemka to nie ma mowy abym ponownie nie zaryzykowała jego posadzenia  , obawiam się jedank że znowu zaliczę porażkę--
 , obawiam się jedank że znowu zaliczę porażkę--
ja czytałem chyba w tym wątku aby w pobliżu zakopać skórkę banana,a sadzić bób można jak najwcześniej nawet w lutym jezeli ziemia da aby w nią coś wsadzić.

, obawiam się jedank że znowu zaliczę porażkę--
 , obawiam się jedank że znowu zaliczę porażkę--ja czytałem chyba w tym wątku aby w pobliżu zakopać skórkę banana,a sadzić bób można jak najwcześniej nawet w lutym jezeli ziemia da aby w nią coś wsadzić.
- 
				przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
eldo Nie kombinuj za dużo. Postaraj się o jakąś wczesną odmianę. Na początku marca posadź po 2 nasionka do doniczek a po 2-3 tygodniach wsadź do gruntu. Możesz jeszcze osłonić włókniną lub niskim tunelem. Silne rośliny i te wcześnie posadzone raczej rzadko są atakowane przez mszyce.

- 
				Maciej od bobu
- 10p - Początkujący 
ile za kg płacisz ?;d