Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p
Od: 2 gru 2009, o 15:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prymule Primula

Post »

Oj, to zła wiadomość. Może faktycznie lepiej teraz wysiać i np. na balkon na parapet? Albo do altanki (tam niewiele cieplej niż na dworze)? Jak w naturze. W końcu to nasiona z zeszłego roku - te niezebrane leżą w gruncie i właśnie się mrożą :?
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ząbkowanego radziłabym przemrozić ;:108 . Czyli wysiać teraz do doniczki z wilgotną ziemią, przysypać cieniutką warstwą piasku i wynieść na podwórko gdzieś gdzie woda nie wypłucze nasionek, potem albo zostawić na dworze i czekać aż naturalnie z wiosną wzejdą, albo po miesiącu przynieść do domu i czekać na siewki na parapecie. :)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

Aniu, dziękuję :D Ratujesz mnie, bo bym wiosną gafę walnęła, a później tylko płacz :cry: Trochę poszperałam na necie i w kilku miejscach piszą o przechłodzeniu wysianych nasion ząbkowanego. O omszonym piszą, żeby wysiewać w temp. 18-20 st. Ale co szkodzi zrobić eksperyment i połowę nasion też przechłodzić? Drugą połowę wysieję w kwietniu. Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyjdzie.
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MizuJa ząbkowanego nie wysiewam i nie zbieram nasion , nie mam potrzeby dwa lata temu kupiłam trzy kolory , w zeszłym roku miałam ich już 10 razy więcej a po wiosennym kwitnieniu znowu się wysiały tym razem było ich mnóstwo . Tak więc ząbkowanego zostawiłabym samemu sobie .
Omszony musi być przemrożony ale i tak kiepsko wschodzi . Z zeszłorocznych wysianych trzech paczuszek wyszły tylko trzy sztuki , w tym wypadku też wolę sadzonki całkiem nieźle się rozrastają , chociaż siewki mają nieraz świetne kolorki jak np. ta
Obrazek

asia25 Balerina nie jest łatwa w zdobyciu czami można ja kupić w kwiaciarniach u nas bynajmniej były . Mamy też centrum ogrodnicze w którym co roku się pokazują . Ze trzy lata temu spotkałam je też w Nomi . Są jednak mało trwałe trzeba je pożądnie okrywać na zimę lub przetrzymać w chłodnym pomieszczeniu .
Moje zeszłoroczne
Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

A wiecie ,ze po obchodzie wiosennym stwierdzam ,ze chyba wszystkie posadzone pierwiosnki z Liroya przetrwały, maja ładane zieloniuskie rozetki ,wieć chyba bedzie co podziwiać ;:303 Franceska tez przetrwała i łuszczak ;:138
Ewa ta Twoja siewka jest cudna ,jakbys narzekała na nadmiar siewek to sie pisze...i zamaciłas mi w głowe Hipkowo :wink:
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

Evastyl, ale śliczny ;:oj Jak ja chcę takie mieć :D
Skoro tak "optymistycznie" piszecie o wysiewie pierwiosnków, to zacznę się rozglądać za sadzonkami. Ale wysiać i tak wysieję, skoro nasiona już mam, bo przeciw pewnym zachciewankom nie ma co walczyć :lol:
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
psiara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lut 2013, o 12:05

Post »

:wit Piękne te Wasze primule.Teraz mam dylemat.Zakupiłam kilka torebek nasion.Po "zachęcających relacjach z wysiewów" od razu odechciało się mi eksperymentów.No,ale skoro mam nasiona,to je podzielę i spróbuję część wysiać teraz.Niestety muszę też zacząć polowanie na roślinki
Pozdrawiam serdecznie.
Przyjaciółka 4 niepowtarzalnych psiaczków.
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

Psiara, niech ci się absolutnie nie odechciewa. Przecież te eksperymenty, to właśnie są najfajniejsze :lol: Jeszcze zobaczysz, jakie nam piękne pierwiosnki wyrosną, nawet jeśli tylko po dwa z paczki ;:215
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
gilgall
100p
100p
Od: 4 lip 2011, o 17:33

Post »

jakie nam piękne pierwiosnki wyrosną, nawet jeśli tylko po dwa z paczki
Dokładnie! Ja posiałam przeterminowane nasionka pierwiosnka i czekałam dość długo i nic... cisza...
W końcu posadziłam do tej ziemi nasiona liliowców, przykryłam folią, no i wczoraj patrzę - coś wzeszło ;:oj I nie są to liliowce ;:oj Tylko teraz będzie problem, jak pomieszcza się potem te wszystkie kiełkujące roślinki :;230 Ale z tych przeterminowanych nasionek raczej szału nie będzie :D

Pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

O, i nareszcie jakieś światełko w tunelu ;:138 Gilgall, jakie to były pierwiosnki i jak długo zbierały ci się do wykiełkowania? Każdy szczegół jest ważny, by sukcesy mnożyć :D
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
x-Cz-a

Post »

No nie, znowu bedę chora kwiatowo,same piękności pokazujecie.
Choć u mnie na glinie chyba by nie przetrwały ;:185
gilgall
100p
100p
Od: 4 lip 2011, o 17:33

Post »

Mizu był to Pierwiosnek wyniosły z Viilmorin i dość długo leżały: z trzy tygodnie w lodówce (druga część na poddaszu) i potem na parapecie chyba z dwa... Myślałam, że nic z nich nie będzie a tu taka niespodzianka :tan

Pozdrawiam Edyta
asia25
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2012, o 15:55

Post »

Ewo, dziękuję za informację o balerinie, myślałam, że są bardziej wytrzymałe.Te pierwiosnki, które wstawiłaś, przyprawiły mnie o szybsze bicie serca. Oglądałam je już wcześniej u Ciebie. Napisz jak u Ciebie przezimowały. Widziałam u Ciebie też inne prymule o pozostałych bylinach nie wspomnę-wszystkie przepiękne. Możesz mi doradzić , które z tych nowych odmian dobrze u nas zimują. Mam na myśli np. Pierwiosnek "Elizabeth Killelay", polyanthus Gold Black Lace, Primula vulgaris Miss Indigo
Ja dlatego poszukuję pełnego, bo około sześć lat temu kupiłam właśnie pełnego różowego -?Primula vulgaris "Lilacina " i to jeden z moich ulubionych i sprawdzonych pierwiosnków. Nie dość, że pięknie i obficie kwitnie, to jeszcze wytrzymał kilka zim, bez uszczerbku i ładnie się rozrasta. Dlatego szukam pełnych, ale w innych kolorach i najlepiej sprawdzonych jeżeli chodzi o zimowanie.Podobno, dobrze z pełnych zimują Primula vulgaris 'Marie Crouse' , Primula "Dawn Ansell". Macie jakieś doświadczenia z tymi odmianami?.
Awatar użytkownika
Mizu
50p
50p

Post »

Edytko, dziękuję za szczegółowe informacje. Pomagają :D Dopiero jutro będę swoje wysiewać (czekałam na dni kwiatowe). I teraz zastanawiam się, czy dać to wszystko na balkon, gdzie w najbliższych dniach zapowiadają po -5 st. C, czy do lodówki, gdzie te +4 st. C są. Tylko się zastanawiam, czy mąż mi pozwoli ziemię do lodówki włożyć ;:306
Ależ jestem ciekawa, co z tego wszystkiego wyjdzie :D
Z drugiej strony, skąd wy takie piękne pierwiosnki bierzecie :shock: U nas to tylko bezłodygowe pojedyncze, albo wyniosłe, ale też nic specjalnego.
Pozdrawiam, Karina.
Nasz Zielony Zakątek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Asiu, moja Lilacina Plena jak to się obrazowo mówi-rośnie wstecz. Kilka lat juz ma, a wygląda że pożal się Boże. Piękna była przez dwa sezony pełna Nectarine, ale ni z tego ni z owego po pewnej zimie uschła nagle. Również uschła, po podzieleniu, Miss Indigo. Nie mam do nich szczęścia...
Pozdrawiam - BabajAGA
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”