Jeżeli zacznie gnić zamiast się rozkładać, to może i tak, choć też wątpię.
Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
- romix
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.
Potwierdzam, że brzydkiego zapachu z kompostu nie ma.

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pacynka pisze:A co myślicie o igliwiu z ozdób świątecznych? Właśnie zbieram wysuszone igiełki z jodełkowych gałązek i mam zamiar je wykorzystać do wyściółkowania rabaty z roślinami kwasolubnymi.
A co do zapytania powyżej o zapach... Ja mam całkiem sporą pryzmę kompostową i nigdy nie czułam jej zapachu. Tym bardziej jestem przekonana, że wysuszona skoszona trawa wrzucana do dołów i zasypywana później nie powoduje żadnych nieprzyjemnych woni :]
Igliwie bardzo dobre.Ja wrzuciłem pocięte gałązki sekatorem , opadły igiełki i zrobił się ciekawy humus pod kwasoluby.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
W programach ogrodniczych pokazują piękne kompostowniki a w dodatku ze trzy nie raz,które gospodarze przerzucają,przesiewają to podziwiam
Zajmuje to dużo miejsca,nie każdy może sobie na to pozwolić.Ja mam dwa,oddalone od siebie dla wygody,żeby nie przenosić za daleko chwastów,ale nigdy nie przerzucam.Od dołu podbieram gotową ziemię i używam jej,ale chodzi mi po głowie zbadanie pH.Drogie są takie urządzenia?Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałam czegoś takiego 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
ja ściółkuję skoszona trawą truskawki,potem ogórki i pomidorki,,,i co się da w warzywniku,,,i pod tuje,
,,małam pod tujami na początku korę ale co koszenie, to wpadało w kosiarkę, az nie wiele zostało,,
,,i obkładam to teraz skoszoną trawą 
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mirka ja też noszę się z zamiarem przeprowadzenia takiego badanka. Dzięki, że mi przypomniałaś - ot, młodzieńcze roztargnienie
Wujaszek Google znalazł dla mnie stronę
http://www.jakurzadzac.pl/ogrod/ziemia- ... c-pH-gleby
a na niej - najprostszy chyba sposób ( ja spróbuję )
"pomiar kilka minut, a pH ziemi w ogrodzie będzie znane.
Papierek lakmusowy
Pomiar za pomocą uniwersalnych papierków lakmusowych, niekiedy nazywanych papierkami wskaźnikowymi pH, jest najszybszym i najprostszym sposobem sprawdzania odczynu gleby. Do czystego, suchego naczynia należy wsypać grudkę ziemi z ogrodu, zalać ją wodą destylowaną i zamieszać. Następnie w takim roztworze moczy się papierek lakmusowy i przykleja go do ścianki naczynia. Po kilkudziesięciu sekundach zmieni kolor. Wtedy papierek można wyjąć i porównać jego barwę z kolorową skalą pH na opakowaniu papierków. Uniwersalne papierki lakmusowe kupić można w aptekach oraz sklepach dla chemików. Ich cena to ok. 35 za dużą tubę lub rolkę, a najzwyklejsze żółte papierki w bloczkach kosztują zaledwie kilka złotych."
Wujaszek Google znalazł dla mnie stronę
http://www.jakurzadzac.pl/ogrod/ziemia- ... c-pH-gleby
a na niej - najprostszy chyba sposób ( ja spróbuję )
"pomiar kilka minut, a pH ziemi w ogrodzie będzie znane.
Papierek lakmusowy
Pomiar za pomocą uniwersalnych papierków lakmusowych, niekiedy nazywanych papierkami wskaźnikowymi pH, jest najszybszym i najprostszym sposobem sprawdzania odczynu gleby. Do czystego, suchego naczynia należy wsypać grudkę ziemi z ogrodu, zalać ją wodą destylowaną i zamieszać. Następnie w takim roztworze moczy się papierek lakmusowy i przykleja go do ścianki naczynia. Po kilkudziesięciu sekundach zmieni kolor. Wtedy papierek można wyjąć i porównać jego barwę z kolorową skalą pH na opakowaniu papierków. Uniwersalne papierki lakmusowe kupić można w aptekach oraz sklepach dla chemików. Ich cena to ok. 35 za dużą tubę lub rolkę, a najzwyklejsze żółte papierki w bloczkach kosztują zaledwie kilka złotych."
A ja tam pH określam po tym co na trawniku rośnie , o ile to jest jeszcze trawnik 
- ra_barbara

- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tu fajnie opisane ściółkowanie trawą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3288645
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3288645
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
-
cozapiachy
- 50p

- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super temat
Skoszoną trawą ściółkuję : warzywa, truskawki i ścieżki.....i jest ok. Ostatniej jesieni wrzuciłam liście i trawę pod tuje. Jaki będzie efekt to się okaże wiosną. Więc o mulczowaniu troszkę wiem. Natomiast dzięki za wiedzę - i nie tylko. Super!
Pozdrawiam
Barbara
- romix

Moje wykorzystanie papierka lakmusowego Papierek lakmusowy i kwasek cytrynowyRuda2011 pisze:Mirka ja też noszę się z zamiarem przeprowadzenia takiego badanka.
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
W szkole nie lubiłam chemii ale czuję,że w swoim ogrodzie z przyjemnością zabawię się w chemika.
W linku romixa przeczytałam o ubywaniu księżyca i przyznam,że nie do końca jestem przekonana
Tzn. w ubywanie księżyca tak,ale o wpływie księżyca na plony ...Mąż jechał z sadzarką na pole a sąsiadka mówi ;p.Andrzeju,dzisiaj nie ma dnia na sadzenie!
Może i nie było ale plon był rekordowy
Mąż uważa,że jak nie doprawimy dobrze,to najlepszy termin sadzenia się nie sprawdzi!Ta sytuacja na dobre zachwiała moją wiarę w sens stosowania się do tego kalendarza
Przekona mnie ktoś?
W linku romixa przeczytałam o ubywaniu księżyca i przyznam,że nie do końca jestem przekonana
Może i nie było ale plon był rekordowy
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mirka nawet nie będę się starała
Też czuję, że jest coś nie tak w stwierdzeniach : " sadzić ale po 17.50 "
A jeżeli mi się zegarek spieszy ?
Generalnie jednak jestem za tzw krakowskim targiem - nie biorę wszystkiego dosłownie ale szanuję kalendarz biodynamiczny - tęgie łby pracowały nad nim latami - myślę
Też czuję, że jest coś nie tak w stwierdzeniach : " sadzić ale po 17.50 "
A jeżeli mi się zegarek spieszy ?
Generalnie jednak jestem za tzw krakowskim targiem - nie biorę wszystkiego dosłownie ale szanuję kalendarz biodynamiczny - tęgie łby pracowały nad nim latami - myślę
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Miruś ja też w dyskusję się nie wdam
Jakiś wpływ może i księżyc ma , ale czy na kiełkowanie bądż plony. Kto to wie
Warunki na pewno , jeżeli posiejesz w suchy pył , na pewno nic nie urośnie. Wiadomo , że ogrodnicy mrożą , i zawsze biorę ich pod uwagę. Że w czerwcu ''Janowe deszcze'' , nikt nie kosi trawy na siano. A jak wykosi to i tak nie zbierze 
- romix

A ja podejmę rękawicę
.
Nie jestem co prawda fachowcem (ani fanatykiem) ) w dziedzinie wpływu księżyca na życie.
Jednak kiedy mogę, to się do niego stosuję.
Co jak co, ale wpływa faz księżyca, na zachowanie ludzi, zwierząt i roślin (i całej przyrody w ogóle) da się łatwo udowodnić.
Odpływy i przypływy morza to podstawowy i widoczny wpływ księżyca. I podobnie zachowują się soki we wszystkim co rośnie (i żyje).
Od nowiu do pełni (księżyca przybywa) krążenie i wznoszenie soków do góry jest najaktywniejsze.
Od pełni do nowiu (księżyca ubywa) - soki spływają do korzeni.
Nie jest to tak widoczne jak na morzu i być może dlatego trudno w to "uwierzyć".
Wiele zwierząt w swoim zachowaniu kieruje się położeniem Księżyca, np. ptaki zbierają materiał na gniazda zawsze w określonym czasie, dzięki czemu gniazda szybko schną po deszczu. Porządni, starodawni drwale też cięli drzewa na budulec, według tych wskazań.
W swoim wątku napisałem od podskubaniu listków fiołka w czasie kiedy księżyc wędruje od pełni do nowiu, a więc soku spływają do korzeni.
Odrywając wtedy listek odbieram roślinie mniej soków, wypływ z rany mniejszy i rana szybciej się zagoi.
Pępka świata z tego nie robię. Już na pewno nie ma co przesadzać z tymi godzinami (i jeszcze minutami
), ale stosowanie ogólnych reguł księżycowych nie zaszkodzi, a pomóc może
.
A zerwany listek fiołka kładę do doniczki
- czyli co robię????
Muuuullllcccczzzzuuuujjjjjęęęę
.

Nie jestem co prawda fachowcem (ani fanatykiem) ) w dziedzinie wpływu księżyca na życie.
Jednak kiedy mogę, to się do niego stosuję.
Co jak co, ale wpływa faz księżyca, na zachowanie ludzi, zwierząt i roślin (i całej przyrody w ogóle) da się łatwo udowodnić.
Odpływy i przypływy morza to podstawowy i widoczny wpływ księżyca. I podobnie zachowują się soki we wszystkim co rośnie (i żyje).
Od nowiu do pełni (księżyca przybywa) krążenie i wznoszenie soków do góry jest najaktywniejsze.
Od pełni do nowiu (księżyca ubywa) - soki spływają do korzeni.
Nie jest to tak widoczne jak na morzu i być może dlatego trudno w to "uwierzyć".
Wiele zwierząt w swoim zachowaniu kieruje się położeniem Księżyca, np. ptaki zbierają materiał na gniazda zawsze w określonym czasie, dzięki czemu gniazda szybko schną po deszczu. Porządni, starodawni drwale też cięli drzewa na budulec, według tych wskazań.
W swoim wątku napisałem od podskubaniu listków fiołka w czasie kiedy księżyc wędruje od pełni do nowiu, a więc soku spływają do korzeni.
Odrywając wtedy listek odbieram roślinie mniej soków, wypływ z rany mniejszy i rana szybciej się zagoi.
Pępka świata z tego nie robię. Już na pewno nie ma co przesadzać z tymi godzinami (i jeszcze minutami
A zerwany listek fiołka kładę do doniczki
Muuuullllcccczzzzuuuujjjjjęęęę
Widzicie na wzrost siewek i późniejszy plon wszystko ma wpływ> księżyc toże . Fazy księżyca mają wpływ nie tylko na rośliny ale i na ludzi, na całe otoczenie.
Ludzie odsuneli się od natury i postrzegania otoczenia, przyrody .Weźmie jeden z drugim poradnik ,,Janek w ogrodzie ''
i myśli , że on tam cuda napisał a jak coś ,,odkryje ''
nagroda nobla zaraz.A skąd ten Janek wziął tą wiedzę, ot trochę doświadczenia, trochę mądrości ludowych i trochę obserwacji przyrody.
Kiedyś nie umiał pisać i czytać a wiedział , dzisiaj /nie mam nikogo zamiaru obrazić / po studiach, a czyta instrukcję posiania marchewki .
Ot kolebiemy się w kółko.Odkrywamy na ,,nowo '' to co już dawno odkryto.Także nawet dzisiaj większość poradników opartych jest na starych doświadczeniach.
Jest mnóstwo mądrości ludowych trzeba tylko chcieć je dostrzec.
Z życia- jakiś czas temu miałem dość duże kłopoty i tego roku róże zakwitły jak nigdy.,,Masz choć z życia chociaż to'' i zrobiły mi niespodziankę.
Najdalej w ogrodnictwie zajdzie pasjonat szaleniec będzie słuchał starych rad ze starej dobrej szkoły ,, old school ''
, a biznesmeny i profesory mogą swoje dyplomy schować z doniczkę
Jak Pan Bóg dopuści to i kij od szczotki liść wypuści
Ludzie odsuneli się od natury i postrzegania otoczenia, przyrody .Weźmie jeden z drugim poradnik ,,Janek w ogrodzie ''
Kiedyś nie umiał pisać i czytać a wiedział , dzisiaj /nie mam nikogo zamiaru obrazić / po studiach, a czyta instrukcję posiania marchewki .
Ot kolebiemy się w kółko.Odkrywamy na ,,nowo '' to co już dawno odkryto.Także nawet dzisiaj większość poradników opartych jest na starych doświadczeniach.
Jest mnóstwo mądrości ludowych trzeba tylko chcieć je dostrzec.
Z życia- jakiś czas temu miałem dość duże kłopoty i tego roku róże zakwitły jak nigdy.,,Masz choć z życia chociaż to'' i zrobiły mi niespodziankę.
Najdalej w ogrodnictwie zajdzie pasjonat szaleniec będzie słuchał starych rad ze starej dobrej szkoły ,, old school ''
Jak Pan Bóg dopuści to i kij od szczotki liść wypuści
Także ja jestem zwolennikiem teorii, że w ogrodnictwie nie ma rzeczy niemożliwych.Miczurin moje ogrodnicze guru
W tamtym roku kupiłem irysa w foliaku.Bardzo fajne odmiany sprzedają, ale w folii
Posadziłem i już miał kwitnąć i opadł.Masz babo placek pomyślałem.,,Panie doktorze pacjent nam schodzi '' reanimacja ,elektrowstrząsy
wyjałem ,wywaliłem 3/4 posypałem popiołem za dwa tygodnie wypuścił nowy liść.
W tamtym roku kupiłem irysa w foliaku.Bardzo fajne odmiany sprzedają, ale w folii