Siłownia
Re: Siłownia
Siłownia to bardzo dobre rozwiązanie, ale żeby schudnąć trzeba jeszcze ograniczyć się z jedzeniem. Ja próbuje dwarazy w tygodniu chodzić na siłownie i dodatkowo pływam jeszcze
Ja osobiście od miesiąca robię 10 minute trainer workout Tonego Horton'a i jestem bardzo zadowonona. Kondycja się poprawiła i od marca ruszam z programem P90X. W końcu trzeba mieć siłę i energię żeby machać łopatą na działce
.

pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
-
- 50p
- Od: 7 gru 2011, o 21:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam. Troszeczkę co nieco wiem na temat siłowni. Trzeba pamiętać że aby schudnąć/przytyć najważniejsza jest dieta. Czyli po prostu bilans kaloryczny ujemny lub dodatni. Liczymy to na zasadzie potrzebowania dziennego. Praca/szkoła/wysiłek fizyczny. Z tym że kalorie nie są najważniejsze tylko raczej stosunek białka, węglowodanów i tłuszczy. Siłownia to idealny sposób na przybranie masy i spalenie tłuszczu. Praca w ogródku super sprawa, ale nie tak skuteczna
Chociaż teraz więcej przebywam na macie i ringu niż na siłowni to polecam w 100 %. A kto w miarę młody i ma lubi rywalizację to sztuki walki super sprawa !

Elorek z możesz coś więcej przybliżyć? Z tego co ogólnie wiadomo na schudnięcie i poprawę ogólnego stanu zdrowia najlepsze są ćwiczenia typu rower, bieganie czyli aeroby. Jednak samo wskoczenie na rower może za dużo nie pomóc - warto więcej poczytać w internecie o wyznaczaniu tętna i zaopatrzyć się w poręczny pulsometr aby trening przebiegał w wyznaczonej strefie tętna aby był dla nas jak najbardziej pożyteczny i optymalny.
Weiner, 10 minute trainer workout Tonego Horton'a ( tu link do tego co można zyskać poprzez ten program: http://www.youtube.com/watch?v=2_gnINYt5WM ) to trening składający się z 3 sekcji z 5 po 10 minut ( core cardio, joga, lower body, total body, abs ). Program oparty jest na " dezorientacji" mięśni, chodzi o to, że jeżeli będziemy codziennie robić to samo i w taki sam sposób np. jazda na rowerze to kondycja może i nam się poprawi ale wizualnie figura niewiele nam się zmieni. Robiąc codziennie coś innego pobudzamy do pracy inne mięśnie i dzięki temu oprócz poprawy kondycji tłuszczyk nam się pięknie spala i można by się pokusić o stwierdzenie, że mięśnie zaczynają pracować = rosnąć. Oczywiście bez odpowiedniego odżywiania też się nie obejdzie. Ja już zrezygnowałam z białego pieczywa i słodyczy, choć czasem skuszę się na ciemną czekoladę ( zamiast słodyczy jem rodzynki, orzechy, migdały, owoce ). Po każdym treningu oczywiście musi być koktail z mleka sojowego z bananem i płatkami owsianymi albo twarożek z ogórkiem czy rzodkiewką do tego jogurt naturalny i siemie lniane, pychota. Ogólne program bardzo fajny, szczególnie dla kogoś kto dopiero zaczyna coś robić = ćwiczyć. Moja mama jest już po 50tce i zaczęła w tym samym czasie co ja. Jak ona to ujęła: " kondycja mi się tak poprawiła, że teraz na szybszym spacerze nie mam zadyszki " no i przede wszystkim widać po niej, że program działa, figura jej się zaczęła pięknie zmieniać. U mnie aż takich efektów nie ma bo ja jestem mała i drobna ale za to powoli widać zarysy mięśni
. Od marca zaczynam P90X, będzie ciekawie.

pozdrawiam, Magda
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsez można biegać po schodach w górę i w dół.
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli ktoś ćwiczy nasiłowni w celu utraty zbędnych kilogramów powinien znać na pamieć wzór:
220 - wiek ... czyli maxymalne tętno dla swojego organizmu.
75% maxymalnego tętna to najlepszy wynik dla odchudzania.
Tak więc, jeżeli Ja mam 22 lata:
220-22= 198
198*0,75= ~148 - z takim tętnem będę najlepiej spalał tkankę tłuszczową.
Powodzenia
!
220 - wiek ... czyli maxymalne tętno dla swojego organizmu.
75% maxymalnego tętna to najlepszy wynik dla odchudzania.
Tak więc, jeżeli Ja mam 22 lata:
220-22= 198
198*0,75= ~148 - z takim tętnem będę najlepiej spalał tkankę tłuszczową.
Powodzenia