Jaka przerwa miedzy opryskami
Jaka przerwa miedzy opryskami
Mam niesamowicie zagrzybiony ogród. Wczoraj pryskałam Topsinem róże, pomidory i azalie (nie wiem czy azalie można pryskać topsinem i to dodatkowe pytanie).
Podczas oprysku zauważyłam że mn. pomidory i bez lilak ma zwiędnięte liście. Wygląda mi to na objaw fytoftorozy. Moje pytanie - kiedy mam pryskać previcurem? Czy odczekać ustawowe 7-10 dni. Obawiam się że po 7 dniach może być za późno. Czy można po topsinie np. drugiego dnia zastosować inny preparat grzybobójczy?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Rozalka
Podczas oprysku zauważyłam że mn. pomidory i bez lilak ma zwiędnięte liście. Wygląda mi to na objaw fytoftorozy. Moje pytanie - kiedy mam pryskać previcurem? Czy odczekać ustawowe 7-10 dni. Obawiam się że po 7 dniach może być za późno. Czy można po topsinie np. drugiego dnia zastosować inny preparat grzybobójczy?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Rozalka
Oprysk
Oczywiście. Dziś wieczorem postaram sie wkleić.Erazm pisze:A możesz dać zdjęcia tych roślin. A może przyczyną więdnięcia liści jest brak wody? Oprysk możesz wykonać następnego dnia.
Jeszcze moja azalia. Właśnie przeglądam linki dot. azalii i rododendronów i staram się "dopasoawać" chorobe.
Dziękuje
Rozalka
Re: Oprysk
Już sie dowiedziałam... Bez Lilak "przypadkowo" opryskany roundapem pod moja nieobecność przez mężarozalka pisze:Oczywiście. Dziś wieczorem postaram się wkleić.Erazm pisze:A możesz dać zdjęcia tych roślin. A może przyczyną więdnięcia liści jest brak wody? Oprysk możesz wykonać następnego dnia.
Jeszcze moja azalia. Właśnie przeglądam linki dot. azalii i rododendronów i staram się "dopasoawać" chorobe.
Dziękuje
Rozalka

Pomidory po Topsinie odżyły. Teraz podlewane rosną jak na drożdzach ;-)
A mąż dostanie roundapem po głowie. Oprysał nawet ścieżki pomiędzy truskawkami

Pozdrawiam
Rozalka