Nie, nie robiłam i nie zrobię. Wolę bardziej tradycyjny graham
Chleb żytni domowy na zakwasie
-
Pani Bestia
- 200p

- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Śmiało, Moniko! Dodaj orzechy w miejsce glutenu
Nie, nie robiłam i nie zrobię. Wolę bardziej tradycyjny graham
Nie dziwi mnie, że trzeba dodać gluten, skoro wcześniej 3/4 kostki masła poszło do ciasta, żeby łatwiej się z nim pracowało. Przy tej ilości tłuszczu, zarodków i otrębów dodatek glutenu wydaje się być wskazany, żeby się ten chleb kupy trzymał i nie rozleciał po upieczeniu 
Nie, nie robiłam i nie zrobię. Wolę bardziej tradycyjny graham
"Na początku był Smok."
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jasssne, piszesz najpierw banialuki o wyrabianiu, teraz się czepiasz składu, a nawet chleba nie robiłaś i wątpię, żebys go 'czuła'.
Ja nie muszę dodawać orzechów, mam gluten, a jeśli potrafisz policzyć to dodany gluten zwiększa całkowita ilość glutenu w tym chlebie o blisko 30%, więc skąd Twoje rady dla Axela? Zagwarantujesz, że chleb się uda? Potem właśnie takie uproszczone przepisy na blogach się pojawiają.
I czemu jesteś taka niemiła? czy ja Tobie albo komukolwiek bronię robić tradycyjny graham?
Ja nie muszę dodawać orzechów, mam gluten, a jeśli potrafisz policzyć to dodany gluten zwiększa całkowita ilość glutenu w tym chlebie o blisko 30%, więc skąd Twoje rady dla Axela? Zagwarantujesz, że chleb się uda? Potem właśnie takie uproszczone przepisy na blogach się pojawiają.
I czemu jesteś taka niemiła? czy ja Tobie albo komukolwiek bronię robić tradycyjny graham?
-
Pani Bestia
- 200p

- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Moniko, wystarczy, że Ty jesteś milusia
Dlaczego uważasz, że piszę banialuki o wyrabianiu? I dlaczego proponujesz Axelowi orzechy w miejsce glutenu? To dopiero banialuka i uproszczenie przepisu! No, nie bądź taka wrażliwa na swoim punkcie - wszak nigdzie nie napisałam, że zabraniasz mi piec graham taki jak ja lubię 
"Na początku był Smok."
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel gdybyś się zdecydował robić ten chleb, to rób jedna warstwę, nie warto robić takiego 'dwukolorowego'. Kakao ew można dodać, ale trzeba by wymieszać na sucho z mąkami. Pytałam u producenta o 'mąkę glutenową' - ma się pojawić u nas na rynku
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Teraz dodałem po raz trzeci 100g mąki do starego -nowego zakwasu.Chyba jednak z reanimacji nic nie wyjdzie ,bo nie widzę oznak,żeby cos tam bulgotało.No może jakis pęcherzyków mozna się tam doszukać,ale nie jestem pewien.
I co? To bedzie nowy zakwas?
I co? To bedzie nowy zakwas?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel40, 100g mąki do dokarmiania zakwasu? Ja daję po 2 łyżki.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel ogromnie by było szkoda, próbowałeś z serwatką zamiast wody? Spróbuj 'moją' metodą, weź łyżkę zakwasu i co 12 godzin podwajaj wagowo. Ale 100 g to dużo??
Metoda nie jest wymyślona przeze mnie, mam taką starą książkę, jakieś tłumaczenie, w której jest trochę o chlebie
o Aria mnie ubiegła
Metoda nie jest wymyślona przeze mnie, mam taką starą książkę, jakieś tłumaczenie, w której jest trochę o chlebie
o Aria mnie ubiegła
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No to dowaliłem! Byłem przekonany ,że dokarmiać po 100g. Serwatki nie mam pod ręką. I co teraz robić?Stary się juz nie nadaje ,chyba,że do wachania zamiast kleju.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ile masz tego zakwasu? I kiedy ostatnio był dokarmiany?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mam już w tym zakwasie 300g mąki,może upiec to z drożdżami ,odebrać ze 2,3 łyżki i dokarmiać inaczej?
Dokarmiany dzisiaj 3 raz .
Dokarmiany dzisiaj 3 raz .
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel ja tak robiłam co 12 h
1. 15g zakwasu żytniego(1 łyżka) + 8g mąki żytniej 2000 (1 łyżka) +8g serwatki (1/2 łyżki)
2. zaczyn j.w. + 15g mąki (2 łyżki) + 15g serwatki (1 łyżka)
3. zaczyn j.w. + 30g mąki (4 łyżki) + 30g wody (2 łyżki)
4. zaczyn j.w. + 60g mąki pp (1/2 szklanki) + 60g wody (4 łyżki)
1. 15g zakwasu żytniego(1 łyżka) + 8g mąki żytniej 2000 (1 łyżka) +8g serwatki (1/2 łyżki)
2. zaczyn j.w. + 15g mąki (2 łyżki) + 15g serwatki (1 łyżka)
3. zaczyn j.w. + 30g mąki (4 łyżki) + 30g wody (2 łyżki)
4. zaczyn j.w. + 60g mąki pp (1/2 szklanki) + 60g wody (4 łyżki)
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No tak Moniko ,też bym tak zrobił tylko skąd teraz wziąć zakwas,żeby zacząć? Stary się nie nadaje
p.s. Sprawdziłe i weżmę jednak ze starego zakwasu ta łyżkę i wskoczę do sklepu.
p.s. Sprawdziłe i weżmę jednak ze starego zakwasu ta łyżkę i wskoczę do sklepu.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ok.Dzięki dziewczyny.Może pojade na dwa fronty 
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Aria a jeśli to poszło w 'ocet'?
ja bym spróbowała tylko z łyżką starego z serwatką
ja bym spróbowała tylko z łyżką starego z serwatką



