Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

Przecież żyją. To niech żyją :wink: Straciły rok wzrostu - no i trudno. Nie wyrównasz tego sadząc nowe.
Mozna kupic nowe, ale te będą młode, pędzone w szkółce, czyli wrażliwe na mrozy - i mogą skończyć tak samo. Wymiana miała sens tej wiosny :lol: Jeśli juz to nowe mozna dosadzić dodatkowo, swoją drogą.

Tu trzeba wyprowadzić do góry, jednym przewodnikiem. Zwłaszcza Ulena będzie chciała rosnąć w krzak, uwaga. Jeśli przestały już rosnąć (bo tak wygląda, te upały) można jeszcze (ostatni moment) podpędzić nawozem i nawadnianiem. Wielu stosuje dolistne zasilanie (florowit) - podobno skutecznie. Powinny rosnąć całe lato i spokojnie wyjdą metr w górę, jeśli zapewnisz warunki.
:wit
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Jeśli moja Renkloda ulena na Ałyczy po przycięciu przewodnika rośnie tak że robią się 3 nowe przewodniki to urwać 2 póki nie zdrewniały?
Rossynant

Post »

Albo odgiąć, jeśli się da a pasują. W każdym razie prowadź na jeden.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Na mojej czereśni w tym roku przewodnik urósł tak mocno że wypuścił nowe rozgałęzienia. Ja z rozpędu założyłem klamerki ale w domu zacząłem myśleć że chyba to nie był dobry pomysł. Bo przecież te klamerki są założone na młodym, tegorocznym czyli nie zdrewniałym przewodniku i chyba mogą go uszkodzić. Klamerki są drewniane. Co mam zrobić ściągnąć czy jednak zostawić?
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak klamerka miażdży pęd to nie za dobrze, zawsze możesz założyć delikatnie spinacze do bielizny, wystarczy kilka dni i młody pęd się odegnie. Później i tak będzie wywijał się do góry, wtedy można dogiąć ciężarkiem czy przywiązać sznurkiem do np. palika wbitego w ziemię.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Mam dylemat z tym drzewkiem. Jest to jabłoń Ligol. Sadziłem ją w zeszłym roku jesienia. Trochę chyba podmarzła w zimie i długo nie chciała ruszyć. Podciąłem ją dość mocno wczesną wiosną ale długo nie chciała wypuścić nowych gałązek. Pod koniec lata zaczęły jej rosnąć nowe gałązki ale bardzo nisko od ziemi (widać na foto). Nie wiem jak mam dalej formować to drzewko. Wolałbym wyciąć te gałązki nisko rosnące i wyprowadzić koronę wyżej. Ale może drewno jest wyżej uszkodzone i dlatego nie chcą wyżej rosnąć gałązki z tego pnia. Czy może zostawić jedną z tych gałązek i na wiosnę obciąć cały ten przewodnik, wyprowadzić nową koronę i od nowa uformować drzewko. Szkoda tylko czasu bo potrwa to dłużej. Co wy proponujecie?

Obrazek
Rossynant

Post »

Może być że wyżej przymarzło i dlatego wybiło dołem, ale żywo wygląda więc pewnie pień już się zregenerował. A może wybiły bo dużo przystrzygłeś? :wink:
Początek koronki u góry wydaje się ładnie wyglądać i ja bym niczego nie ruszał. Dolne gałęzie nie przeszkadzają, żywią drzewo, a faktycznie na wszelki wypadek można zostawić. W przyszłym roku mozna je odgiąć szeroko (za końce, nie od pnia - skoro ewentualnie mają być za nowy przewodnik...) aby drzewo nie rosło z nich; albo uszczykiwać im nowe przyrosty. Usunąć zawsze można później, jak już korona wyrośnie.
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

:wit Po takim dniu jak dzisiaj, wydaje się, że już czas ostrzyć narzędzia. Śnieg zginął mimo, że jeszcze trzy dni temu było go około czterdziestu centymetrów. Mój mini sad, według mnie, wygląda całkiem okazale, oczywiście pod względem uformowanych koron. Nie ustrzegłem się jednak błędów, które wystąpiły na śliwach Węgierkach. W drugiej połowie lata z odgiętych prawie do poziomu gałęzi pierwszego piętra, wyrosły nowe przyrosty ale pionowo do góry. Nie zareagowałem wtedy kiedy pędy były jeszcze małe i elastyczne, natomiast na jesieni te pędy stały się sztywne i silniejsze niż gałęzie z których wyrosły. Mam zamiar na wiosnę je usunąć (pionowe pędy) ale czy nie doprowadzę do jeszcze silniejszego wyrastania następnych pionowych odrostów. Na drzewkach odmiany Record na początku wegetacji zamarły odrosty wierzchołkowe łącznie z przewodnikiem. Oczywiście wyprowadziłem nowy przewodnik z odgiętych już gałęzi pierwszego piętra i te nowe przewodniki, nierozgałęzione mają około 80 cm. Trochę drzewka są zniekształcone, ale nie wyglądają źle. Na jakiej wysokości je skrócić licząc od najwyższej gałęzi pierwszego piętra? Mam jeszcze jedną wątpliwość dotyczącą wiśni. Prowadzę je jak i pozostałe drzewka w formie wrzecionowej. Przewodniki na wiśniach są dość dobrze wykształcone i mają długość od 30 - 70 cm, ale pierwsze piętro gałęzi jest wegług mnie za silnie rozwinięte. Zwłaszcza widać to na odmianie Nefris. Łutówka i Dobreceni Botermo mają silniejsze przewodniki. Czy powinienem na wiosnę korygować wielkość gałęzi pierwszego piętra na wiśniach? Pozdrawiam Wszystkich.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Może masz jakieś zdjęcie?
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
badylarz
200p
200p

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us. Udało się wstawić zdjęcie dwóch śliw o które pytałem wczoraj. Pierwsza, ta bliżej, to trochę zaniedbana Węgierka z siewu, u której w drugiej połowie lata wyrosły pionowe pędy z odgiętych do poziomu gałęzi bocznych. Są one grubsze niż same gałęzie, a na dodatek nie da się ich odgiąć. Na drugim planie Record z przewodnikiem utworzonym z jednej gałęzi bocznej już wcześniej odgiętej, wysokości 1.50 m ponad gałęziami tworzącymi pierwsze piętro. Jak przyciąć takie drzewka na wiosnę? Pozdrawiam Wszystkich
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
badylarz
200p
200p

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us. Jest to zdjęcie wiśni Nefris z pytaniem, co trzeba zrobić na wiosnę, żeby uzyskać z takiego drzewka, formę wrzecionową? W głębi śliwa odmiany President. Zdjęcia nieostre, robione w dniu dzisiejszym w czasie deszczu. Pozdrawiam
badylarz
200p
200p

Post »

I jeszcze zdjęcia wiśni z wczorajszego pytania
Obrazek To Łutówka

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
a to Dobreceni Botermo

Uploaded with ImageShack.us.
Jak skorygować te wiśnie, żeby im nadać formę wrzecionową. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Według mnie:
Nefris - nic bym nie ciął, tylko przyginanie, tak jak robisz.
Łutówka:
Obrazek
Dobreceni, na przewodniku namalowałem po której stronie powinien zostać najwyższy pąk, tak żeby przewodnik się prostował:
Obrazek
Generalnie tego cięcia nie za wiele, a raczej przyginanie. Ograniczenie cięcia na rzecz przyginania przyśpiesza wejście w owocowanie.
Może jeszcze ktoś doradzi.
Ładne drzewka ;:333 .

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Nie wiem dlaczego Łutówka mi nie wygląda na Łutówkę.
Pozdrawiam,

J
badylarz
200p
200p

Post »

:wit romix dziękuje za Twoje podpowiedzi. Wszystko co u mnie rośnie, było posadzone wiosną ubiegłego roku i rosło za szybko. Nie miałem doświadczenia i wiele czynności przy moim mini sadzie było wykonywane z pewnym opóźnieniem, co dało takie efekty jak na zdjęciach. Mam do ciebie wielką prośbę o próbę oceny i zalecenia dla śliwek, których zdjęcie zamieściłem na końcu 11 strony. Co do uwagi, którą przekazał leff mogę tylko powiedzieć, że wszystkie drzewka były kupione w profesjonalnej szkółce i zamiana mogła mieć miejsce ale jest to mało prawdopodobne. Wszyskie drzewka wiśni mają zawiązanych dużo pąków kwiatowych, więc mam nadzieje na sprawdzenie , czy jestem posiadaczem Łutówki. Drugie drzewko bliźniacze ma ten sam pokrój. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”