Pleśń, biały nalot na ziemi w doniczce
- Damiano12318
- 200p

- Od: 26 lip 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy to jakas plesn...?
A może ktoś faktycznie dolewa mleka
taki nalot bierze się od częstego podlewania ponieważ gleba jest kwaśna taka pleśń nie zagraża kwiatkom 
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy to jakas plesn...?
Dokładnie . Przesusz troche ziemie , wymieszaj to i zniknie ;)
Maniak roślin egzotycznych 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Re: Czy to jakaś pleśń...?
a to na pewno nie jest grzyb?
-
szarotka66
- 1000p

- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Na pewno nie jest to grzyb, bardzo często na powierzchni ziemi w doniczkach tak się dzieje. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Pytam, bo miałam kiedyś cos podobnego, szczególnie między korzeniami, poradzono mi wywalić razem z rośliną i tak zrobiłam
Więc to zależy od rodzaju podłoża? Top może warto czymś konkretnym podlać?
Więc to zależy od rodzaju podłoża? Top może warto czymś konkretnym podlać?
Mi się też robiło zimą, gdy jest gorsza wentylacja mieszkania. Staram się po prostu jakoś spulchniać powierzchnię ziemi, żeby nie było mocno zbita i wilgotna, bo wtedy na bank to się zrobi. Czasem też posypuję warstewką piasku. Pozdrawiam!
- Damiano12318
- 200p

- Od: 26 lip 2011, o 21:19
Aby temu zapobiec należy przestawić roślinkę w miejsce wentylowane, jeżeli ci przeszkadza ten nalot możesz go "zerwać" do gleby czystej, a często taki nalot dzieje się od wody twardej (kranowej) dlatego zalecam wcześniejszą filtrację lub podlewanie rośliny przegotowaną ostudzoną wodą 
To jest jakaś pleśń (= grzyb). Porasta mocno mokre podłoże wtedy jak jest kiepska wentylacja i duża wilgotność powietrza wokół rośliny.
Osad, który powstaje w wyniku podlewania twardą wodą wygląda zupełnie inaczej.
Osad, który powstaje w wyniku podlewania twardą wodą wygląda zupełnie inaczej.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
A odnośnie pierwszych postów... ja faktycznie zimą podlewam swoje paprocie wodą z odrobiną mleka. Robila tak moja babcia i ja tak robię. Wtedy mniej chorują i mniej opadają. 
- dorkow0

- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Za to mleko, to dziękuję bardzo. O Pomidorach wiedziałam, że się podlewa, o Paprociach, nie... Wykorzystam, jak nic...
A odpowiadając na zadane pytanie, to jest jakiś rodzaj grzyba. Czy pozytywny, nie wiem. Coś takiego występuje w ziemi, jak jest w niej domieszka kory, drewna, nawet drobniutkiego i oczywiście przy mocno wilgotnym podłożu. Jak dalej masz wątpliwości, to powąchaj to... Zapach grzyba powinien być wyczuwalny. Ja bym to usunęła, bo może szkodzić roślinie... I jak pisali przedmówcy, na pewno trzeba przesuszyć podłoże. Jak to nie pomoże wymień ziemię i doniczkę dobrze umyj w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń... Pozdrawiam serdecznie...
A odpowiadając na zadane pytanie, to jest jakiś rodzaj grzyba. Czy pozytywny, nie wiem. Coś takiego występuje w ziemi, jak jest w niej domieszka kory, drewna, nawet drobniutkiego i oczywiście przy mocno wilgotnym podłożu. Jak dalej masz wątpliwości, to powąchaj to... Zapach grzyba powinien być wyczuwalny. Ja bym to usunęła, bo może szkodzić roślinie... I jak pisali przedmówcy, na pewno trzeba przesuszyć podłoże. Jak to nie pomoże wymień ziemię i doniczkę dobrze umyj w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń... Pozdrawiam serdecznie...
- Majorek
- 500p

- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Bardzo ciekawe, a ta zmniejszona zachorowalność czym się objawia, mniejszym ubytkiem części zielonej u rośliny (czyt. liści), czy może jakimiś innymi oznakami?Dorota71 pisze:A odnośnie pierwszych postów... ja faktycznie zimą podlewam swoje paprocie wodą z odrobiną mleka. Robila tak moja babcia i ja tak robię. Wtedy mniej chorują i mniej opadają.
Co do głównego problemu wątku, to potwierdzę, że jest to pleśń. Strasznie z tym walczę (obecnie, odpukać nie ma) w domu w okresie zimowym, ponieważ mam straszne problemy z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności powietrza. Usuwać można też oczywiście chemicznie.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Tomku zauważylam, że paprotki zimą podlewane rozcieńczonym mlekiem mniej się sypią. Byle z tym mlekiem nie przesadzić, bo śmierdzi. 
-
determinacja
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 21 sty 2013, o 19:09
Re: Pleśń w doniczkach
Witam, prosba o pomoc z moim Zamioculcasem... przesadzony 3 tygodnie temu do nowej ziemi - ziemia dla kakutsow polaczona z dla palm. kwiaty nowe zakupione w biedronce i powsadzane do donicy, bulwy mają ciasno i nagle pojawiła się pleśń
kwiaty wyglądają tak... z ziemi zebrałam delikatną pleśń. Kwiaty łamią się i przewracją
http://k00tka.dl.interia.pl/Obraz%201092.jpg]
http://k00tka.dl.interia.pl/Obraz%201093.jpg
http://k00tka.dl.interia.pl/Obraz%201101.jpg
z ziemi zebrałam delikatną pleśń. Kwiaty łamią się i przewracją
ziemie spryskałam preparatem:

robić coś jeszcze? czy czekać?
ziemia nie jest przelana.
kwiaty wyglądają tak... z ziemi zebrałam delikatną pleśń. Kwiaty łamią się i przewracją
http://k00tka.dl.interia.pl/Obraz%201092.jpg]
http://k00tka.dl.interia.pl/Obraz%201093.jpg
http://k00tka.dl.interia.pl/Obraz%201101.jpg
z ziemi zebrałam delikatną pleśń. Kwiaty łamią się i przewracją

robić coś jeszcze? czy czekać?
ziemia nie jest przelana.
Re: Pleśń w doniczkach
Albo uszkodziłaś korzenie przy bulwach albo zalałaś innej opcji nie ma, Ja bym wszystkie wywalił z doniczki i zobaczył czy aby ziemią nie jest w głębszych warstwach bryły normalnym bagnem i jak wyglądają korzenie. Co do ciasnoty jakoś trudno w nią uwierzyć w tak wielkiej donicy na tylko tyle roślin.