Co zrobić z wiciokrzewem?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
livia
200p
200p
Od: 6 cze 2007, o 00:47

Co zrobić z wiciokrzewem?

Post »

U moich rodziców rosły wiciokrzewy,które miały porosnąć wejście do domu,niestety ze względu na brak miejsca posadzone były w donicach... Wyglądały bardzo marniutko,więc w tym roku je wykradłam :wink: i posadziłam w ogródku. Poradżcie co zrobić, żeby zaczęły ładnie rosnąć... bo na razie mają dość długie zdrewniałe pędy i tylko na końcach jakieś liście :( Czy np. ściąć je u nasady, czy w tym roku zostawić żeby się dobrze przyjęły (wsadzone jakieś 3 tygodnie temu) :?:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak, można go przyciąć, aby się rozkrzewił. Przede wszystkim jednak jest źle wsadzony- na zdjęciu widać, ze ma korzenie na wierzchu!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
livia
200p
200p

Post »

Rzeczywiście :oops: Jeden jest w porządku,a u drugiego trochę wystają.. Ale posadziłam tak jak zawsze mnie uczono-równo z tym jak rosł w doniczce.... Ale najwyżej przysypię go jeszcze ziemią (wokół jest zagłębienie zbierające wodę).
A na jakiej wysokości wykonać cięcie??
Awatar użytkownika
janina1949
50p
50p
Od: 30 kwie 2008, o 19:19

Wiciokrzew

Post »

Witam Cię serdecznie.Ja mam na działce cztery wiciokrzewy,jest to ładne pnącze ale bardzo atalowane przez mszyce,wymaga czestego oprysku.Jeżeli chodzi o twoje wiciokrzewy to ja bym je bardzo mocno przycieła aby sie ładnie rozkrzewiły. Moje wiciokrzewy mają już ponad 10 lat.Wzeszłym roku na wiośnę bardzo silnie je przyciełam ponieważ ogołociły sie od dołu,powypuszczały nawe gałązki i w tym roku są już duże i bardzo ładnie kwitły. Pozdrawia Janina
Witam wszystkich miłośników działek i ogrodów
Awatar użytkownika
livia
200p
200p

Post »

Przepraszam,że tak natarczywie :oops: ale ile to jest "dość silnie" :?: Nie chcę żle uciąć..... czy to np.10 cm nad ziemią czy np. 30?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”