Witam!!!
Ależ cudeńka!!Naoglądałam się i zachorowałam na jeszcze,,,Mam 2 jedna to chyba hydrangea paniculata White Lady??? , a druga jakaś czerwona,,,Ale na wiosnę jeszcze jedną sobie kupię...)
pozdrawiam cieplutko,,,bo za oknem bardzo zimno:)
Ania:)
Ja swoją pnąca tnę według potrzeb (tak jak Georginia) najczęściej latem jak ścieżkę zaczyna mi zarastać i nigdy nie odchorowała tego zabiegu. Sądzę, że pewnie jest jakiś szczególny termin cięcia ale ja bym się nim nie przejmował.
Oj coś zgubiłam wątek Tak potwierdzam hortensja pnąca jest bardzo przebojowa i chce rosnąć wszędzie i też jak mi nie pasuje to ją tnę a ona rośnie dalej
Witam!!
chciałam Wam podziękować za te wszystkie wiadomości o naszych ulubieńcach
hortensjach,jest to kopalnia wiedzy dla wszystkich początkujących z hortensją takich jak ja.Wielkie dzięki.Mam pytanie?Mam 2-letnią Bobo i Hydrangea Limelight-żółtą 1-dno roczną,czy je mam już przyciąć tej wiosny,czy poczekać aż się wzmocnią.
a może tak pośrednio, zostawić 2-3 najmocniejsze i proste , cienizny i pokrzywione wyciąć jak najniżej nad pierwszym pąkiem liściowym, u mnie się to sprawdza
Ja uważam,że zdecydowanie przyciąć mocno wczesną wiosną wszystkie pędy.
Podsypać kompostu,póżniej nawozu,dbać o wilgotność i w sezonie zobaczysz wielkie,piekne kwiaty i dużo.
Hortensję krzewiastą /H.arborescens/ i bukietową /H.paniculata/ - tnie się najłatwiej.
Obydwa gatunki zawiązują pąki kwiatowe wiosną na wierzchołkach tegorocznych pędów.
Przycina się je zatem tak jak wszystkie krzewy z grupy kwitnących latem czyli bardzo wczesną wiosną.
Cięcie zaś sprzyja rozkrzewieniu więc wniosek jest prosty.
Przemek odnośnie Polar Bear chyba nikt ci nie odpowie bo to taka świerzynka że nic poza reklamami nie wiadomo
Phantom sprawdzony - dostaniesz duże krzaczki gotowe do kwitnienia , Miś to prawdopodobnie mały przycięty patyczek sprowadzony z Holandii lub świeżo ukorzeniany u nas
Miś może być ciekawy sądząc z opisu
Zbigniew ma rację Polar Bear wygląda niesamowicie kusząco ale żeby nie była to taka podpucha jak z różową anabelką. Byłoby szkoda zwłaszcza, że nie chodzi o jedną ale o 6 sztuk
Cześć, wczoraj odkryłem swoją hortensję ogrodową. Była zawinięta w agrowłókninę a do środka dałem kompost aby zakryć korzenie. Kompost jest jeszcze zmarznięty.
Chciałbym Was zapytać o pewien detal. Czy hortensja ogrodowa kwitnie tylko z pąku szczytowego na pędzie czy również z pąków, które znajdują się poniżej ? Dotychczas nie specjalnie interesowałem się tym a w ubiegłym roku nie zwróciłem na to uwagi.
Pozdrawiam.
Najobfitsze kwitnienie i największe kwiaty daje ze środkowych oczek na pędzie, zaleca się lekko skrócić od góry zdrewniałe pędy po zimie. Ale kto to wie jaki Ty masz typ hortensji?- od tego zależy sposób cięcia.
Ze szczytowego też zakwitnie ale u mnie miały mniejsze baldachy jak z oczek niżej położonych.