Ogrodowo, hortensjowo i zielono

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowo, hortensjowo i zielono

Post »

Ewciu pęcherznicę czerwoną mam 3 rok - rośnie jak szalona nawet była już przycięta. Żółtą też mam .
A taki żywopłot z pęcherznicy widziałam pięknie wygląda. Nawet sama zastanawiałam się czy nie zasadzić z niej żywopłotu bo tej jesieni od zacisznej strony tarasu sąsiedzi wybudowali dom. Nie widać go na tych zdjęciach.
Na 5 zdjęciu widać granicę mojej działki - tuż za prawie skończonym grillem ogrodowym. Posadziliśmy od granicy 2 lata temu tuje ale niestety tylko połowa przetrwała. Reszta zmarzła albo zjadły je głodne sarny i zające /z tymi to mam utrapienie gdyż nie mam ogrodzenia/
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ilonko oj czeka,czeka...
Ale mnie to cieszy bo ciągle coś się zmienia i dzieje. Roślinki jeszcze małe są ale co roku jest gęściej.Wprawdzie powinno być już gęściej ale sporo roślin się zmarnowało. Albo ja sama przez niewiedzę, albo dzieciaki bo jak widzicie na zdjęciach sąsiaduję ze stadionem albo zniszczyły je maszyny ,które wjeżdżały na działkę w trakcie budowy /bo kto sadzi coś kiedy dom się buduje/
Robię sobie plany na kolejne części ogrodu i jakoś idzie do przodu. Różnie też jest z czasem ,siłami i zapałem ale wyznaję zasadę że ogród jest dla mnie a nie ja dla ogrodu.
Skarbonka jest od dawna ale z jej zawartością to bywa różnie bo "świnka daje się rozbebeszyć".

Aniu na dwóch wcześniejszych zdjęciach jest bez . Jeden to BEZ AUREA drugi BEZ KORALOWY EVA.
Te zdjęcia są sprzed 2lat , teraz są już spore krzaczki ale nie mam świeższych zdjęć . Kupiłam je ze względu na wygląd listków- są bardzo podobne do klonu. Klon niestety u mnie słabo rośnie bo strasznie wieje wiatr. A bez jest wytrzymały i do tego pięknie kwitnie wiosną - wygląda zjawiskowo.

Paulinko to fakt.Mogę jeszcze szaleć, szaleć i szaleć.......
Moja działka liczy sobie 36 arów. Trochę temu miałam jeszcze malutki warzywniak ale zrezygnowałam bo nie mogłam ze wszystkim wyrobić /praca,dom,ogród,warzywniak - poleżeć na leżaczku przy kawce nie było kiedy/
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Nie zapomnij o dyniach wiosną ;:224 dobrze, że masz tyle miejsca bo one go sporo potrzebują :)
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu ale masz dużą działkę i pięknie zadbaną :D
odnośnie moich patyczków to zrobię tak jak mówisz :D
ja wiosną jak dostałam patyczki to też wsadzałam prosto do ziemi , kilka tak ukorzeniłam . Teraz to dziewczyny z forum o takiej formie rozmnażania pisały i też tak zrobiłam, co z tego wyjdzie zobaczymy.
Dziękuję za rady ;:196
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko dziękuję za miłe słowa. Działka faktycznie jest duża ale jeszcze tyle miejsc do wykończenia. W tym roku muszę zainwestować w krzewuszki. Pięknie wyglądają w czasie kwitnienia. W zeszłym roku wiosna zamówiłam chyba 9 gatunków krzewuszki ale przyszły takie sierotki,że nie przetrwały sezonu . W tym roku kupię w pobliskiej szkółce -ceny takie same a i krzaczek konkretny. Może tylko mniejszy wybór gatunków.

Paulinko właśnie zastanawiam się czy dynie mogłabym zasadzić przy altance- wspinałyby się po kratce
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Małgosiu czy hortensje ogrodowe masz zawsze takie duuże - chodzi mi o kwiat ;:173
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Tak Małgosiu mogą się wspinać po kratce czy po płocie. Na jesień będą pięknie wyglądać, niczym bombki. Jednakże jak chcesz je mieć w miejscu w którym spędzasz dużo czasu musisz zadbać o to by nie nabawiły się mączniaka. Bo on wyjątkowo może zepsuć cały efekt. Naturalnie możesz go uniknąć poprzez podlewanie roślin gnojówką ale to pewnie dobrze wiesz :)
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ta różowa odmiana co roku ma takie ogromne kwiatostany, natomiast ta ciemniejsza /niby czerwona/i krzaczek jest mniejszy i kwiaty też. Duże kwiaty ma też Bella .

Pauli wobec tego dla dyni przeznaczę jednak inne miejsce , bo po pierwsze skąd tu wziąć gnojówkę /chyba,że z pokrzyw/a po drugie jak już nią podleję roślinki przy altance to eksmisja z niej obowiązkowa z powodu zapaszku.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ogródek, a te kolory domu coś mi przypominają. ;:306
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Piękna pęcherznica ta o czerwonych liściach i chyba kolejne moje chciejstwo ;:108
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Małgosiu
Mam pytanko - czy hortensje bukietowe masz posadzone na słońcu czy w cieniu?
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was kochane dziewczyny

Aniu bardzo cieszę się ,że zwiedziłaś mój ogród. Dziękuje za miłe słowa i zapraszam częściej.
Kolorystykę domów faktycznie mamy podobną - lubimy ciepłe kolorki

Iwonko polecam tę pęcherznicę ,szybko rośnie, ciekawy akcent kolorystyczny w ogrodzie . Pięknie wygląda podczas kwitnienia ale przekwitłe kwiatostany też ją zdobią.Może nawet ciekawiej wygląda po przekwitnięciu bo te baldaszki kwiatowe są czerwonawe- ciekawy widok. Iwonko żółta też jest śliczna ma prawie cały sezon piękne cytrynowe listki. Jest roślinką zupełnie bezproblemową.
Można ją poprowadzić w formie drzewka. Spróbuję tego eksperymentu w tym roku .

Ewuniu na razie hortensje bukietowe rosną w pełnym słońcu ,ale jak podrosną iglaczki ,które są za nimi -będą miały troszkę cienia. Bukietówki lubią słoneczko ale potrzebują wtedy sporo wody żeby kwiaty nie przysychały
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

A zastanawiam się czy dało by radę ją z patyczków rozmnożyć?
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Słyszałam że bardzo łatwo się rozmnaża - Romcia nawet bez ukorzeniacza wtyka do ziemi i się ukorzeniają :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Spaceruje i odkrywam piękne zakamarki twojego ogrodu.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, Ewciu -Z ukorzenieniem z patyka nie ma problemu .Szybko też rośnie. Ale zastanawiam się czy warto czekać bo ładny krzaczek pęcherznicy w szkółce można kupić za 8-10 zł.

Agnieszko fajnie ,że do mnie trafiłaś. Zapraszam Cię na spacer po moim ogrodzie kiedy tylko będziesz miała na to ochotę...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”