Zrób to sam,czyli pomysły Forumków cz.2
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
Logicznie myśląc można, koryto/forma z desek, zbrojenie do środka itp. ale nakład pracy/ materiały, koszta niemałe, później dźwignij taki podkład, ładne kilka set kilo, jak taki podkład się przewróci, może zabić kogoś i wiele innych problemów, raczej mnie osobiście taki projekt zniechęca 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!

- 
				ziumeczka
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 14 sty 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Świetne te lampiony...uwielbiam wszelkiego rodzaju świecące rzeczy w ogrodzie, dlatego na pewno latem skopiuję Twój pomysł
- kasia28x
- 100p 
- Od: 26 sty 2013, o 09:28
mr25ur, ja na allegro tylko jedną taką formę znalazłam i do tego nie taką jak bym chciała za bardzo, no i sprzedający jakiś taki wątpliwy mi się wydaje  

cccc1969, ooo i to już jest coś, przemysł na wielką skalę się szykuje , chętnie bym przepis na podkłady podkupiła
, chętnie bym przepis na podkłady podkupiła  tylko do tego to już pewnie taka jeżdżąca gruszka z betonem byłaby potrzebna
 tylko do tego to już pewnie taka jeżdżąca gruszka z betonem byłaby potrzebna 
mr25ur, napaliłam się, a tu klops... zdrowy rozsądek się odzywa

cccc1969, ooo i to już jest coś, przemysł na wielką skalę się szykuje
 , chętnie bym przepis na podkłady podkupiła
, chętnie bym przepis na podkłady podkupiła  tylko do tego to już pewnie taka jeżdżąca gruszka z betonem byłaby potrzebna
 tylko do tego to już pewnie taka jeżdżąca gruszka z betonem byłaby potrzebna 
mr25ur, napaliłam się, a tu klops... zdrowy rozsądek się odzywa

Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia

Pozdrawiam, Kasia
- mr25ur
Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.

- repas200
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co sądzicie o formie zrobionej z desek a na dnie tej formy wyrzeźbić jakieś wzory ?  Wtedy płytki by wyglądały ciekawiej
  Wtedy płytki by wyglądały ciekawiej 

My name is Daniel

- mr25ur
Problem z odbiciem desek od betonu jest, kilka razy pewnie uda się odbić dechy bez zniszczenia, ale długo drewno nie wytrzyma jako forma.

Jak wyrzeźbisz w desce to będziesz miał wypuklenie na płycie - nie wiem czy to będzie trwałe- raczej odwrotnie

Pozdrawiam. Ewa

- kasia28x
- 100p 
- Od: 26 sty 2013, o 09:28
ten klops to śmiercionośne podkłady kolejowe, na które już pazurki ostrzyłammr25ur pisze:Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.

ale wizja życia zza krat, bez możliwości grzebania w ziemi póki co mi nie leży
 ,... więc klops...
,... więc klops...Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia

Pozdrawiam, Kasia
- repas200
A gdyby wyłożyć to folią aluminiową ? Wzorki by były. I posmarować to jakimś olejem żeby lepiej odchodziło ?

My name is Daniel

- mr25ur
Oj tam od razu klops, zrób ze styropianu, grubego, opaćkaj gipsem, odbij deską wzór boki też opaćkaj zaprawą, i też będzie, nawet dość solidnie może wyjść po stężeniu zaprawykasia28x pisze:ten klops to śmiercionośne podkłady kolejowe, na które już pazurki ostrzyłammr25ur pisze:Oj tam od razu klops, formy mogą być pod różnymi nazwami, okresowo mogą być, ja kupy wałem raz w tygodniu kilka wiader piasku, worek cementu. miałem 4 formy, 3 razy w tygodniu zalewałem, ( zabawa w garażu) przez zimę narobiłem wystarczającą ilość płytek ( ja akurat wybrałem stopy) na ścieżki.
ale wizja życia zza krat, bez możliwości grzebania w ziemi póki co mi nie leży,... więc klops...

- repas200
A po jakimś czasie się to nie rozwali ?

My name is Daniel

Podkłady klops, gdyby miały być naturalnej wielkości. Można robić małe palisady do wysokości 0,5m i mniejszej średnicy niż oryginały.   Na pewno nie będzie cięższe niż gazony ogrodowe (waga gazonu do 10kg ). Dla zmniejszenia ciężaru można zrobić taki podkład w kształcie litery L  i przykleić go na gotowy murek. Ale jak koncepcja się zmieni to tego nie przeniesiesz.
  Na pewno nie będzie cięższe niż gazony ogrodowe (waga gazonu do 10kg ). Dla zmniejszenia ciężaru można zrobić taki podkład w kształcie litery L  i przykleić go na gotowy murek. Ale jak koncepcja się zmieni to tego nie przeniesiesz.   

Widziałem gdzieś betonowe podkłady, chyba jakiś program ogrodniczy w telewizji...
A co do koncepcji mr25ur to można opaćkać cementem lekki beton komórkowy, to przynajmniej nie pokruszy się jak styropian.

Na pewno nie będzie cięższe niż gazony ogrodowe (waga gazonu do 10kg ). Dla zmniejszenia ciężaru można zrobić taki podkład w kształcie litery L  i przykleić go na gotowy murek. Ale jak koncepcja się zmieni to tego nie przeniesiesz.
  Widziałem gdzieś betonowe podkłady, chyba jakiś program ogrodniczy w telewizji...
A co do koncepcji mr25ur to można opaćkać cementem lekki beton komórkowy, to przynajmniej nie pokruszy się jak styropian.

- repas200
Też mi się wydaje że styropian się pokruszy. Wystarczy nawet lekkie stuknięcie w takie cudo i kiszka z tego co zrobiliśmy.  

My name is Daniel

Na dodatek styropian chyba jest za lekki. Nierównomierne opaćkanie go betonem może skończyć się wywrotką elementu już ułożonego. Chyba, żeby w styropian wbić pręt zbrojeniowy i wkopać go w ziemię.

- repas200
Nie wiadomo co by robił to i tak styropian jest dość nie odpowiednim materiałem na takie coś  

My name is Daniel

Nie są to jakieś piękne dzieła ale ważne że zrobiłam je sama i zużyłam do tego starych puszek
 Nie są to jakieś piękne dzieła ale ważne że zrobiłam je sama i zużyłam do tego starych puszek