Zwiedzamy rosaria

ODPOWIEDZ
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Zwiedzamy rosaria

Post »

Bardzo chciałabym się wybrać do ogrodów różanych Austina w Wielkiej Brytanii. ;:65 Może ktoś z forumowiczów którzy tam byli mógłby podzielić się przydatnymi informacjami. Interesuje mnie wszystko- od samego zwiedzania rosarium po informacje dotyczące dojazdu, niedrogiego hotelu itd.
Może ten wątek da się też przedwakacyjnie rozwinąć o inne ciekawe miejsca różane. Poza fajnym wątkiem o Powsinie nie znalazłam takich informacji na forum.

Sławka
Pozdrawiam. Sławka
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zwiedzamy rosaria

Post »

Dlaczego koniecznie aż tak daleko. W Polsce też jest co oglądać.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to NOTO co zaproponujesz w kraju? W czerwcu mam w planie Powsin i Ogród Botaniczny UW. Jest jeszcze rosarium w Chorzowie- też nie byłam. Co jeszcze?

Jeśli chodzi o Austina to i daleko i podróż trochę skomplikowana :shock:. Ale uwielbiam austinki i bardzo chciałabym zobaczyć całą kolekcję w dodatku skomponowaną w oryginalnym angielskim stylu ;:173 . Może się uda :wink: .
Innym moim marzeniem jest wyjazd do szkółki Meillandów bo to mój ulubiony hodowca. Nie znalazłam jednak nigdzie informacji czy jest tam jakaś pokazowa kolekcja, ogród, rosarium itp. Może ktoś wie?

Dwa lata temu byłam w Sangerhausen. Też trochę daleko ale było to NIESAMOWITE RÓŻANE PRZEŻYCIE. Dosłownie zawrót głowy, człowiek na kilka godzin zapomina o świecie. Jeśli ktoś nie był zdecydowanie namawiam. Co ciekawe pojechał ze mną mąż który róże lubił chyba tylko dlatego że są u nas od zawsze. Trochę martwiłam się że będzie się nudził... Był zachwycony, zrobił kilkaset zdjęć, teraz nie mam żadnych problemów żeby kolejny kawałek trawnika zmienić na różaną rabatkę :lol: .

Pozdrawiam wszystkich którzy uznają starą prawdę że "podróże kształcą". Sławka
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Austin ma ogród pokazowy oraz kolekcje w ich Ogrodach Botanicznych.
Co do ciekawych ogrodów różanych - proponuje Czechy - są tam warte zwiedzania dwa ogrody.
Awatar użytkownika
melania28
100p
100p
Od: 30 maja 2008, o 18:53

Post »

Ja również dołączam się do prośby o opisy i informacje o europejskich rosariach :wit Z przyjemnością w tym roku wyruszyłabym na dwa , trzy dni w różano ogrodową podróż. W zeszłym roku odwiedziłam w Sargenhausen rosarium Europa ( kilka zdjęć jest w moim wątku różanym) oraz w Forst różany ogród Rosengarten - jest to ogród założony w 1913 roku a to kilka zdjęć :

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Deirde a gdzie w Czechach są te ogrody????????
pozdrawiam Beata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=70" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W parkach dendrologicznych - między innymi Pruhonice i Borowa Hora ale nie byłam tam.
Dla osób które trafią do Włoch zostawiam link do ich rosarium z różami historycznymi:
http://www.museoroseantiche.it/
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40

Post »

Może to nie jest rosarium duże ale jest tam pięknie ,są to ogrody w Dobrzycy k/kołobrzegu Obrazek Obrazek
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród w Dobrzycy piękny i mam go blisko bo mieszkam koło Słupska ;:215 .Sama pewnie bym tam nie trafiła a tak raczej na pewno się wybiorę.
Frost też wpisuję na listę bo okazuje się że to niedaleko od miejsca gdzie mieszkają moi rodzice :wink: .

Sławka
Pozdrawiam. Sławka
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze byłoby zrobić taką listę ogrodów wraz z linkami do nich i najlepszą porą do zwiedzania. Może udałoby się pojechać w kilka osób jednym transportem.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze - niemieckie rosaria:
- Europa - Rosarium Sangerhausen:
http://europa-rosarium.de/
- Rosarium Uetersen:
http://www.rosarium-uetersen.de/
- Rosarium Wilhelmshaven:
http://www.wilhelmshaven.de/tourismus_f ... sarium.htm
- Rosarium w Baden:
http://www.baden-bei-wien.at/de/tourism ... -rose.html#
Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś ciekawe rozaria to proszę podać linki, to szczególna prośba do osób mieszkających poza krajem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”