Hmm... Ja moją bugenwillę ciachnęłam latem jak się za bardzo rozrosła i ponieważ szkoda mi było wyrzucać gałązki do kosza, to wsadziłam je tak po prostu do skrzynek z pelargoniami. Wszystkie się przyjęły.karlor pisze:Czy 1cm, czy 10cm, to nie ma znaczenia. W domowych warunkach raczej nie ma szans na ukorzenienie
Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?
Pozdrawiam, Megan
Fajnie, że ci się udało
. Ja próbowałem kilka razy bez powodzenia 

Pozdrawiam Bogdan
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje też zaczynają się b. wolno budzić, ale stoją w temperaturze 10-12*C.
I moje zdziwienie i jednocześnie radość, z trzech uciętych patyków dwa chyba się ukorzeniły. Stoją od października w mnożarce z podgrzewanym podłożem

I moje zdziwienie i jednocześnie radość, z trzech uciętych patyków dwa chyba się ukorzeniły. Stoją od października w mnożarce z podgrzewanym podłożem

Pozdrawiam Bogdan
Robaczek - jak Twoja bugenwilla stoi na parapecie - znaczy ma dostęp do światła - to tnij i zacznij nawozić.
Wybuchnie kwieciem szybciej ;)
Wybuchnie kwieciem szybciej ;)
witam serdecznie.
Ixeska ma rację. Ja już przyciąłem swoje rośliny, bo tez się budzą. Szkoda tylko,że nie ma za dużo słońca. W zeszły roku też szybko się obudziły i moja pomarańczowa kwitła pięknie juz w połowie maja.
Pozdrawiam
Ixeska ma rację. Ja już przyciąłem swoje rośliny, bo tez się budzą. Szkoda tylko,że nie ma za dużo słońca. W zeszły roku też szybko się obudziły i moja pomarańczowa kwitła pięknie juz w połowie maja.
Pozdrawiam
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
A czym nawozicie swoje pięknoty?
Mam nawóz osmocote/długodziałający do balkonowych - czy mogę go podać bugenwilli, oleandrowi i cytrusowi? Wymieszać z ziemią i potem powtórzyć w czerwcu? Czy lepiej regularnie podlewać np. biohumusem?
Mam nawóz osmocote/długodziałający do balkonowych - czy mogę go podać bugenwilli, oleandrowi i cytrusowi? Wymieszać z ziemią i potem powtórzyć w czerwcu? Czy lepiej regularnie podlewać np. biohumusem?
Ja podlewam normalnym florowitem o normalnym stężeniu raz na 10 dni. Trzeba uważać aby nie przedobrzyć. Zdjęcie porańczowej z maja.
Pozdrawiam
http://imageshack.us/photo/my-images/198/dsc0220g.jpg/
Pozdrawiam
http://imageshack.us/photo/my-images/198/dsc0220g.jpg/
Ja swoje teraz nawożę nawozami do raczej zielonych - biohumusem, obornikiem, uniwers do zielonych,
zależy który mi wpadnie pod rękę.
Do kwitnących to daję tak gdzieś w marcu.
zależy który mi wpadnie pod rękę.
Do kwitnących to daję tak gdzieś w marcu.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To moja Bugenwilla
. Stoi na oknie zachodnim, (w nieogrzewanej garderobie - ma tam z 12-15 st.) ale ono wychodzi na taką jakby studnię, więc w zimie nie docierają tam bezpośrednio promienie słońca. Po przyniesieniu z balkonu południowego straciła wszystkie liście, ale szybko zaczęły wyrastać jej nowe. Są one takie bardzo jasne. Wyrosło też kilka nowych gałązek - najdłuższa ma z 30 cm. Czy te gałązki też przyciąć
A czy ucięte gałązki da się ukorzenić

A tak wyglądała latem

A tak wyglądała latem

Kupilam bugenwille 1,5 roku temu w hipermarkecie. Zmarnowana roslinka na przecenie
oczywiscie po czasie sie zregenerowala i puscila piekne liscie. Po przeczytaniu forum juz wiem ze nie kwitnie z powodu braku zimowania w nizszej temp. caly czas trzymam ja w mieszkaniu i to nad kaloryferem wiec ma wiecznie ciepelko. Chcialam sie zapytac czy jest to dobry pomysl zeby teraz wyniesc ja do piwnicy na jakies 2-3miesiace? Czy sa szanse ze zakwitnie w lato? A moze lepiej poczekac do jesieni?

Pozdrawiam Ania 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
To zależy, czy ma liście i czy w tej piwnicy jest widno. Jak nie ma liści, to można dać do piwnicy, gdzie jest chociaż trochę światła. W każdym razie warto jeszcze ze dwa miesiące przechłodzić
.

Faairy - to nie prawda, że bugenwille nie kwitną jak mają w zimie ciepło - moje wszystkie zimują w mieszkaniu i co roku kwitną obłędnie.
Tak samo i inne balkonowe.
jode22 - jeśli wzrost bugenwilli jest już silny to możesz ją przyciąć.
Natomiast kawałki do ukorzeniania muszą być mocne, grube.
Wydaje mi się, że te są zbyt wiotkie, za słabe - czyli kosz.
No chyba, że utniesz razem ze zdrewniałą częścią
Tak samo i inne balkonowe.
jode22 - jeśli wzrost bugenwilli jest już silny to możesz ją przyciąć.
Natomiast kawałki do ukorzeniania muszą być mocne, grube.
Wydaje mi się, że te są zbyt wiotkie, za słabe - czyli kosz.
No chyba, że utniesz razem ze zdrewniałą częścią

Pozdrawiam Ania 

Ja bym zostawiła w domu