Pozdrawiam Jola
Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- zielono mi
- 500p

- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- paco
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu - to zależy od tego jakie masz potrzeby. Hosty są faktycznie już dorodne, jednak chyba nie na tyle, aby należało je już dzielić.zanna pisze: Przy okazji pytanie: chyba nadszedł czas, aby w przyszłym roku podzielić Blue Angela i Twilight?
Mogą rosnąć w jednym miejscu kilka lat, należy jedynie zobaczyć czy nie mają za ciasno, aby się dalej rozrastać. Chyba, że masz dla rozdzielonych sadzonek nowe miejsce lub potrzebujesz w innym celu je rozdzielić.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Niestety moja odpowiedź chyba nie będzie Cię satysfakcjonowała.
Jest to odpad produkcyjny niestety nie dostępny w handlu - wygląda jak szeroka (15 cm) boazeria z tworzywa sztucznego, ale nieco grubsza. Jest ona wkopana około 1 cm nad poziom gruntu, co pozwala przejechać nad nią kosiarką i nie uszkodzić jej nożami.
Tak głęboka zapora jest wystarczająca, aby nie przerastała przez nią trawa z trawnika.
Jest to odpad produkcyjny niestety nie dostępny w handlu - wygląda jak szeroka (15 cm) boazeria z tworzywa sztucznego, ale nieco grubsza. Jest ona wkopana około 1 cm nad poziom gruntu, co pozwala przejechać nad nią kosiarką i nie uszkodzić jej nożami.
Tak głęboka zapora jest wystarczająca, aby nie przerastała przez nią trawa z trawnika.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Abyś nie musiała "zazdraszczać"zielono mi pisze:Andrzeju z zazdrością patrzę na piękny kawałek gołej ziemi , cóż za niespotykany widok , też chciałabym mieć takie poletko do zagospodarowania. Ciekawe co tu będzie rosło![]()
![]()
![]()
Pozdrawiam Jola

Niestety miejsca cięgle mam za mało - dlatego na powyższych zdjęciach widać jak hosty są bardzo zagęszczone.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- agrazka
- Przyjaciel Forum

- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
No nie tylko host zadrościmy w tym pięknym ogrodzie
Kolekcja piekna, a jak urośnie, to dopiero bedzie cudo
Kolekcja piekna, a jak urośnie, to dopiero bedzie cudo
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- zielono mi
- 500p

Andrzeju myślałam że tylko ja mam talent do za gęstego sadzenia funkii, ale możemy sobie podać rękę.
Pokażę Wam rabatkę którą obsadzałam 3 lata temu i wydawała mnie się prawidłowo obsadzona, nawet trochę łysa, niestety zdjęcia kiepskiej jakości robione z komórki
a teraz druga rabatka rok temu na wiosnę w trzech ujęciach

i ta sama rabatka teraz

jak to zrobić żeby nauczyć sie na starych błędach
:?:chyba trzeba powiększyć ogród, inaczej sie nie da
Pozdrawiam Jola
Pokażę Wam rabatkę którą obsadzałam 3 lata temu i wydawała mnie się prawidłowo obsadzona, nawet trochę łysa, niestety zdjęcia kiepskiej jakości robione z komórki
a teraz druga rabatka rok temu na wiosnę w trzech ujęciach

i ta sama rabatka teraz

jak to zrobić żeby nauczyć sie na starych błędach
Pozdrawiam Jola
- paco
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Jolu - nie, nie ....to nie do końca tak!zielono mi pisze:Andrzeju myślałam że tylko ja mam talent do za gęstego sadzenia funkii, ale możemy sobie podać rękę.
Ja obsadziłem tak gęsto z pełną premedytacją - to nie jest docelowa kompozycja, ale następne miejsce do przetrwania dla nowych nabytków i kilku już trochę większych.
Przy obsadzaniu docelowym staram się nie popełniać błędów i sprawdzam jaką wielkość osiągnie hosta w wieku dojrzałym.
Jest to najlepszy sposób, aby nie zagęścić za bardzo roślin - chyba, że jest to robione celowo (chociażby z braku miejsca)
PS) Muszę przyznać, że zagęszczasz artystycznie.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- zielono mi
- 500p

Tak teraz wiesz dlaczego zazdrośnie patrzę na pustą rabatkę
, funkie są ekspansywne a ja muszę szukać dla nich nowych terenów, żeby sie nie podusiły 
Mąż strzeże uważnie swego trawnika, a ja chodzę po ogrodzie i rozgladam się gdzie jest jeszcze trochę cienia
, znalazłam rabatkę ze starym szczypiorkiem i chyba ją zlikwiduję
bo nowy posiałam w tym roku , co za kombinacje, ale mam nowe miejsce na rabatkę hura!!!!
pozdrawiam Jola
Mąż strzeże uważnie swego trawnika, a ja chodzę po ogrodzie i rozgladam się gdzie jest jeszcze trochę cienia
pozdrawiam Jola
- muminek
- 200p

- Od: 26 mar 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Cudooooooo
O takim zakątku mogę tylko pomarzyć. Jestem zielona w temacie host,ale też myślę o zalożeniu małej rabatki,a właściwie o zasłonięciu brzegów zbiornika na wodę i jakiejś kompozycji wokół niego-wydaje mi się,że hosty świetnie by się do tego nadawały,ale na razie muszę trochę o nich poczytać. Andrzeju,jestem pod wrażeniem