Kolory usychania iglaków Cz.1
Chore iglaki
Witam,
mam problem z moimi iglakami bo strasznie brązowieją i opadają im igły .
Choroba postępuje od pnia i zjada powoli gałęzie.
Nie mam pojecia czym to jest spowodowane.W roku ubiegłym ogrodnik wg opisu stwierdzil,ze to mszyca korzenna wiec podlałem choinki preparatem.W tym roku stwierdził,że to grzyb.
Po głebszym przyjrzeniu zauważyłem mikroskopijne jak by białe nitki na 2 choinkach,na jednej małe czarne robaczki.
Drodzy forumowiecze czym to może być spowodowane?
poniżej kilka zdjęć ( z góry przepraszam za niską jakość ale robiłem je dzisiaj rano telefonem)
1.
2.
3. tutaj zauważyłem małe czarne robaczki

pozdrawiam
Darek
mam problem z moimi iglakami bo strasznie brązowieją i opadają im igły .
Choroba postępuje od pnia i zjada powoli gałęzie.
Nie mam pojecia czym to jest spowodowane.W roku ubiegłym ogrodnik wg opisu stwierdzil,ze to mszyca korzenna wiec podlałem choinki preparatem.W tym roku stwierdził,że to grzyb.
Po głebszym przyjrzeniu zauważyłem mikroskopijne jak by białe nitki na 2 choinkach,na jednej małe czarne robaczki.
Drodzy forumowiecze czym to może być spowodowane?
poniżej kilka zdjęć ( z góry przepraszam za niską jakość ale robiłem je dzisiaj rano telefonem)
1.

2.

3. tutaj zauważyłem małe czarne robaczki

pozdrawiam
Darek
Witam,
zdjęcia niestety mi nic nie mówią, ale jeśli widać robaki to trzeba zrobić oprysk np. Confidorem z dodatkiem parafiny( jak najszybciej, żeby nie oszpeciły drzewek). a jeśli jest susza to dużo je podlewać. Przyda się również zdjęcie owadów. Jeśli to np. Świerkowiec większy oprysk trzeba zrobić jeszcze dwa razy w sezonie ostatni w połowie sierpnia. proponuję sprawdzić na: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=455
Pozdrawiam
zdjęcia niestety mi nic nie mówią, ale jeśli widać robaki to trzeba zrobić oprysk np. Confidorem z dodatkiem parafiny( jak najszybciej, żeby nie oszpeciły drzewek). a jeśli jest susza to dużo je podlewać. Przyda się również zdjęcie owadów. Jeśli to np. Świerkowiec większy oprysk trzeba zrobić jeszcze dwa razy w sezonie ostatni w połowie sierpnia. proponuję sprawdzić na: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=455
Pozdrawiam
Re: Chore iglaki
Mam już odpowiedz po wizycie u dobrego ogrodnika.(Ci co mieszkaja w Gdańsku wiedzą Ogrody Justyny na Trakcie)
Pojechalem do niej z odcietymi kawalkami o oto diagnoza i recepta:
przędziorek oczywiście oraz mszyca korzenna:
leczenie:
oprysk 4 x co 3 dni: 5L wody+100 ml Florovitu +1/4 Talstar 100 EC
oprysk w międzyczasie Biochikol 020 PC
podlewanie 1 x Confidorem.
ot tyle
pozdrawiam a może komuś się przyda
Darek
Pojechalem do niej z odcietymi kawalkami o oto diagnoza i recepta:
przędziorek oczywiście oraz mszyca korzenna:
leczenie:
oprysk 4 x co 3 dni: 5L wody+100 ml Florovitu +1/4 Talstar 100 EC
oprysk w międzyczasie Biochikol 020 PC
podlewanie 1 x Confidorem.
ot tyle
pozdrawiam a może komuś się przyda
Darek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2008, o 21:02
Pomocy

Mam chyba podobny problem co exit72 tyle tylko że mam 40 świerków srebrnych i połowa jest w strasznym stanie.
Czy kuracja pomogła?
I co dokładnie znaczy : .... + 1/4 Talstar 100 EC? (1 do 4 części, czy 1/4 litra)
będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
- Katarynka_80
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2008, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Usychający iglak
W zeszłym roku kupiłam okazałego iglaka w szkółce. Po kilku miesiącach, pomimo troskliwej pielęgnacji zaczął podsychać. W końcu musiałam go wyrzucić, ponieważ nie można było go uratować. Na jego miejsce w tej samej szkółce kupiłam nowego iglaka, jednak zaczął on podzielać losy swego poprzednika. Teraz jest cały brązowy i niebawem będę musiał go wykopać. Muszę dodać, że dwa lata temu mieliśmy budowę i przypuszczam,że w tym miejscu musiała być wylana jakaś szkodliwa dla roślin substancja. W innych miejscach iglaki prezentują się bardzo okazale. Planuję kupno nowego iglaka, jednak boje sie, że i on uschnie. Czy jest na to jakaś rada? Bardzo proszę o odpowiedź. Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam
Co oznacza troskliwa pielęgnacja? Może go przenawoziłaś? Nowo posadzone drzewka potrzebują przede wszystkim dużo wody. Czy zmieniałaś im ziemię, tzn. wykopałaś duży dołek i wsypałaś kompostu i ziemi do iglaków, czy wsadziłaś w taką ziemię jaka była? Przyczyn może być dużo. Masz psa?
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Ilona
- Katarynka_80
- 10p - Początkujący
Iglaki cd
Drzewka były codziennie podlewane i nie zasilane nawozami. To również nie jest sprawka psa, ponieważ go nie posiadam. Może ziemia jest nieodpowiednia?
- Katarynka_80
- 10p - Początkujący
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może zapoznaj sie z tym wątkiem http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... +iglak%F3w
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
Re: Iglaki cd
Ja podlewam raz na tydzień solidną dawką wody.Katarynka_80 pisze:Drzewka były codziennie podlewane i nie zasilane nawozami. To również nie jest sprawka psa, ponieważ go nie posiadam. Może ziemia jest nieodpowiednia?
moja pierwsza roslina po wybudowaniu domu byla jodla kalifornijska, kupilam ja w szkolce w donicy, dol wykopany jak trzeba, ziemia do iglakow, troche nawozu...w donicy byla w balocie posadzilismy ja w pazdzierniku.....a w czerwcu juz ja trzeba bylo wykopac uschla.....jak ja maz wykopal okazalo sie ze ona nie miala korzeni!!!! w balocie wepchali ja z ziemia ot i tyle
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Czy ja również mogę się podłączyć pod watek?
Moja jodła koreańska - rośnie na moim balkonie krótko, bo dopiero ok. miesiąca. Po przyniesieniu jej do domu została przesadzona do troche większej doniczki. Pisałam już na forum, że znalazłam podczas przesadzania w ziemi dżdżownice. Starałam się je usunąć, ale może coś tam zostało.
Jodle schną końcówki młodych igieł. Proszę, pomóżcie w zidentyfikowaniu problemu. Bardzo byłoby mi szkoda ją stracić
Co źle robię? Może za mało podlewam, a może za dużo? Doniczka jest kwadratowa o wymiarach ok. 16 x 16 x 16 cm. Jak często powinnam ją podlewać i ile wody? Stoi na balkonie południowym, ale w kącie, więc bezpośrednio słoneczko pada na nią tylko przez moment w ciągu dnia.

Bardzo, bardzo proszę dobre i mądre duszyczki o pomoc
Moja jodła koreańska - rośnie na moim balkonie krótko, bo dopiero ok. miesiąca. Po przyniesieniu jej do domu została przesadzona do troche większej doniczki. Pisałam już na forum, że znalazłam podczas przesadzania w ziemi dżdżownice. Starałam się je usunąć, ale może coś tam zostało.
Jodle schną końcówki młodych igieł. Proszę, pomóżcie w zidentyfikowaniu problemu. Bardzo byłoby mi szkoda ją stracić

Bardzo, bardzo proszę dobre i mądre duszyczki o pomoc

Mam problem z moim jałowcem chińskim "Stricta" Mam trzy i jeden jest jakiś taki żółty w porównaniu do innych . . . . nie wiem czy jest z nim coś nie tak? W sumie czytałem że podbno się przebarwia na złocistozielony kolor ale wolę się upewnić, dodam że stoi w pełnym słońcu a ten drugi "zielony" w cieniu ;)
ten "zielony" :P

ten drugi którym jestem zaniepokojony

i jego igły w przybliżeniu

ten "zielony" :P

ten drugi którym jestem zaniepokojony

i jego igły w przybliżeniu