Lukrecjowy ogród - metamorfozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród - metamorfozy

Post »

Dmuszek chodził za mną ze dwa lata temu, bo niezwykle dekoracyjny, a potem zapomniałam o nim, bo on jest jednoroczny! ;:202
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Neluś Ty wiesz, że ja sroka jestem i ja pokombinowałabym jakieś mieszane aranżacje w donicach :wink: :lol: Bo same trawy, mimo, że piękne to dla mnie zbyt smutne...... no i wiosną pusto.... Myślę, że warto pomyśleć o bukszpanie, pięknie wygląda przez cały rok i można go prowadzić w różnych formach , jako kulę, stożek, czy na pieńku :D
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Dmuszka bardzo lubią mszyce ;:223 Miałam ...cudo!!
Jedyny wysiew jaki mi w życiu wyszedł ...to zeżarły go mszyce :?
Dbaj o siebie ...Ty jestes najważniejsza i zawsze o tym pamiętaj ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Hehe.... jo z unklem Googlem po necie lotom i on mi pokazuje co jo chca.

Million Bells - warte grzechu ;:167 - wsadziłabym do tych najniższych, pod trawy.

To, że jednoroczny może być jego zaletą. Spokojnie co roku możesz zmieniać aranżacje. Do donic z trawami mozesz cebule wsadzić i wiosną, zanim ruszą trawy masz już kolorowo.

Ja mszyce w dwa dni rozwaliłam roztworem płynu do naczyń.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nelu, moja droga, nie planujesz podróży w moje okolice? Chciałabym Ci pokazać miejsce w którym można dostać przepiękne i relatywnie niedrogie donice ceramiczne... nie mam nic przeciwko pokazanym, ale zobacz na przykład te: http://www.donice-mirmar.pl/?142,donice ... we-brazowe
Większy wybór na pewno będzie wiosną, teraz oferta w internecie jest okrojona... donice będą na lata i elegancko wpasują się w klimat Twojego ogrodu... może warto przemyśleć takie rozwiązanie?

Nasadzenia świetnie doradza Constancja... ja zwracam też uwagę na świetny wilczomlecz Diamond Frost.

Uciekam :)
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Aguś - Agness fajnie, żeś sroczka! ;:167 O trawce myślę bardziej jako uzupełnienie kompozycji, bo wychodzi dość późno, dość długo rośnie, fajnie szumi już w lipcu, a potem jest bajkowa - no właśnie - tylko co do lipca? Dlatego myślałam o jakichś karłowych formach drzewek, a pod nogi coś wypływającego... - to do tych największych donic, do średnich - ?, a do tych małych może jakaś trawa? - tu bym widziała właśnie rozplenicę (i tak będę dzielić kępy) a ona tak fajnie się przewiesza. To takie myślenie na teraz, koncepcja jednak może się zmienić. Bukszpan całkiem ok, tylko gdzie ja dostanę taki większy, bo na małego to chyba się nie doczekam żeby był ładny...

Danuś eM też protestuje moim zapędom żeby iść do pracy. On też się budzi przez ten kaszel!
Mszyc się też jakoś nie boję ... ;:224 Kochana jesteś!

Ewuś million bells bardzo lubię, choć u mnie tak jak i surfinie wytrzymują do lipca, a potem jakieś grzyby je łapały i były całe oblepione. Tylko raz mi się surfinie udały! W 2007 kiedy było ładne lato!
O cebulach też myślałam, żeby tak zrobić, jak na prawdziwej rabacie, jedno przekwita, a inne rośnie... tyle że trawska mają zwarte kępy, cebule musiałyby być na boku...? dookoła?

Agnieszko serdeczne dzięki za linki z donicami. Docelowo chcę miec coś w tym guście! Niestety nie wybieram się w Twoje okolice... nad czym trochę boleję. A w naszych sklepach i all... oferta jest makabrycznie droga! Może jak nieco wydobrzeję wybiorę się na przeszpiegi do casto lub praktikera... Za wilczomleczami niby nie przepadam, bo z inną odmianą, którą mi kiedyś polecano na skalniak walczę od 4 lat i pozbyć się nie sposób. Czy ten jest inny? Wygląda przeuroczo!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Wilczomlecz Diamond Frost to mgiełka pełna białych, calusieńkie lato kwitnących kwiatuszków - fajny wypełniacz do donic :)
Gdybyś miała ochotę mnie odwiedzić, to możemy zajrzeć do donicowego sklepu... mają tam rewelacyjny wybór pięknych donic ceramicznych, w atrakcyjnych cenach... sama kupowałam takie grafitowe, okrągłe - jestem bardzo z nich zadowolona.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu, co do kompozycji, to mnie ostatnio bardzo podobają się mieszane z roślin ozdobnych z dodatkiem ziół, warzyw i owoców.
Urocze zwisające to mięta indiańska, pomidorek koralikowy albo poziomka. to tylko takie luźne sugestie. Z donicami masz jeszcze czas.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

constancja pisze:
ps.
Moim idolem ciągle Kowalski. ;:172
;:306 :;230 ;:223 Dopiero teraz zajarzyłam. Pora iść spać.

Nelu, tak to jest jak się czyta kilka wątków jednocześnie. :;230
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tu masz możliwośc zakupu brzozy Long Trunk
http://www.zszp.pl/index.php?id=199&sco ... 4=0&lang=1

i polecam do donic na cały sezon - lobelię - fakt, jest jednoroczna, ale trzyma się bardzo długo - u mnie do jesieni
sama nie wysiewam - kupuję sporą doniczkę, na poczatku sezonu, na ryneczku...

Obrazek Obrazek

tu: w donicy razem z komarzycą...
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

No i odnalazłam Ciebie w forumowym świecie! Widzę,że wiele planów do zrealizowania na ten sezon. Ogród z pewnością wypięknieje. Podoba mi się pomysł mieszanego żywopłotu. Jestem jak najbardziej za! Ptaszęta wszelkie będą miały gdzie domki zakładać i schronienie znaleźć :) Aaaa i zapomniałam pozachwycać się skalniaczkiem (nie zrobiłam tego na blogu,więc nadrabiam na forum ;)).
Na zakończenie: ten bunkier jest czadowy (czy też wieżyczka). Znaczy się - tworzy się miejsce z klimatem - bo historię swoją to już ma ;)
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Kornelko widziałaś te czerwone kloniki obok urzędu miasta w donicach? tez pieknie wygladały ;:108
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Nie wiem dlaczego, ale taka duża donica kojarzy Mi się z daturą.
Wracaj szybko do zdrowia ;:138
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Kochani choróbsko nie odpuszcza, dobrze, że tutaj nie trzeba mówić, bo niemal całkowicie straciłam głos. ;:223 ...

Agunia kochana jesteś! Nawet nie wiesz jak bardzo cenne są dla mnie Twoje sugestie. ;:108 Oczywiście bardzo mądrze prawisz, żeby się jeszcze zastanowić nad wyborem tych donic. Choć czasem działam bardzo impulsywnie, to ostatnio staram się postępować bardziej racjonalnie. Oczywiście takie ceramiczne są przepiękne - te z linka, który podesłałaś ;:170 ! Podobają mi się najbardziej. Jechać przez pół Polski po donice byłoby chyba trochę absurdalne. Ostatecznie oferta wciąż się zmienia i poszerza. Kiedyś takie donice widziałam tylko na Zachodzie albo w katalogach, jako coś nieosiągalnego. A dziś w zasięgu ręku - lub jak kto woli portfela. Przeanalizowałam wydatki związane z ogródkiem na ten rok i nijak się nie zmieszczę w kosztach. Oczyszczalnia ścieków, podjazd pod dom, kratki na pnącza, pergola, rośliny - a tych jak wiesz potrzebuję całkiem sporo, oprócz tych, które już kupione. Przed kupnem tych pięknych donic powstrzymuje mnie jeszcze jeden aspekt, potrzebuję bardzo dużych donic, a nawet te największe z oferowanych nie są tak duże jak bym chciała. Inna rzecz, to fakt, że po ociepleniu domu i tynkowaniu, które może będzie miało miejsce za dwa trzy lata, docelowo chcę porządny trejaż na tarasie, tak aby stworzył swoisty zielony dach zamiast obecnego parasola. Wtedy większość roślin zostanie wkomponowana do ziemi, a te mniejsze ceramiczne donice doskonale wszystko uzupełnią. Trudno, czasem trzeba poczekać, choć to niebywale trudne. Na razie postawiłam warunek: mają być proste i czyste, nie odwracać uwagi od urody roślin.
Aguś, wilczomlecz cudnej urody. A Ty nie miałaś go przypadkiem w ubiegłym roku w swoich skrzyniach? Czy on zimuje, bo nigdzie nie mogę odszukać innych informacji oprócz tego, że łatwy w uprawie ;:173 Serdecznie DZIĘKUJĘ!!! ;:196

Ewciu - Constancjo być może i u mnie takie kompozycje kiedyś będą, na razie bardziej skupiają moją uwagę krzewy itp. A odnośnie ps. Kowalskiego lubię, aczkolwiek nie jest moim idolem :tan

Ewciu - Ave serdeczne dzięki ;:196 - muszę jeszcze "obczaić" jak tam wyszukać rośliny, bo póki co wyświetla mi się spis szkółkarzy, ale zawsze to coś, jest od czego zacząć. Lobelię też bardzo lubię, choć u siebie muszę jej bardzo pilnować i podlewać i rano i wieczorem, nie daj Bóg zapomnę o podlaniu i od razu podsycha, u mnie na tarasie patelnia od rana do zachodu! Też kupuję na targu, u nas była chyba po 1 zł lub 1,50 więc nawet szkoda się brudzić na kilka sadzonek, chyba że ktoś chce ich mieć ze sto, to już warto ;:173

Muminku - Kasiu witam serdecznie! :wit Jaki ten świat jednak jest mały! Kto by pomyślał, że kontakt zacznie się od wpisu na blogu ;:oj Niesamowicie się cieszę! Zwłaszcza, że widoczek z twojej kuchni siedzi mi wciąż w głowie! Jest boski! ;:170 Bardzo mnie zainspirował! Stworzyłaś cudowne miejsce, ale o tym... już u Ciebie w wątku! Siądziemy pod robinią ;:168 Dziękuję bardzo za tak miłe słowa. Oj chciałabym żeby ten klimat "zrobił się" szybciej, ale wszystko potrzebuje czasu aby wyrosnąć. Pozdrawiam!

Ewciu wiem, wiem... czerwone kloniki... co prawda posadziłam takiego platanowego na rabacie, ale faktycznie w donicy w zestawieniu z intensywną zielenią.... ;:224 gdyby go tak jeszcze podsadzić turzycą zimozieloną, ona tworzy takie piękne kępy... ech, to się rozmarzyłam ;:170
Dziękuję Ci ! ;:196

Jureczku datury chyba za bardzo egzotyczne jak do mojego ogródka bez stylu ;:306 a poza tym nie mam ich gdzie przechować! W piwnicy za ciepło (ok. 20-22 stopnie i tylko jedno małe okienko). Dziękuję ;:196 Rojniki wkleiłam z myślą o Tobie ;:oj

Obrazek

I kilka fotek majowych, na przełamanie chorobowo-zimowej chandry! Miłego weekendu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Nelu, dopiero się zreflektowałam :oops:
Pozdrawiam ;:196
Łączę się w choróbsku ;:145
Projekty rewelacyjne. ten rok to będą spektakularne zmiany w i tak pięknym już ogrodzie.
Z róż mam nadzieję 'będzie Pani zadowolona". To moje kolorki ;:167
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”