Bez czarny( Sambucus )

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czarny Bez

Post »

darnok pisze:chociaż dobre w smaku owoce czy nie warto bo chciałem na rowie posadzić?
Ja używam owoce bzu na soki jako środek przeciwkaszlowy . Smakuje mi Surowych owoców nie jadałam ze względu. na zawarte trujące substancje. Smakują kwiaty smażone w cieście naleśnikowym.Wszystko jest jednak rzecz gustu smakowego.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Fakt, smak zależy od człowieka. Dla mnie smak paskudny, chemiczny. Mam w swoim lesie bez koralowy o czerwonych owocach. Tych owoców nie próbowałem. Cy ktoś je próbował?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja nie próbowałam. Nawet nie interesowałam się czy jest jadalny. Robiłam i jadłam dżem z jarzębiny.Owoce trzeba przemrozić. Samk jak dla mnie taki sobie.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

(Wejdź do pierwszego z brzegu lasu. W sezonie - gdybyś nie wiedział.) - no tak ale w Polsce dziko występują 3 gatunki bzu. Nie wiem czy w każdym lesie znajdzie wszystkie. Tylko jeden ma owoce (powiedzmy) jadalne.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem czy trzy, za to na pld-zach widziałem zawsze taki sam i zawsze jeden gatunek (mam na myśli czarny bez a nie żadne koralowe czy inne). Zresztą w sieci fotek jest może z pół miliona, to sie napatrzyć mozna i rozpoznać w lesie :wit
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z samego oglądanie nie wiele wyniknie. Koło mojego domu rośnie sporo czarnego bzu, nad rzeczką. W lesie go nie spotykam. W innej miejscowości w sosnowym lesie rośnie pełno bzu koralowego, a czarnego tam brak.
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czarny bez

Post »

Alinka, Twoje bzy wyglądają przepięknie. Też lubię zapach bzu i w zeszłym roku wsadziłem dwa rodzaje : bez koralowy-sambucus racemosa Plumosa Aurea i bez czarny sambucus nigra Black Lace. Okazało się jednak że racemosa Plumosa aurea nie może rosnąć w pełnym słońcu pomimo że wody miał dosyć. Wiosną przesadzę go do półcienia.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alina, o ja "piernikuję" ;:oj
Ten ciemny jest prześliczny :roll:, a czy obwąchałaś go może i możesz stwierdzić jak pachnie (czyli czy podobnie do zwykłego?)? :wink:
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Obwąchałam. Zapach podobny, one chyba wszystkie tak samo pachną. Zdjęcie bordowego lekko prześwietlone - w rzeczywistości kolorek naprawdę soczysty, kwiaty bardzo różowe. Może to efekt tego, że kiedyś podsypałam go suchymi wiórkami po marchewce z sokowirówki :wit
Skubany już mnie przerósł :)
marteckam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2013, o 18:17

Post »

Mam kilka czarnych bzów u siebie. W zeszłym roku, jeszcze długo przed tym jak się tu przeprowadziliśmy korzystałam z owoców. Zrobiłam dżem z czarnego bzu i jabłek, był pyszny :) Też czytałam, że owoce są trujące, ale tylko te niedojrzałe.

W związku z bzem mam pytanie:
Jak go przycinać i kiedy? Przed owocowaniem czy po? Może teraz? Chciałabym te nasze troszkę przyciąć, zwłaszcza jeden z nich ma bardzo dużo gałązek, a mało owoców. Chciałabym w tym roku też wykorzystać owoce na dżem.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarny bez przycina się od lipca do września
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marteckam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2013, o 18:17

Post »

To jeszcze trochę poczekam. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
ewa74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2011, o 18:17

Post »

mam pytanko, kupiłam w zeszłym roku czarny bez z bordowymi listkami i podobno różowym kwiatem, czy te odmianowe bzy również nadają się na soki i nalewki?
Nina2
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lis 2013, o 23:20

Post »

Owoc, nawet dojrzały, czarnego bzu jest trujący. Kwiat też, choćby szczypta do posypania sałatki. Jedna kiść czy szczypta kwiatu daje piorunującą biegunkę grożącą odwodnieniem. Niemniej owoc jest jest używany z maliną przy zaziębieniu, a widziałam też kwiat w mieszankach ziołowych. Na szczęście temperatura rozkłada trujące składniki i konfitura z czarnego bzu jest przepyszna, ustępuje tylko konfiturze z malin.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nie przesadzaj!Znam ludzi ,którzy tak reagują na maślankę.Jak często bywa zależy to od predyspozycji osobniczych.Dojrzałe owoce nie są trujące ale mogą wywołać sensacje w ukł.trawiennym.Podczas gotowania w otwartym naczyniu lub w czasie fermentacji substancje szkodliwe są rozkładane i usuwane.Podobnie przeczyszczające właściwości ma surowa jarzębina i wino lub nalewka powinny być robione z owoców upieczonych w piekarniku.Dodatkowo pojawia się karmelowa nuta co wzbogaca bukiet.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”