Podgrzewanie szklarni

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podgrzewanie szklarni

Post »

pawel1000 pisze:Trociniak w tym celu wykorzystuje dmuchawę.
A dmuchawa potrzebuje czego ......?
I jeśli się nie ma zasilania 230V50Hz, też da się radę. Ale wówczas raz dziennie wymiana akumulatora.
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44

Post »

Akumulator i przetwornica zda egzamin, ale to by było upierdliwe.

Można by jeszcze wymurować mały piec akumulacyjny z cegły szamotowej.
Umieścić na palecie, tak a by można było łatwo go wstawić do szklarni.
Wystarczy spalić naręcze drewna. A skumulowana energia w cegle będzie oddawać ciepło przez wiele godzin.
Pozdrawiam Paweł.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Takie amatorskie konstrukcje, jak ta prezentowana na filmie powyżej, są może kuszące, ale lepiej zdać się chyba na renomowane firmy, które mają wieloletnie doświadczenie i tysiące sprzedanych produktów. Sprowadza się to do odpowiedzi na pytanie, czy do komina idzie 70%, czy 20% energii.

Miałem okazję palić drewnem w starych piecach - szamot obudowany kaflami. I naręczem drewna tego się nie da ogrzać. Żeby się pożądnie rozgrzał, trzeba mocno palić ze 2 godziny i na koniec wrzucić kilka grubszych kawałków. Trzyma ciepło ok. 24 godzin.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dogrzewam namiot foliowy od kwietnia do połowy maja. Podłączam piecyk olejowy przez zegar. Załącza się o 21 i rozłącza o6 rano. Jak zapowiadają większe przymrozki to dodatkowo okrywam stoły włóknina i zapalam kilka zniczy. Przy majowym przymrozku -7C, mróz nie zaszedł do środka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Seedkris. No to mamy to samo rozwiązanie. Tylko, że u mnie wykorzystuje tzw farelke z nadmuchem. Zegar na ogół nastawiam, na 01 w nocy do 06 rano. Jeśli ma być przymrozek wcześniej to reaguje. Dodatkowo, wieczorem przykrywam sadzonki agrowłókniną. Wcześniej wbijam druty, które tworzą mini tunel. No i na 1 lipca zawsze pomidorki jem. Noooo...... wcześniej jeszcze je strasze kompostownikiem :;230

Edit : Do ogrzania jest 18m kwadratowych foliaka.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

No, to wreszcie piszecie o konkretach :D , bo piec z pompy cieplnej czy jakiś elektronicznie sterowany to chyba nie na każda kieszeń i możliwości :roll: Mój M ma zamiar wybudować w szklarni zwyczajny piec kaflowy, zrobię fotorelacje to pokaże :wit

Szklarnia wygląda tak ... ale już z przykrytym dachem oczywiście :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Dawniej miałem jeszcze inne rozwiązanie. Piecyk koza ze spiralą w środku. W dzień paliłem w piecu (czym kol-wiek + wegiel), Przez spiralę woda nagrzewała zbiornik 2m3. Przez kilka godzin mogłem nagrzać wodę do 40C. Przez noc ta woda stygła - oddawała ciepło do namiotu. Rano miała tak ok. 10C. Startowałem na początku lutego.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Ałła. Taką szklarnie jak Twoja, ma mój ojciec. Tylko że konstrukcja metalowa. Ogrzewana była piecykiem na węgiel. Instalacja złożona była wzdłuż bocznych ścian, na wysokości 20 cm. Grzejniki rurowe z lamelami.
Kiedyś, jak chciało się ojcu wstawać w nocy, to już w marcu sadzonki rosły. No, ale i tak teraz wszystko poszło do rozbiórki. Czas i rdza robi swoje.
Pozdrawiam
Dariusz
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

romaszka pisze:bo piec z pompy cieplnej czy jakiś elektronicznie sterowany to chyba nie na każda kieszeń i możliwości :roll: Mój M ma zamiar wybudować w szklarni zwyczajny piec kaflowy, zrobię fotorelacje to pokaże :wit
Oj .... tu raczej pomyłka. Prędzej by mnie było stać na powieszenie klimatyzatora z funkcją grzania niż wybudowanie pieca. Chyba że materiały i robociznę masz gratis ( :lol: no tak, to będzie mąż).

Klimatyzatory podczas grzania przy -10'C mają sprawność 2x lub nieco więcej nawet. Przy 0'C ok. 3 - 3.5 zaś przy +10'C - około 4x
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie, tak jak piszesz, Artur, :D materiały wszystkie mamy, siłę roboczą też :;230 ale tak googlam i googlam w poszukiwaniu pieca kaflowego w szklarni i coś nic nie mogę znaleźć, czyżby będziemy pierwsi? :shock: a może ten pomysł na nic? :roll: jeśli nikt tego nie robi.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Może ten pomysł Was zainteresuje ?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

"ten pomysł", to ma zaletę, że komin przechodzi przez całą folię i przez to sprawność się zwiększa. Najprościej to zastosować coś rodzaju trociniaka z 200 litrowej beczki, na noc załadować i niechaj powoli się pali do rana. Jeśli paliwem będzie węgiel, to mniejszy piecyk i też będzie się dobrze sprawował. Miałem piec wyłożony szamotem z tysiąca cegieł, ale tylko po to , żeby palić trocinami i żeby nie zgasły, gdyby były mokre. Po kilku latach i cegły się wypaliły od mokrych trocin i dlatego nie warto palić mokrym opałem. Jeszcze na koniec, warto mieć wentylator, żeby chłodził komin i zbijał ciepłe powietrze na dół, w ten sposób nawet na dole temperatura wzrasta o 10 oC.
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

Romaszka ale masz fajną szklarnię! Czy mógłbym Cię prosić o więcej zdjęć tej pięknej szklarni? Moja matka ma dość dużo okien i właśnie zastanawiałem się nad wykorzystaniem ich, więc jeśli byś mogła pare fotek ze zbliżeniem na łączenie okien z oknami, okien z dachem i okiem z podmurówką to byłbym bardzo wdzięczny:)
Pozdrawiam.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Ałła, taką zabawkę to chyba każdy z nas chciałby mieć, chociaż połowę jej :;230

przy takim metrażu trochę się nazasuwasz, ale od teraz jesteś bohaterem narodowym tego forum.

Zaraz pokaże Twoje cudo mojemu m, ciekawe co on na to ;:131
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 Bohater to mój M, co prawda mój wkład też jest ... okna przytrzymywałam, jak M ich łączył :;230

Dokładniejsze zdjęcia tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p3011992 , jak macie pytania to piszcie w tam tym wątku :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”