Kwiaty i kwiatki IwonkiD cz.2
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kwiaty i kwiatki IwonkiD cz.2
A ja wciąż zachwycam sie Twoimi Azaliami, nie mam do nich ręki, każdą zmarnuję, piękne
a i zwróciłam uwagę na regały, bardzo pomysłowe, czegos takiego mi brakuje

- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Może twoja tajemnica tkwi właśnie w tym że mają zapewnioną niższą temperaturę, u mnie jest 20 stopni. Ja pozostaje cały czas w zachwycie nad twoimi azaliami

- IkaD
- 1000p

- Od: 12 cze 2012, o 10:06
Teresko tak właśnie jest
- maja79

- Od: 8 maja 2011, o 17:53
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Iwonko z tego co piszesz o azaliach wychodzi na to, że u mnie najlepszym dla nich miejscem byłby... przedsionek.
Dałam tam ostatnio termometr, żeby sprawdzic, jaka jest temperatura przy mrozach na zewnątrz, bo chciałabym na ścianie
powiesic bluszcze, które uwielbiam, a które w mieszkaniu mają jednak za ciepło i zawsze pojawiają mi się na nich przędziorki.
Okazuje się, że przy mrozach takich jak teraz u mnie- ok. -10 w przedsionku mam mniej więcej 8-10 st C na plusie.
Myślisz, że to pasowałoby azaliom?
Planujemy z M postawic tam coś w rodzaju szafki, żeby można było pochowac
różne rzeczy, więc na szafce miałabym mnóstwo miejsca dla kwiatuszków, które wolą chłodek.
Poradź co o tym myślisz.
Oczywiście w przedsionku jest jasno, bo drzwi wejściowe są przeszklone. 
Dałam tam ostatnio termometr, żeby sprawdzic, jaka jest temperatura przy mrozach na zewnątrz, bo chciałabym na ścianie
powiesic bluszcze, które uwielbiam, a które w mieszkaniu mają jednak za ciepło i zawsze pojawiają mi się na nich przędziorki.
Okazuje się, że przy mrozach takich jak teraz u mnie- ok. -10 w przedsionku mam mniej więcej 8-10 st C na plusie.
Myślisz, że to pasowałoby azaliom?
różne rzeczy, więc na szafce miałabym mnóstwo miejsca dla kwiatuszków, które wolą chłodek.
Poradź co o tym myślisz.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- IkaD
- 1000p

Witaj Majeczko
cieszę się ,że dotarłaś do mnie
Ellu ;
kochana a widzisz? Masz takie miejsce gdzie mozesz trzymać azalie i cieszyc nimi oczka
tylko przy większych mrozach musiałabys je zabierać przynajmniej na noc do środka i nocować je np.na podłodze przy drzwiach jeśli jest taka mozliwość albo przy drzwiach balkonowych. i pamiętać ;;im zimniej tym mniejsza dawka wody
No to kupuj kochanie azalijki bo sa teraz taniutkie albo zaczekaj bo za niedługo moga być większe na pniu.Ja za moje na pniu płaciłam chyba po 7,99zł 
Ellu ;
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Dziękuję Iwonko
Jutro zajrzę do moich B. Może coś zostało. A jeżeli nie to będę na nie polowac.
Jutro zajrzę do moich B. Może coś zostało. A jeżeli nie to będę na nie polowac.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Ika bomby zegarowe w doniczki wsadzasz
? Matylu
.
Cyt:"A to jest okno od salonu naprzeciw tego okna z azaliami w odległości 2 m od niego" - zakałapućkałam się i nie rozumiem nic.
Że taraś zabudowany zrozumiałam.
Pozdrawiam cieplutko.
Cyt:"A to jest okno od salonu naprzeciw tego okna z azaliami w odległości 2 m od niego" - zakałapućkałam się i nie rozumiem nic.
Pozdrawiam cieplutko.
- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faaktycznie..ten cytat..jest bezbłędny....znów mam czkawkę..

- IkaD
- 1000p

IkaD pisze:Paulinko ,Dorotko dziękuję kochane moje![]()
Miłe moje..żadnej tajemnicy w uprawie azalii nie mam i pisałam już wiele razy ,że one potrzebują zimna i wody bez wapnia..najlepiej dzeszczowej albo ze stopionego śniegu.a od wiosny do pażdziernika mają wakacje na zewnatrz po pólnocnej stronie domu ,zasilane zaledwie kilka razy przez te kilka miesięcy.
Zabieram je do domu ,na ten mój taras zabudowany jak już mają pąki.
Na dowód zrobiłam dzisiaj fotkę z termometrem wetkniętym wieczorem w doniczkę..słabo ale widać skalę,zero jest na górze a strzałka pokazuje ,że jest trochę cieplej niż zwykle ..powyżej 15 stopni bo drzwi od salonu zostawiłam na noc półotwarte ,żeby bugenwille z młodymi listeczkami miały cieplej niz zwylke .
Kiedy drzwi na taras są zamknięte jest tam 4-5 stopni jeśli na zewnątrz jest -10 .Na drugim zdjęciu już jest zimniej bo zamknęłam drzwi i ciepło z salonu już tam nie wpada.Na noc znowu otworzę jeśli na zewnątrz będzie zimniej.
A to jest okno od salonu, naprzeciw tego okna z azaliami ,w odległości 2 m od niego
KOHLERIO I KASIU kochane moje

Czy teraz jest jasne?
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Jasne jak słońce i proste jak budowa cepa

- labka1

Niunia dodaj że...elektronowego....
..a nawet jak drut!!!!! 
- IkaD
- 1000p

Monia zrozumiała
ale czy dla Kasi jest teraz proste jak drut?

- MORANGO

- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Cytat i mapa wygrywają
a ja i tak zazdroszczę Ci miejsca, tyle pułeczek, ah co ja bym tam poustawiała fiu fiu 
- labka1

Ja tez jej zazdroszczę jako pomieszczenia..ale takie temperatury to ja mam w domu na co dzień...
tylko okien mniej....
Ale dla mnie jak chodzi centralne to już 20 stopni jest za duszno...a jestem ciepłolubna jeśli chodzi o temperatury na zewnątrz np...tylko to powietrze zimą i zamknięte pomieszczenia..na mnie źle działają..potem od wiosny to już balkonik otwarty..i słonko świeci pięknie...
Ale fakt posiadanie takiego Atrium..albo raczej Oranżerii to jest super sprawa, no i dlatego nam tak nie zakwitną roślinki..Iwonka ma pełny profesjonalizm..jak w botaniku jakimś..doceniam to, bo dzięki Niej możemy teraz w środku zimy patrzeć na cudne Azalie.np
Ale dla mnie jak chodzi centralne to już 20 stopni jest za duszno...a jestem ciepłolubna jeśli chodzi o temperatury na zewnątrz np...tylko to powietrze zimą i zamknięte pomieszczenia..na mnie źle działają..potem od wiosny to już balkonik otwarty..i słonko świeci pięknie...
Ale fakt posiadanie takiego Atrium..albo raczej Oranżerii to jest super sprawa, no i dlatego nam tak nie zakwitną roślinki..Iwonka ma pełny profesjonalizm..jak w botaniku jakimś..doceniam to, bo dzięki Niej możemy teraz w środku zimy patrzeć na cudne Azalie.np