Moja mała "dżungla" - part IV
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja mała "dżungla" - part IV
u mnie tez niestety sa straty 

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Współczuję  .U każdego straty...Cóż,uroki zimy i braku
 .U każdego straty...Cóż,uroki zimy i braku  

Mnie też czasem wkurzają te kwiatki

Mnie też czasem wkurzają te kwiatki

U mnie szeflera gubiła liście jak stała w ciepłym pokoju z suchym powietrzem. Jak ją przeniosłam do drugiego pokoju (chłodniejszego) jest spokój. No może czasem zrzuci kilka listków jak za długo zwlekam z podlewaniem. Co do benjamina może być podobnie. A zraszasz je? Z kolei sukulenta może kupiłaś przelanego ?? I teraz musi swoje odchorować.  Nie wiem... aż tak się nie znam. Ale trzymam kciuki za Twoje roślinki   a Ty się nie poddawaj
 a Ty się nie poddawaj   nie tylko u Ciebie są straty ... pozdrawiam
 nie tylko u Ciebie są straty ... pozdrawiam

a Ty się nie poddawaj
 a Ty się nie poddawaj   nie tylko u Ciebie są straty ... pozdrawiam
 nie tylko u Ciebie są straty ... pozdrawiam- Nolinka
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Mam też jedno spostrzeżenie odnośnie kwiatków w B. One nie powinny stać przy drzwiach wejściowych, gdzie ciągle owiewa je mroźne powietrze. Być może sukulencik łyknął za dużo zimnego powietrza i stąd gubienie liści  

Z fiołków też co jakiś czas muszę obrywać zdechłe liście. Hibki stoją przy grzejnikach i też usycha im część liści. Niestety nie da się uniknąć strat, każdemu się zdarzają

Z fiołków też co jakiś czas muszę obrywać zdechłe liście. Hibki stoją przy grzejnikach i też usycha im część liści. Niestety nie da się uniknąć strat, każdemu się zdarzają

Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1

U każdego straty, ja od jesieni wyrzuciłam wszystkie sadzonki hoji carnosy variegaty, wszystkie przelałam, różowa zroślicha... straty nie do odrobienia, zostały 2 małe:(.storczyk phalenopsis zczerniał:(...reszty nie pamiętam...ach

- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
... znaczy, że nie jestem sama w tej niedoli...?   hm... humoru to nie poprawiło, ale kilka spostrzeżeń macie słusznych
 hm... humoru to nie poprawiło, ale kilka spostrzeżeń macie słusznych   

mój stał z dala od drzwi (tu akurat balkonowych) ale za to nad kaloryferem, przeniosłam go na komodę dziś
nauczyłam się, aby każdą roślinkę po zakupie dobrze obejrzeć i jak zalana to nie podlewać dłuuuugo... ta peperomia 'happy bean' akurat nie była zalana, dla wszelkiego i tak nie podlałam 

stała w ciepłym salonie na komodzie i rosła, ale była już spora, wepchnęłam jej podpórkę i na podłogę postawiłam.. w sumie bliżej kaloryfera, który codziennie jest odkręcany na 2-3 godziny na max więc może faktycznie... tylko jak wyniosę to do pokoju gdzie koło 19*C... czy nie będzie jej za zimno?
 więc może faktycznie... tylko jak wyniosę to do pokoju gdzie koło 19*C... czy nie będzie jej za zimno?
to chyba faktycznie zimowa depresja.. brak słońca u mnie szczególnie - w pracy nie mam okien więc żyję jak nietoperz
 u mnie szczególnie - w pracy nie mam okien więc żyję jak nietoperz   

Dziękuję dziewczynki (Dorotka, Jola, Nastia, Hania, Patrycja) za dobre słowa 

Nolinka pisze:Mam też jedno spostrzeżenie odnośnie kwiatków w B. One nie powinny stać przy drzwiach wejściowych, gdzie ciągle owiewa je mroźne powietrze
mój stał z dala od drzwi (tu akurat balkonowych) ale za to nad kaloryferem, przeniosłam go na komodę dziś
Nastia pisze:sukulenta może kupiłaś przelanego ??
nauczyłam się, aby każdą roślinkę po zakupie dobrze obejrzeć i jak zalana to nie podlewać dłuuuugo... ta peperomia 'happy bean' akurat nie była zalana, dla wszelkiego i tak nie podlałam

Nastia pisze:U mnie szeflera gubiła liście jak stała w ciepłym pokoju z suchym powietrzem.
stała w ciepłym salonie na komodzie i rosła, ale była już spora, wepchnęłam jej podpórkę i na podłogę postawiłam.. w sumie bliżej kaloryfera, który codziennie jest odkręcany na 2-3 godziny na max
 więc może faktycznie... tylko jak wyniosę to do pokoju gdzie koło 19*C... czy nie będzie jej za zimno?
jola1313 pisze:Mnie też czasem wkurzają te kwiatki
to chyba faktycznie zimowa depresja.. brak słońca
 Dziękuję dziewczynki (Dorotka, Jola, Nastia, Hania, Patrycja) za dobre słowa

Pozdrawiam teraz z centrum...      Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego

Wydaje mi się, że 19*C to akurat. Ja osobiście bym ją przeniosła i zrobiła jej prysznic:) ale decyzja należy oczywiście do Ciebie  powodzenia!
 powodzenia!

powodzenia!
 powodzenia!- fiskomp
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22

A to ci historia z zamiokulkasem, Masik dala świtny przepis na przesadzanie takiego zami..., a straty, oj współczuję, dobra strona tego to to że będą miejscówki na nowe roślinki.
- masik
- 1000p 
- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Kontakt:
Odnoszę się...
Goły jak Ty to napisałaś Agunia tynk w doniczce nie jest dobry. Chłonie wodę i utrzymuje wilgoć, stąd moje pytanie. Najlepsze doniczki do zamio są plastikowe, albo ceramiczne emaliowane w środku.
Swoim sukulentem się nie martw. Nic nie powinno mu być, musi "odchorować" zmiany. Następuje adaptacja. Jak pisała Nolinka bodajże.....one w biedrach stoją obok drzwi wejściowych. Tam mają chłodek. Po przyniesieniu do domu...cóż, trafiają do zgoła wyższej temperatury....
I sukulenty i kaktusy tego nie lubią.
Najlepiej jakbyś go przestawiła gdzieś w pobliże szyby...od niej ciągnie chłodem. Stopniowo można zmieniać mu miejscówkę. Przywyknie. Tylko z podlewaniem uważaj kochana.

Goły jak Ty to napisałaś Agunia tynk w doniczce nie jest dobry. Chłonie wodę i utrzymuje wilgoć, stąd moje pytanie. Najlepsze doniczki do zamio są plastikowe, albo ceramiczne emaliowane w środku.
Swoim sukulentem się nie martw. Nic nie powinno mu być, musi "odchorować" zmiany. Następuje adaptacja. Jak pisała Nolinka bodajże.....one w biedrach stoją obok drzwi wejściowych. Tam mają chłodek. Po przyniesieniu do domu...cóż, trafiają do zgoła wyższej temperatury....
I sukulenty i kaktusy tego nie lubią.
Najlepiej jakbyś go przestawiła gdzieś w pobliże szyby...od niej ciągnie chłodem. Stopniowo można zmieniać mu miejscówkę. Przywyknie. Tylko z podlewaniem uważaj kochana.
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
masik pisze:one w biedrach stoją obok drzwi wejściowych. Tam mają chłodek.
o rany, ja odwrotnie zakumałam z tymi drzwiami
 myślałam, że to u mnie tam stoją
 myślałam, że to u mnie tam stoją   no to faktycznie, zaserwowałam mu szok termiczny
 no to faktycznie, zaserwowałam mu szok termiczny   spod tych drzwi (faktycznie był w sklepie przy drzwiach) na gorący parapet
 spod tych drzwi (faktycznie był w sklepie przy drzwiach) na gorący parapet   no, brawo...
 no, brawo...   Teraz tylko jak poniosę go na parapet nie tak hajcowany to on znów mi nie zdurnieje przypadkiem?
 Teraz tylko jak poniosę go na parapet nie tak hajcowany to on znów mi nie zdurnieje przypadkiem?   

masik pisze:Najlepsze doniczki do zamio są plastikowe, albo ceramiczne emaliowane w środku.
mam już plan na zakup plastikowej, tylko dobrze namyśleć się najpierw muszę gdzie są takie jak ja uwielbiam
 tylko coś pisałyście, że ma być wysoka, a o wąskie i wysokie to już problem
 tylko coś pisałyście, że ma być wysoka, a o wąskie i wysokie to już problem   

Nastia pisze:Ja osobiście bym ją przeniosła i zrobiła jej prysznic
to ja szeflerkę przeniosę jutro
 prysznica nie muszę, bo ona czysta
 prysznica nie muszę, bo ona czysta   była niedawno cacana
 była niedawno cacana   

fiskomp pisze:dobra strona tego to to że będą miejscówki na nowe roślinki.
jakby tak mi zdechły raz-dwa to mniejszy żal bym czuła.. a to to stoi, zdycha, liście gubi... wkurza
 i ani to kupić coś nowego ani co... zresztą - mi pasowała ta dracena, marzyła mi się wybujała (jak u mojej mamy pod sufit) bujna szeflera.. i nawet hiacynta pomimo smrodku pędzić chciałam... a tu taki klops
 i ani to kupić coś nowego ani co... zresztą - mi pasowała ta dracena, marzyła mi się wybujała (jak u mojej mamy pod sufit) bujna szeflera.. i nawet hiacynta pomimo smrodku pędzić chciałam... a tu taki klops   
 Pozdrawiam teraz z centrum...      Aga

Mówiąc "prysznic" nie chodziło mi o to, że jest brudna, tylko o dawkę wilgoci   Co do peperomii happy bean to u mnie żyje ona na parapecie nad kaloryferem i raczej ma upał. Ale o dziwo się nie sprzeciwia (Tfu Tfu) i rośnie ładnie
  Co do peperomii happy bean to u mnie żyje ona na parapecie nad kaloryferem i raczej ma upał. Ale o dziwo się nie sprzeciwia (Tfu Tfu) i rośnie ładnie  także ta Twoja pewnie musi się zaaklimatyzować
 także ta Twoja pewnie musi się zaaklimatyzować 

Co do peperomii happy bean to u mnie żyje ona na parapecie nad kaloryferem i raczej ma upał. Ale o dziwo się nie sprzeciwia (Tfu Tfu) i rośnie ładnie
  Co do peperomii happy bean to u mnie żyje ona na parapecie nad kaloryferem i raczej ma upał. Ale o dziwo się nie sprzeciwia (Tfu Tfu) i rośnie ładnie  także ta Twoja pewnie musi się zaaklimatyzować
 także ta Twoja pewnie musi się zaaklimatyzować 
- masik
- 1000p 
- Od: 4 wrz 2012, o 13:44
- Kontakt:
Aguś, przenieś go (sukulenta). Różnica temperatury nie będzie aż tak wielka.
Co do zamia...tylko nie kupuj doniczki do palm On musi mieć miejsce pod i nad nóżkami i tylko tyle. Czyli wiesz...keramzyt, garść czy dwie ziemi, roślinka i znowu garść lub dwie ziemi.
  On musi mieć miejsce pod i nad nóżkami i tylko tyle. Czyli wiesz...keramzyt, garść czy dwie ziemi, roślinka i znowu garść lub dwie ziemi.

Co do zamia...tylko nie kupuj doniczki do palm
 On musi mieć miejsce pod i nad nóżkami i tylko tyle. Czyli wiesz...keramzyt, garść czy dwie ziemi, roślinka i znowu garść lub dwie ziemi.
  On musi mieć miejsce pod i nad nóżkami i tylko tyle. Czyli wiesz...keramzyt, garść czy dwie ziemi, roślinka i znowu garść lub dwie ziemi.- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Wiem co czujesz ,mnie też najbardziej boli jak roślinka niby stoi i jeszcze dycha, my mamy nadzieję  mimo ze  coraz gorzej wygląda...i w końcu pada  nasza nadzieja też
 nasza nadzieja też  ja straciłam zimą, sporo fiołków, trzy dorosłe , chyba z 15 młodziutkich i,..skrętniki
 ja straciłam zimą, sporo fiołków, trzy dorosłe , chyba z 15 młodziutkich i,..skrętniki 

nasza nadzieja też
 nasza nadzieja też  ja straciłam zimą, sporo fiołków, trzy dorosłe , chyba z 15 młodziutkich i,..skrętniki
 ja straciłam zimą, sporo fiołków, trzy dorosłe , chyba z 15 młodziutkich i,..skrętniki 
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Aguś kochana przykro sie czyta o stratach w roślinkach, ale już spieszę Cię co nieco pocieszyc   

Peperomią się nie martw, bo ona zrzuci co ma zrzucic, zaaklimatyzuje się i pięknie nowe listki wypuści. Ten typ tak ma 

Moja też sporo ich zgubiła. Stoi na parapecie przy szybie, więc ma trochę chłodku. Od zakupu też jej jeszcze nie podlałam
i nie zamierzam tego zrobic jeszcze nawet prez tydzień lub dwa. To sukulent. Wodę ma w listkach, a jak znam obsługę
w B to nawet jak Ci się wydaje, że nie była przelana to i tak pewnie, jak na swoje potrzeby miała tej wody za dużo. 

Przypatrz się swojej, bo u mojej, jak odpadają to tylko "stare" dolne listki. Młode trzymają się nawet jak mocniej roślinkę
pomiziam 

Piszesz jeszcze o dracence. A możesz wstawic jej zdjęcie? Jak zobaczę, jak wygląda to może uda się coś zaradzic. 

Problem może byc w korzeniach, bo najczęstszą przyczyną żółknięcia i opadania liści u Dracen jest zalanie korzeni.
Ale to nie jedyna przyczyna. Oczywiście listki dokładnie oglądałaś i nieproszonych gości nie ma? 

Będzie dobrze. Nie trac zielonego ducha
  Nie trac zielonego ducha  

Peperomią się nie martw, bo ona zrzuci co ma zrzucic, zaaklimatyzuje się i pięknie nowe listki wypuści. Ten typ tak ma

Moja też sporo ich zgubiła. Stoi na parapecie przy szybie, więc ma trochę chłodku. Od zakupu też jej jeszcze nie podlałam
i nie zamierzam tego zrobic jeszcze nawet prez tydzień lub dwa. To sukulent. Wodę ma w listkach, a jak znam obsługę
w B to nawet jak Ci się wydaje, że nie była przelana to i tak pewnie, jak na swoje potrzeby miała tej wody za dużo.

Przypatrz się swojej, bo u mojej, jak odpadają to tylko "stare" dolne listki. Młode trzymają się nawet jak mocniej roślinkę
pomiziam

Piszesz jeszcze o dracence. A możesz wstawic jej zdjęcie? Jak zobaczę, jak wygląda to może uda się coś zaradzic.

Problem może byc w korzeniach, bo najczęstszą przyczyną żółknięcia i opadania liści u Dracen jest zalanie korzeni.
Ale to nie jedyna przyczyna. Oczywiście listki dokładnie oglądałaś i nieproszonych gości nie ma?

Będzie dobrze.
 Nie trac zielonego ducha
  Nie trac zielonego ducha  
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe

Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- agucha432
- 500p 
- Od: 3 lis 2011, o 10:10
Najlepszego Aga   

Moje doniczkowe     Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;

Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;