
Chleb żytni domowy na zakwasie
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4177
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A gdzie kupujecie sól peklową 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
w większym spożywczym na każdym stoisku stoją torebeczki tam gdzie przyprawy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
W każdym sklepie spożywczym sredniej wielkości.
No to w tym samym czasie pisaliśmy Moniko
No to w tym samym czasie pisaliśmy Moniko

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Axel na moje oko za gęsty zaczyn

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No widzisz nie brałem pod uwagę ,że te kaloryfery będą cieplejsze tej nocy,a ścierka też nie namoczona.
Trening czyni mistrza.Zaraz jak odkryłem zaczyn pomyślałem ,że coś nie halo.A dałem w bezpośredniej bliskości źródła ciepła pojemnik z zaczynem.
p.s daj sie on-line,a nie rób przyczajki
A Chudziak robi mieszańce ,a nie chce zdradzić jak. A my sie głowimy co jest nie tak?
Trening czyni mistrza.Zaraz jak odkryłem zaczyn pomyślałem ,że coś nie halo.A dałem w bezpośredniej bliskości źródła ciepła pojemnik z zaczynem.
p.s daj sie on-line,a nie rób przyczajki

A Chudziak robi mieszańce ,a nie chce zdradzić jak. A my sie głowimy co jest nie tak?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel piszę o tym co ja teraz robię
..doleję 100ml, a do ciasta dam mniej
będzie tak
150g zakwasu dodać 200g mąki żytniej 2000 i 300 ml wody
a latam do warzyw to jak mam tu być

będzie tak
150g zakwasu dodać 200g mąki żytniej 2000 i 300 ml wody
a latam do warzyw to jak mam tu być
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No próbuj,może coś ci lepiej wyjdzie.Smak jak dla mnie jest bardziej niż OK,ale to rzecz gustu.
Może tobie cos lepiej wyrośnie,ale i tak smak ,i zapach jak piszesz jest najważniejszy.
Może tobie cos lepiej wyrośnie,ale i tak smak ,i zapach jak piszesz jest najważniejszy.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
już dodałam, trudno, dla mnie to było stanowczo za gęste
i zawsze robię pod przykryciem, jak ciasto rośnie to też, nawet w foremce

i zawsze robię pod przykryciem, jak ciasto rośnie to też, nawet w foremce

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Myślę,że masz rację ,że zaczyn za gęsty.Zobaczymy jutro jak u ciebie.
- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
axel a próbowałeś z tego zaczynu robić już chleb????
według mnie jest dobry - nie ma znaczenia czy jest za gęsty czy za rzadki....ważne aby po dodaniu mąki i wody się ruszał (wyrósł).
według mnie jest dobry - nie ma znaczenia czy jest za gęsty czy za rzadki....ważne aby po dodaniu mąki i wody się ruszał (wyrósł).
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel wydaje mi się ,że pisałam gdzieś jak robię mieszany chleb . Po krótce - bo własnie robię flakiaxel40 pisze:A Chudziak robi mieszańce ,a nie chce zdradzić jak. A my sie głowimy co jest nie tak?

Wieczorem do zaczynu (zaczątka ) wyciągniętego z lodówki dodaję a ważącego ok 100gr. dodaję ok 200gr. mąki żytniej t2000 + wody tyle by była konsystencja gęstej śmietany . Rano dodaję ze 150- 200gr mąki żytniej t720 i 250-300 gr. mąki pszennej t650 , sól, troszkę miodu + wody w ilości by zagnieść ciasto niestety dawno nie mierzyłam ile to jest

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Widzisz CHudziaku,wątek trochę się rozrósł i zaczynam się trochę już gubić,a z pamięcią już nie tak i trzeba mi ciągle
Wszyscy piszą,że w piekarniku im jeszcze rośni a nam już nie.Popatrz
Już mi raźniej.
Jak dawałem mąki pszennej Babuni itp. 650 to chlebki rosły elegancko.Chyba mój pierwszy jest na zdjęciach i jest taki okrągłutki po górze,a z tym ustroństwem z żyt2000 i pszenicy 1850 tak łatwo nie jest.
Grosiku jadę na tym zakwasie gdzieś od świąt 2 razy w tygodniu wypieki.
No zobaczymy co będzie jutro u Moniki

Wszyscy piszą,że w piekarniku im jeszcze rośni a nam już nie.Popatrz

Już mi raźniej.
Jak dawałem mąki pszennej Babuni itp. 650 to chlebki rosły elegancko.Chyba mój pierwszy jest na zdjęciach i jest taki okrągłutki po górze,a z tym ustroństwem z żyt2000 i pszenicy 1850 tak łatwo nie jest.
Grosiku jadę na tym zakwasie gdzieś od świąt 2 razy w tygodniu wypieki.
No zobaczymy co będzie jutro u Moniki

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2557
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
axelu nie znam się aż tak dobrze, ale ta mąka ,której użyłeś czyli pszenna t1850 to graham -ja z tej mąki piekę tylko grahamki a więc pieczywo na drożdżach
. Tak na prawdę nigdy nie dodawałam mąki graham do wypieku chleba na zaczynie ale muszę spróbować 


Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
się okaże
też pierwszy raz robię z takich mąk i w takich proporcjach
Ciasto chlebowe w misce już na kaloryferze, zdjęcia porobione, kuchnia posprzątana to ja teraz znikam na biegóweczki

Ciasto chlebowe w misce już na kaloryferze, zdjęcia porobione, kuchnia posprzątana to ja teraz znikam na biegóweczki

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Schab zrobiony.Porobiły sie w nim dziurki i nie wiem z jakiego powodu,a może tak ma być.Mięso mięciutkie i smaczne,ale IMHO nadaje się tylko jako mięso do obiadu.Raczej szynki to nie przypomina jako dodatek do chleba.
Smak typowo obiadowy.Polecam jako urozmaicenie mięs obiadowych.
Smak typowo obiadowy.Polecam jako urozmaicenie mięs obiadowych.