Lukrecjowy ogród - metamorfozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Lukrecjowy ogród - metamorfozy

Post »

Witam serdecznie w drugiej części wątku o Lukrecjowym ogrodzie! Poprzednia część opowieści o mojej przygodzie z ogrodem znajduje się tutaj
Do tytułu postanowiłam dodać rozszerzenie - "metamorfoza" bo też takie jest założenie mojej działalności. Pomimo, ze mieszkam w tym miejscu od 6 lat, ogród o powierzchni 2 500 m2 tak naprawdę zaczęłam tworzyć od ubiegłego roku. Na fotkach przedstawiam część pierwszą, o powierzchni ok.1 500 m2, kolejne 1000 znajduje się przed domem, jeszcze niezagospodarowane ze względu na prace związane z budową oczyszczalni ścieków (na razie rośnie tam kilkanaście krzewów). Po ukończeniu niezbędnych rozkopów będę mogła aranżować dalsze nasadzenia. Nie jest to łatwe zadanie! Wcześniej był to zwyczajny kawałek ziemi obok domu, który udało się uporządkować, ale bez sensownego planu.
Mam nadzieję, że moje obecne poczynania dzięki bezcennej wiedzy, uprzejmości i nieziemskiej życzliwości osób z tego FO będą mniej chaotyczne, bardziej przemyślane i spójne!
To dzięki Wam - moi Kochani w mojej głowie powstał dość krystaliczny obraz tego mojego miejsca na Ziemi. DZIĘKUJĘ! Bez Was tego wszystkiego by nie było!

Jeszcze w kwietniu 2012 było tak... I zmiany widoczne już pod koniec lata... zdjęłam darń pomiędzy krzewami tworząc rabaty, zainstalowałam kratki na pnącza i pergolę dla róż pnących, powstał też placyk na ławeczkę z tyłu ogrodu oraz meandrująca ścieżka przecinająca ogród po skosie, aż do skalniaka i tarasu...

Obrazek Obrazek

Z prawej strony ścieżki powstała kręta rabata, z założenia zwiewnie - ażurowa...
Obrazek

Początki tworzenia rabat... Kilkanascie tygodni kopania, darcia darni, wysypywania ton żwirku ... i wyszło tak:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jeszcze tylko spojrzenie na skalniaczek, który zdążył już ładnie zarosnąć...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A teraz trochę o tegorocznych planach...

Za skalniaczkiem w miejscu po nieudanej bylinowej rabacie powstała kolejna ścieżka i początek rabaty hortensjowo - lilakowej, na jej końcu rośnie już 5 letni milin, który już potrzebuje solidnej podpory. W tym miejscu stanie kolejna pergola a dla towarzystwa zimozielony wiciokrzew japoński...

Obrazek

Ścieżka dostanie nową "oprawę" z bylin (będą tu wysokie ostróżki, jeżówki, floksy, bodziszki i przetaczniki, a pomiędzy kamieniami znajdzie się miejsce dla macierzanek i skalnic.
Obrazek

Moje tegoroczne plany objęły również róże, przed którymi ze strachu bardzo się broniłam...

Obrazek

a dla których tutaj, pomiędzy iglakami, znajdzie się miejsce pełne słońca!

Obrazek

No i jeszcze żywy płot liściasto-iglasty... Tuje już rosną, teraz muszę się zatroszczyć o ich towarzystwo :)

ObrazekObrazek

Mam nadzieję, że pieniędzy mi wystarczy, bo o chęci i siły się nie martwię!
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Re: Lukrecjowy ogród - metamorfozy

Post »

Jestem Nelu. :wit
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nelu, ogród w obecnym kształcie już prezentuje się rewelacyjnie, a przy tak bogatych planach na jego metamorfozę, będzie w końcowym efekcie przecudnym zakątkiem na ziemi - słonecznym, klimatycznym, nieco tajemniczym... masz ogromny talent do kompozycji roslinnych i używaj go nieustannie inspirując nas - zaglądających do Ciebie na co dzień. Trzymam kciuki za piękne plany ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelu, z przyjemnością się wpisuję do pięknego ogrodu i uroczej gospodyni :D
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Nelciu, jestem i ja :wit
Nie mogłabym sobie darować i nie oglądać twojego bajecznego ogrodu ;:108
Metamorfoza bajeczna plany cudne!!!!
Dużo zdrówka!!!
Buziaczki!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Tym razem się już wpiszę, bo mi Twój ogród ciągle ucieka :wink: Będę raczej cicho siedzieć, bo cóż mogę ze swoją nikłą wiedzą się wykazać w tak cudnie skomponowanym ogrodzie :roll: ale bardzo podobają mi się te wizualizacje nasadzeń na tle istniejącego ogrodu...jednak to zdecydowanie lepiej wygląda, niż jak człowiek kredkami smaruje :)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Ja tez jestem chętnie będę podziwiała zmiany Twojego uroczego ogrodu .Piękny wstęp Neluniu ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zazwyczaj w programach graficznych służących do projektowania ogrodów wszystko wygląda pięknie, a rzeczywistości bywa różnie. U Ciebie jest dokładnie odwrotnie, jak na razie bardziej mnie zachwycają zdjęcia realnego ogrodu niż te z projektami. Zatem na pewno uda Ci się stworzyć coś naprawdę pięknego. :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

:wit Jestem i ja!
Wszystko śliczne. No i te metamorfozy... Lubię to! :wink:
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nelu, witaj w kolejnej metamorfozowej odsłonie! :wit
Podsumowanie zeszłej części wspaniałe- zawsze mnie urzeka ta ścieżka, bo jest taka... nietypowa i bardziej przypomina rzeczkę czy strumyk ogrodowy. I naprawdę to był świetny pomysł ;:333
Plany na kolejny sezon zapowiadają się bardzo duże, mi szczególnie spodobał się pomysł z rabatką bylinową, a także zakup wielu róż- bez nich ogród wydaje się przecież okropnie pusty.

Tak trzymaj! ;:138
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Nelu z wielką przyjemnością melduję się w nowej części Twojego wątku. Skalniak mnie zachwycił.... wciąż wracam i podziwiam fotki z nim w roli głównej..... skalniaki uwielbiam, od nich zaczęła się moja ogrodowa miłośc, ja niestety mogę sobie pozwolic tylko na niewielki..... a Twój jest ogromny i cudny ;:oj
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jestem i ja :wit ...głowę masz pełną pomysłów.....tworzysz wspaniały zakątek za ziemi ;:180
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Nelu
Od jakiegoś czasu odwiedzałam po cichutku poprzedni wątek, a ponieważ Twój ogród jest piękny, bardzo podobają mi się Twoje aranżacje i pomysły więc postanowiłam zostać tu na dłużej. Będą podglądać i dopingować do dalszej pracy. Najbardziej chyba podoba mi się skalniak i rabata na której mają zamieszkać nowe róże, poza tym uwielbiam kamień w ogrodzie a u Ciebie go nie brakuje.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

O rany! na godzinkę padłam, bo choróbsko nadal trzyma a tu tylu Miłych Gości! ;:167
Ewuniu ;:168

Agnieszko kochana jesteś! Ale pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że mentalnie jesteś współodpowiedzialna za to, co próbuję tworzyć. Od pierwszych stron moich kombinacji alpejskich towarzyszysz mi dzielnie, służąc przykładem i radą, wsparciem, ciepłym słowem i kreatywną krytyką. To bardzo ważne dla mnie, aby tu za tym szkiełkiem ekranu mieć takie osoby jak Ty, na które bezwarunkowo można liczyć! Dziękuję po stokroć za wszystko, za to że po prostu jesteś! Takie relacje są dla mnie bezcenne! ;:167

Wandziu zawsze jesteś niezwykle mile widzianym gościem, wpadaj tak często, jak tylko możesz! ;:196

Reniusiu ależ ja sobie wręcz nie wyobrażam żeby Ciebie mogło tutaj zabraknąć! Bardzo się cieszę, że miałam okazję, aby poznać Cię osobiście, to bardzo dla mnie ważne, aby również w realnym świecie otaczać się ludźmi kochającymi "zielone" i z każdym dniem dbające o to, aby w naszym otoczeniu było coraz piękniej! ;:170 Do spotkania już niedługo! Nawet nie wiesz jak się cieszę ;:65

Pati miło mi niezmiernie, że zagościłaś u mnie! Przybywaj, kiedy tylko masz chęć i wcale cicho nie musisz siedzieć. Toż tu wszyscy prawie jak wielka rodzina! Każdy może się wypowiedzieć. Tak naprawdę to ja się wciąż uczę, ale zapewniam Cię, że lepszych lekcji od tych na FO nie miałam nigdy!

Danuś aż nie wiem co napisać! Po pierwsze to wielkie dzięki za puzzle! W czasie choroby dały mi wiele przyjemności i oderwania się od wszechobecnych chusteczek! Po drugie, to miło mi gościć takiego Giganta ogrodowego. Matko! O ilu pięknych roślinach dowiedziałam się od Ciebie! Ile pożytecznych rad uzyskałam! Dziękuję Danuś ;:167

Mariolu - Comciu bardzo dziękuję za komentarz! ;:173 Czasem człowiek widzi oczyma duszy swojej, a nie sposób tego opisać, to wyręcza się potem takimi programami. Mam nadzieję, że twory realne będą mniej plastikowe niż te programowe, ale dobre i to. Łatwiej można dostrzec o co tak naprawdę nam chodzi.

Aniu - Sweety Witaj Kochana! Mnie też brakuje na tym FO facebookowej opcji "Lubię to!" ;:306

Aniu z ogrodu w lasku ;:196 Ciesze się, że Ci się podoba! Marzy mi się woda w ogrodzie, a jakże, ale że nie zawitał do mnie Mikołaj z wielkim worem kasiory, to postanowiłam zastosować zamiennik i stworzyć taki suchy potok - ścieżkę. Na razie musi wystarczyć. Bylinowa rabatka musi być, bo je kocham, mam nadzieję, że nabrałam już na tyle wiedzy o roślinach żeby tym razem dobrze je zestawić ze sobą. Dobrze mówisz, ogród bez róż, nie wydaje się - on jest niezwykle pusty. Mam nadzieję zmienić ten stan rzeczy, a te już zamówione przeze mnie prawdopodobnie będą jeszcze miały koleżanki!

Agnieszko - Agness serdeczne dzięki! Skalniaczek to było coś, czego tak naprawdę nigdy nie chciałam, ale był problem z gruzem powstałym po wyburzaniu ścian w domu. Utylizacja wyszłaby zbyt drogo, więc sukcesywnie tworzyłam kolejne meandry... Teraz też się cieszę, że go mam!

Agnieszko - Aage te pomysły to zasługa tego FO! i Was! Fajnie, że też jesteś ;:196

Iwonko witaj w moich skromnych progach. Matko, tyle ciepłych słów, aż nie wiem co napisać! Niesamowicie cieszy mnie fakt, że komuś się podoba to, co robię. To chyba najlepsza motywacja do dalszych działań. Dziękuję!

Kochane wszystkim razem i każdemu z osobna DZIĘKUJĘ za wizytę w moim jeszcze maleńkim ogródku. Cieszę się, że jesteście, że trzymacie kciuki i tak fenomenalnie dopingujecie do dalszych działań! Bez Was nigdy by mi się nie udało! Dziękuję ;:196
I specjalnie dla Was kwiatuszki mojej wdzięczności:

Obrazek
filan
100p
100p
Od: 16 maja 2012, o 22:19

Post »

Witaj Nelu. Cieszę się, że ze zdrówkiem już lepiej.
Widzę, że plany ogrodowe masz piękne ;:138 . Będę kibicować Twoim poczynaniom ogrodowym i z pewnością coś u siebie wykorzystam ;:196
Oby do wiosny. Wtedy jakoś i sił więcej, a człowiek energią tryska.
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”