Czy Halloween to tylko niewinna zabawa?

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czy Halloween to tylko niewinna zabawa?

Post »

Musiałbym być chyba umierający z głodu by zjeść węża :wink: Bardzo źle mi si? kojarzy, tak samo nie jem od kilku lat węgorzy. Kiedyś mi smakowały, teraz nie mogę patrzeć nawet na nie. Ohydnie niesmaczne a jak pomyślę czym się żywią.. Wstrętne, dla mnie. :wink:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tej chwili drukuję linki "jaka to zabawa". Dam następnym przebierańcom do przekazania rodzicom. Zdaje się, że na razie trzeba edukować rodziców a potem dzieci.
Hmmm, beż komentarza. Jeśli by np. wybijały szyby w samochodach to co innego, jak to się mówi "bez przesadyzmu".

Halloween nawet jeśli stanowi zagrożenie dla kultury w danym kraju, to trudno, nie można zabraniać ludziom obchodzić innych świąt i wmawiać innym, że to Halloween jest złe. Narzucanie swoich poglądów innym, wcale nie jest miłe dla drugiej osoby. Mamy wolność wyznaniową, więc niech sobie ludzie obchodzą tego typu święta, a nam nic do tego. :!:
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

Nam też nie wolno wmawiać że jest dobry i bezpieczny. Nam nic do tego święta pogańskiego i lucyferycznego - (jak przedstawiły ewidentnie filmy wyżej).
:idea:
Admin.
x-c-9
---

Post »

To, że ktoś obchodzi Halloween, to nie znaczy, że czci szatana. Co z tego, że to święto pogańskie? W dzisiejszych czasach nikt nie będzie składał ofiar ze zwierząt czy ludzi, to są skrajne przypadki.

W pełni popieram, to co pisze RafalW w poście o niszczeniu polskiej kultury przez kościół rzymskokatolicki. Pierwotną religią w Polsce było czczenie pogańskich bóstw.
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

to że ktoś grzeje garnek z rosołem i piecze kurczaka , kroi sałatkę a dzieci czekają przy stole... też .. nie znaczy że gotuje obiad... hmmm.... :roll:
Niżej piszesz bzdury by zaczepiać i jątrzyć więc daruję sobie polemikę z Tobą. Trwaj w swoim - powodzenia :wink:
Żałosne są takie ataki na Kościół katolicki który jest zakorzeniony w Polsce jak Wisła. I żeby niektórzy się z.... , to i tak tego nie zniszczą przez głupkowate jątrzenia i szydzenia z tych których w Polsce jest 80-90 % , historii i wiary i nadziei.
8-)
Admin.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie podjudza ten który normalnie wyraża swoje zdanie na ten czy inny temat ale w tym przypadku ten kto pisze o żałosnych atakach na kościół i wklejający takie miny 8-) jednocześnie mówiący że nie chce polemizować :roll: !
Kto z obchodzących Halloween , czy z tych co dają możliwość zabawy dzieciakom czci szatana ?
Administratorze robiłam z Córką dyńka i proszę powiedz mi czy obie czcimy szatana ?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

cccc1969 pisze:
W tej chwili drukuję linki "jaka to zabawa". Dam następnym przebierańcom do przekazania rodzicom. Zdaje się, że na razie trzeba edukować rodziców a potem dzieci.
Hmmm, beż komentarza. Jeśli by np. wybijały szyby w samochodach to co innego, jak to się mówi "bez przesadyzmu".

A dlaczego bez komentarza ? Bardzo proszę .. Mieszkam w podwrocławskiej wsi. Tutaj chyba wszyscy są katolikami. No nie wszyscy praktykują chodzenie na msze, ale i tak zawsze nasz kościół jest pełen ludzi. Pierwsze moje pytanie do dzieciaków było, czy są wierzące i czy chodzą do kościoła. I wszystkie potwierdziły :roll: One traktują to jako zabawę, nie wgłębiają się skąd ten zwyczaj pochodzi. Ubaw po pachy i frajda w zabawę pt " straszenie ". Trochę łakoci ... po prostu rozrywka. Dzieci zostawiam w spokoju, ale rodzicom nie daję "rozgrzeszenia" :D

Wykasowałm już spory tekst. Poprzestanę na tym co powyżej. Właśnie czekam na naszego księdza, który chodzi po kolędzie :D

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
x-c-9
---

Post »

A dlaczego bez komentarza ? Bardzo proszę .. Mieszkam w podwrocławskiej wsi. Tutaj chyba wszyscy są katolikami. No nie wszyscy praktykują chodzenie na msze, ale i tak zawsze nasz kościół jest pełen ludzi.
To, że większość chodzi na mszę, to nie znaczy, że naprawdę wierzą. Wiem, bo w naszej klasie większość uczniów chodzi na religię lub uczestniczy w mszach tylko dlatego, że rodzice tak chcą, albo że się opłaca (łatwo dostać 6, co podwyższa średnią).
Rozdawanie takich kartek dzieciom jest przesadą, bo jeśli dzieci chodzą zbierać cukierki, to rodzice prawie na pewno o tym wiedzą.
Może za pomocą takich kartek przekonasz kilku rodziców, ale większość nie będzie zawracać sobie tym głowy, a część uzna to za wariactwo (mam nadzieję, że Cię nie uraziłem tym stwierdzeniem).
Awatar użytkownika
Administrator
---
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:........... A tu do posłuchania linki o genezie Halloween i przykładach "jaka to zabawa" .[/b]

Inwazja Pogan Święto Duchów 1/5
http://www.youtube.com/watch?v=fifMkf79PP8
Inwazja Pogan Święto Duchów 2/5
http://www.youtube.com/watch?v=SNbM2VAc5Yw
Inwazja Pogan Święto Duchów 3/5
http://www.youtube.com/watch?v=VBUzstTnuyU
Inwazja Pogan Święto Duchów 4/5
http://www.youtube.com/watch?v=OBU-JeVLpgA
Inwazja Pogan Święto Duchów 5/5
http://www.youtube.com/watch?v=0SrTzgMX3n4
Filmy mówią to o czym rozmawiamy. I nie mam wątpliwości co do tego że jest to święto lucyferyczne. Oczywiście kady ma prawo czcić święta nawet demona robiąc dynię , śpiewając i śpiewając ku jego chwale... Tylko jest jeden szkopuł - za wszystko w życiu trzeba zapłacić , nawet za niby niewinne żarty... a może czasami warto poszukać w sieci i dowiedzieć się jak strasznie dzieci mogą ucierpieć przez pewność siebie rodziców że tu nic złego się nie dzieje i jest to tylko zabawa. Zanim się powie tak lub nie, warto chociaż obejrzeć całe filmy dokładnie -podane wyżej od Karo , przynajmniej to . To nie boli.
:idea:

Tu źródło informacji spójnych z tym co powinien wiedzieć człowiek chcący nazywać się katolikiem..
http://www.rp.pl/artykul/947206.html?print=tak&p=0

cytat:
W ubiegłym roku z podobnym apelem do wiernych archidiecezji gdańskiej zwrócił się abp Sławoj Leszek Głódź.
Największe święto lucyferyczne
Halloween, obchodzone w noc z 31 na 1 listopada, pojawiło się w Polsce w latach 90. ubiegłego stulecia i staje się coraz bardziej popularne. W dzień odbywają się zabawy w szkołach i przedszkolach, a wieczorem w klubach, pubach; specjalne projekcje filmów proponują kina.
Kościół katolicki i inne Kościoły chrześcijańskie ostrzegają przed Halloween, które wywodzi się z pogańskiego święta duchów i oddawania czci celtyckiemu bogu śmierci.
?Anton Lavey, twórca współczesnego satanizmu, stwierdził, iż noc z 31 października na 1 listopada jest największym świętem lucyferycznym. Mają wtedy miejsce wzmożone liczebnie akty przemocy o charakterze okultystycznym? ? czytamy w komunikacie kurii warszawskiej.

oraz

http://www.ewangelizacja.jgora.pl/compo ... zbawionych
cytat z http://wpolityce.pl/wydarzenia/39623-bi ... ki-obyczaj

".........względu na otoczkę zabawy ? bale kostiumowe, czy zbieranie wśród sąsiadów cukierków przez dzieci ? staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Biskupi przestrzegają jednak, że przed tą z pozoru niewinną rozrywką kryje się rozpowszechnianie okultyzmu i magii.
............
Katechizm Kościoła Katolickiego naucza:

Należy odrzucić wszystkie formy wróżbiarstwa: odwoływanie się do Szatana lub demonów, przywoływanie zmarłych lub inne praktyki mające rzekomo odsłaniać przyszłość (Por. Pwt 18,10; Jr 29,8). Korzystanie z horoskopów, astrologia, chiromancja, wyjaśnianie przepowiedni i wróżb, zjawiska jasnowidztwa, posługiwanie się medium ? są przejawami chęci panowania nad czasem, nad historią i wreszcie nad ludźmi, a jednocześnie pragnieniem zjednania sobie ukrytych mocy. Praktyki te są sprzeczne ze czcią i szacunkiem - połączonym z miłującą bojaźnią - które należą się jedynie Bogu (2116).

Biskupi przestrzegają też przed urządzaniem ?zabaw?, podkreślając, że praktykowanie Halloween mija się z powołaniem chrześcijanina.

Szczególny niepokój budzą takie inicjatywy na obszarze szkoły, gdzie dopiero kształtuje się dojrzała postawa społeczna, intelektualna i duchowa młodego pokolenia - napisał abp Dzięga. - To pokolenie samo nie jest jeszcze w stanie w pełni samodzielnie decydować. To odpowiedzialni dorośli powinni prowadzić zawierzone im dzieci i młodzież po drogach wzrastania w mądrości i w łasce u Boga i u ludzi.
A tymczasem dorośli też zaczynają się bawić w Halloween, nie rozumiejąc duchowego zagrożenia.

Arcybiskup zwraca uwagę, że "imprezy szkolne i środowiskowe, w tym bale i zabawy połączone z przebieraniem się dzieci i młodzieży za istoty ze świata ciemności, w tym za diabły, wampiry i demony? niosą realną możliwość wielkiej duchowej szkody, wręcz zniszczenia życia duchowego....
"

PS. Oczywiście znajdą się osoby , które postawią swoje ja i swoją pewność siebie nad słowa arcybiskupa, powyżej :idea:
I to by było na tyle.
Admin.
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32

Post »

taka to niewinna zabawa :

Sataniści obchodzą Noc Walpurgi, Halloween, pierwsze dni poszczególnych pór roku. Praktyki religijne obejmują magię seksualną, rytuały uzdrawiania, rytuały zniszczenia, praktyki okultystyczne.
a co się kryje pod tymi określeniami ?
czy ktoś słyszał , o orgiach seksualnych , z udziałem dzieci i zwierząt , o czarnej mszy , w noc poprzedzajaca 1 listopada ?
mordowanie czarnych kotow , psów , przy tym to jest zabawą.

radzę obejrzeć , film "dziecko Rosemary" .
zła nie da się "oswoić" , pod przykrywka " niewinnych zabaw " , to nie są niewinne zabawy , tam gdzie mieszkam , w dzień 1 listopada odbywaja się "Dyskoteki " , poprzebieranych ludzi , co tam się dzieje nie będę pisała ... narkotyki są normą.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

A gdzie to bylo Greta? Bo widzisz od 31 X do 4 XI bylem u przyjaciela w Reinbek, bylismy tez u kolezanki w Neu Börnsen, u kolegi w Wentorf i wpadlem tez do Hamburga, bo we czwartek bylem umöwiony ze znajomym na kawe w Vier Jahreszeiten.

No i ten czwartkowy Hamburg mnie pochlonäl az do piätkowego poranka, kawa po prostu byla za mocna i stanowczo przewartosciowana :wink:
Z racji wieku i upodoban bylem w nocy w Halo Club, bo tam spokojniej grajä. Noc to moze za duze slowo, bo dotarlem na 22, a juz o 2,30 poprosilem o Taxi i pojechalismy z zonä do Reinbek zlozyc moje stare gnaty na czyms miekkim.
Ale cöra wyrwala na bardziej nowoczesne rytmy i dotarla o 5 rano nieupalona i nieupita.

Narkotyki sä wszedzie, latwiej je kupic wieczorem niz chleb. Niemcy , Polska, Tajlandia czy Gujana. Chcesz kupujesz, nie chcesz to oszczedzasz, twöj wybör. Ale na pewno to nie jest norma, no chyba ze mieszkasz na Sankt Pauli.

Natomiast orgii, mordowania kotöw, psöw i innych zwierzät nie zaobserwowalem.

Ale nie ukrywam, ze w piätek moja zona odprawiala na mnie rytualy uzdrawiania za pomocä mocnej kawy i rosolu. Ja z kolei jeszcze w nocy placäc za taksöwke rozdarlem dwie dychy na pöl. Mögl to byc rytual zniszczenia, ale w Sparkasse banknot wymienili mi na caly.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Walpurgia czy Walburgia,była zakonnicą,przeoryszą klasztoru, później świętą. Czy w trakcie
bycia świętą, stała się tą złą? Jak to się ludziom charaktery zmieniają.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jerome uważam,że rozdrabniasz problem,celowo go dezawuujesz.

Jeśli sam wyniosłeś z rodzinnego domu właściwe wychowanie, nie praktykujesz satanistycznych obrzędów,które notabene nie odbywają się przecież publicznie np. na Krakowskim Rynku,
jeśli w takim duchu wychowałeś swoją córkę - nie masz podstaw do obaw,możesz spokojnie spędzać każdy wieczór czy noc w różnej maści klubach i zażywać uciech tego świata.
Nie namawiamy do ascezy,przestrzegamy jedynie przed złem coraz częściej przyjmowanym jako wzorzec życia współczesnego człowieka.

Tutaj rozmawiamy Jerome o problemie ogólnie,
o tym co niesie ze sobą brak nadzoru nad młodymi ludźmi,
udostępnianie im możliwości korzystania z tych wątpliwych uciech, brak naszej troski o ich przyszłość,
brak wychowania czyli brak właściwych wzorców i do tego sprowadza się problem.

Nie drwij więc z naszej dyskusji i naszych poglądów.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

KaRo pisze:Jerome uważam,że rozdrabniasz problem,celowo go dezawuujesz.
Jerome nie rozdrabnia, ale i nie rozdmuchuje, nie wyolbrzymia.
Jako ,,żywy świadek" przekazał swoje chłodne, osobiste obserwacje.
Tolerancja przede wszystkim, tego uczmy dzieci.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

No więc uczmy !
Pokazujmy różne oblicza tego samego.

Jerome potrzebował adwokata? :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”