Grażko, Aguś - dzięki, postaram się zwolnić tempo. Wszystkim nam potrzeba więcej luzu...
Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 14
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 14
Ewuś, tak Cię tylko zaczepiam
Do Lilypolu zajrzałam i zastanawiam się nad liliami orientalnymi pełnymi, nad oczko. Dobrego dnia...
Grażko, Aguś - dzięki, postaram się zwolnić tempo. Wszystkim nam potrzeba więcej luzu...
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rhapsody in Blue poszukałam na FO- śliczna
W Tym wątku zawsze człowiek coś nowego wypatrzy
Zagrałam wczoraj w totka i nic
W Tym wątku zawsze człowiek coś nowego wypatrzy
Zagrałam wczoraj w totka i nic
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś u mnie tak istotnie było, własnie przez te płatki pojedyncze.
W całości chyba nigdy nie widziałam tej różyczki.
Cześć Aguś, jak dziś samopoczucie, bo mnie od rana głowa daje się we znaki
.
Chyba muszę przestać Cię odwiedzać, bo dowiedziałam się o kolejnym sklepie...
i pewnie nie skończy się na samych odwiedzinach...
Chyba muszę przestać Cię odwiedzać, bo dowiedziałam się o kolejnym sklepie...
Czytałam że wolne dziś masz..znów żle się czujesz..to zdrówka życzę 
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
Dario, ano staram się złapać równowagę - dzięki
Asiu, co sobie upatrzyłaś?
Nelu, postaram się częściej fotografować Rhapsody
Magda, a ile jest do wygrania i na co konkretnie zbierasz (pytanie retoryczne
)?
Dziś hortensjowo będzie... krzewy, które już mam, to (niektóre po kilka szt.):
- Vanille Fraise
- Grandiflora
- Pink Diamond
- Pinky Winky
- Phantom
- Silver Dollar
- Unique
- Tardiva
- Le Vasterival Great Star
- bukietówka niezidentyfikowana, kupiona jako Limelight, ale to nie ona
- ogrodowa Choco Bleu
- 7 ogrodowych NN
- hortensja pnąca
Wiosną dojdzie 10 krzewów Limelight oraz 6 Vanille Fraise. Na tym na pewno nie koniec

Asiu, co sobie upatrzyłaś?
Nelu, postaram się częściej fotografować Rhapsody
Magda, a ile jest do wygrania i na co konkretnie zbierasz (pytanie retoryczne
Dziś hortensjowo będzie... krzewy, które już mam, to (niektóre po kilka szt.):
- Vanille Fraise
- Grandiflora
- Pink Diamond
- Pinky Winky
- Phantom
- Silver Dollar
- Unique
- Tardiva
- Le Vasterival Great Star
- bukietówka niezidentyfikowana, kupiona jako Limelight, ale to nie ona
- ogrodowa Choco Bleu
- 7 ogrodowych NN
- hortensja pnąca
Wiosną dojdzie 10 krzewów Limelight oraz 6 Vanille Fraise. Na tym na pewno nie koniec

- Grazka226
- 1000p

- Od: 12 mar 2012, o 13:45
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- aage
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Aguś, jeśli dobrze rozpoznaję, to powinna być Pink Diamond. W zasadzie ze wszystkich bukietówek jestem super zadowolona, dlatego będę je dalej dosadzać.
Grażko,
Grażko,
- aage

A ona trzymasz sztywno pędy ? Czy raczej później kwiat obwisa?
Wiechy trzymają się sztywno i nie opadają (są dość ażurowe = lekkie)...
- tu_Brzoza
- 100p

- Od: 5 gru 2012, o 07:44
Aguniu,
mam lamerskie pytanie ;)
Czy wszystkie hortnesje, które pokazałaś mają takie same wymagania? Czy to trudne w uprawie, zimowaniu rośliny?
Są urzekające. Mam nadzieję, że będę potrafiła stworzyć dogodne warunki chociaż kilku odmianom. Bez urazy, ale pociągają mnie bardziej niż róże.
mam lamerskie pytanie ;)
Czy wszystkie hortnesje, które pokazałaś mają takie same wymagania? Czy to trudne w uprawie, zimowaniu rośliny?
Są urzekające. Mam nadzieję, że będę potrafiła stworzyć dogodne warunki chociaż kilku odmianom. Bez urazy, ale pociągają mnie bardziej niż róże.
- aage

Aguś dziękuję
za twoje spostrzeżenia 
Aguś, więcej na pewno będę mogła doradzić po kolejnym sezonie... Przymierzasz się do hortensjowych zakupów? 
Felek, żadne tam lamerskie pytanie
Pokazałam hortensje bukietowe i ogrodowe... te drugie trochę kapryszą i różnie bywa z ich kwitnieniem (kwitną na dwuletnich pędach, więc jeśli przemarzną, to z zobaczeniem kwiatów w danym sezonie możemy się pożegnać, lub mogą kwitnąć mniej obficie, pojedynczymi kwiatami - przemarznięcie nie ma wpływu na sam krzew, ponieważ i tak wytworzy się kulisty krzew z liśćmi, tyle że nie obsypany kwiatami). Hortensje bukietowe natomiast to krzewy żelazne i niezawodne... wiosną skraca się pędy (ja mniej więcej o 1/3 lub połowę), krzew nabiera ciała, tworzy białe duże kwiatostany-wiechy (najczęściej składające się z kwiatów płonnych, ale występują też płodne - drobne, niepozorne - zwykle otoczone przez płonne), które z czasem się przebarwiają.
Tu przykład kwiatów płodnych (te drobne) i płonnych (te duże) na hortensji Tardiva:

Wracając do przebarwiania, zobacz przy moim murku paleniskowym na przebarwienie hortensji Vanille Fraise - pod koniec lata to cudo wygląda po prostu zachwycająco. Co do wymagań, to hortensje bukietowe lubią nieco kwaśne podłoże (ziemia próchnicza, żyzna, o kwaśnym odczynie), stanowisko może być słoneczne, ale nie istna typowa patelnia (optymalnie od południa czy zachodu, ale pod lekko cieniującymi koronami drzew). Hortensje potrzebują regularnego nawadniania, ponieważ wytwarzają masę liści i kwiatów. Ja podlewam w lecie dwa razy, ściółkuję glebę korą, która poza zakwaszaniem, zapobiega parowaniu wody... No i konieczna Magiczna Siła do hortensji
To tyle na początek 
Felek, żadne tam lamerskie pytanie
Tu przykład kwiatów płodnych (te drobne) i płonnych (te duże) na hortensji Tardiva:

Wracając do przebarwiania, zobacz przy moim murku paleniskowym na przebarwienie hortensji Vanille Fraise - pod koniec lata to cudo wygląda po prostu zachwycająco. Co do wymagań, to hortensje bukietowe lubią nieco kwaśne podłoże (ziemia próchnicza, żyzna, o kwaśnym odczynie), stanowisko może być słoneczne, ale nie istna typowa patelnia (optymalnie od południa czy zachodu, ale pod lekko cieniującymi koronami drzew). Hortensje potrzebują regularnego nawadniania, ponieważ wytwarzają masę liści i kwiatów. Ja podlewam w lecie dwa razy, ściółkuję glebę korą, która poza zakwaszaniem, zapobiega parowaniu wody... No i konieczna Magiczna Siła do hortensji
- IWONA1311

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Aguś super przegląd hortensji, mnie najbardziej urzekła przebarwiona Vanille Fraise, kolor jest powalający. Ja w tym roku chcę własnie ją i Limeligt sobie kupić.