Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Piękny, mój ulubiony z ziarnami. :D
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jak przychodzą znajomi, to tylko o chleb się pytają :lol: i oleje. Takie maczanki znikają ze stołu jako pierwsze.
Chleb dobrze smakuje z czarnym sezamem lub czarnuszką, ale nie do posypania na wierzchu tylko w środku 8-)
Kasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

;:333
ostatnio to ja tylko lubię wąchać i patrzeć na chleby :lol: jestem na etapie jedzenia jednej kromeczki dziennie :D mój ostatni ziemniaczany na szczęście oddałam i teraz spokojnie pod koniec tygodnia mogę upiec ten wspaniały żytni

ganio4 a czy używałaś kiedyś śruty jako dodatku? ew co z tym zrobić żeby zębów nie połamać jedząc chleb
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Śruty nie, ale eksperymentuję z dodatkami. Robię podstawowy (zawsze taki sam napakowany ziarnami) i do niego dodaję różności, raczej wytrawne (suszone pomidory, oliwki, zioła) słodki nie schodził. Broniłam się przed własnym chlebem na zakwasie z racji tego iż trafiały mi się przepisy trójfazowe. Dzisiaj zrobienie ciasta zajmuje mi nie więcej niż 15minut + godzina pieczenia 8-)
Próbowałam modyfikowac przepis pozbywając się ilości mąki pszennej, ale to już nie było to.
Kasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

pogubiłam się :roll: .. to pieczesz na drożdżach czy zakwaszonym cieście?

W takim razie sama poćwiczę z tą śrutą
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tylko na zakwaszonym cieście. Wiele lat temu dostałam od teściowej kilkunastoletnie, teściowa już niestety zmarła, dlatego zostawiam sobie dwie porcje.
Na pierwszej stronie jest przepis.
Kasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

sorki :D jakoś wtedy myślałam że piszesz o takim płynnym zakwasie. I rozumiem, że korzystasz z zakwaszonego ciasta. Każda metoda jest dobra, byleby chleb nam smakował i żeby było jak najmniej garów do mycia :D
A w którym momencie podbierasz ciasto do lodówki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jak wszystkie składniki wymieszam , biorę ,,dużą garść" ok.150ml ciasta, wkładam do pojemnika i od razu do lodówki. Zazwyczaj wyciągam ,,dużą garść" z lodówki rano (ociepla się i rośnie), wieczorem mieszam -robię chleb :lol: (odkładam ,,dużą garść" do pojemnika plastikowego z otworkami), ciasto ląduje do foremek na ok.10h, przykrywam ściereczką, żeby nie wyschło i rano piekę ok.1h z termoobiegiem na 220-200' pół godziny, zmniejszam do 180' i jeszcze pól godziny. Wyciągam na kratkę i staram się poczekać aż całkowicie wystygnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Obrazek
Kasia
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Posty: 636
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

ganio4 pisze: Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Obrazek
Nie zgodzę się z Tobą , najlepiej smakuje jak nie parzy i można go włożyć do ust :;230
  • Pozdrawiam Jurek
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

:lol: jak ktoś lubi plastelinę :wink:
Chleb jeszcze przez kilka godzin dochodzi jak jest opakowany grubą skórką.
Kasia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

ganio4 ja to muszę o wszystko dopytać :lol: z ziarnami wkładasz do lodówki?
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Tak, z ziarnami. To jest Moniko jak napisałam ,,duża garść" podstawowego, już gotowego surowego chleba. Przetrzymuję bez problemu do dwóch tygodni w lodówce.
Kasia
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2557
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Czyli ganio robi podobnie jak ja :D . Moniko - kup cukier trzcinowy tylko nierafinowany,ciemny (taki jak w mojej fotorelacji) i dodaj to tego żytniego chleba np.zamiast miodu .
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

no tak.. słodu nie lubię, miodów mam do wyboru do koloru, cukru nie mam :D
też zauwazyłam, że z drobną różnicą ale robicie podobnie :wit
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Proponuję takie podsumowanie na temat chlebów. Potrzeba by poświęcić tutaj jedną stronę lub założyć nowy wątek tylko z przepisami na chleb.
Wytłuszczony tytuł np.Chleb ziemniaczany Moniki, chleb żytni Chydziaka itd.
Uporządkowało by to trochę przepisy,bo wszystko sie rozbudowało i coraz trudniej znaleźć przepis.
Przepis obejmowałby skład,sposób przygotowania i pieczenie chleba.
Co wy na to?

Chudziaku-robicie tylko podobnie pobieranie zaczątku,ale reszta zupełnie inaczej,bo ty przygotowywujesz zaczyn,a Ganio zakwasza od razu całe ciasto i czeka całą noc.Ciekawe czy nigdy jej nie wyrosło zbyt dużo lub opadło po wyrośnięciu.Ale lata praktyki robi pewnie swoje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”