Zaczarowany ogród
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Zaczarowany ogród
Dorotko
smakowicie wyglądają te rybki 
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Powiedz coś więcej jak je robisz?
- Beatrice

- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Wujek Google pokazał zbyt dużo przepisów, haha a ja chcę przetestowany 
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziewczyny dopiero usiadłam.
Najpierw byłam na sali, szykowałyśmy stoły i robiłyśmy sałatki. Potem wróciłam i smażyłam naleśniki z dwóch kilo mąki. Koleżanka będzie owijać.
Teraz siedzę z pifffkiem i zaraz podaję Wam przepis na ryby.
Mrożone rybne filety 2 kg (co nam się chce) rozmrażamy i posypujemy solą i pieprzem, wsadzamy do lodówki na noc. Rybę kroimy na kawałki, żeby weszła do słoika. Tak na dwa chapsy.
Rano bierzemy dwie miski. Jedną na jajka ze śmietaną (co najmniej 18%) druga na tartą bułkę.
Zalewa:
na pół szklanki oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (6 szt) w drugim garnku zagotować wodę ze słoiczkiem przecieru pomidorowego, dwiema łyżkami pikantnego keczupu, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka mielonego pieprzu, łyżka soli, 4 łyżki cukru (i około litra wody)
Potem wymieszać usmażoną cebulę z zagotowaną wodą. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Zalać rybę w słoikach, odwrócić do góry nogami. Jak chcecie przetrzymać dłużej niż tydzień, to 5 min pasteryzować. Chyba, że dobrze trzyma.
Dziewczyny i chłopaki
po prostu pycha. Ostatnio robiłam w tej zalewie piersi z kurczaka, palce lizać. 
Najpierw byłam na sali, szykowałyśmy stoły i robiłyśmy sałatki. Potem wróciłam i smażyłam naleśniki z dwóch kilo mąki. Koleżanka będzie owijać.
Teraz siedzę z pifffkiem i zaraz podaję Wam przepis na ryby.
Mrożone rybne filety 2 kg (co nam się chce) rozmrażamy i posypujemy solą i pieprzem, wsadzamy do lodówki na noc. Rybę kroimy na kawałki, żeby weszła do słoika. Tak na dwa chapsy.
Rano bierzemy dwie miski. Jedną na jajka ze śmietaną (co najmniej 18%) druga na tartą bułkę.
Zalewa:
na pół szklanki oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (6 szt) w drugim garnku zagotować wodę ze słoiczkiem przecieru pomidorowego, dwiema łyżkami pikantnego keczupu, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka mielonego pieprzu, łyżka soli, 4 łyżki cukru (i około litra wody)
Potem wymieszać usmażoną cebulę z zagotowaną wodą. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Zalać rybę w słoikach, odwrócić do góry nogami. Jak chcecie przetrzymać dłużej niż tydzień, to 5 min pasteryzować. Chyba, że dobrze trzyma.
Dziewczyny i chłopaki
- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
A tą rybę obtoczyć w tej śmietanie z jakiem i potem w bułce i usmażyć...tak??? i gorącą do słoika? czy przestudzoną...zalewać gorącą miksturą..rozumiem..?
p.s. Jeśli tam jest cebulka i nie jest to marynowane octem ...to nie wytrzyma tak długo jak weki...ale wytrzyma tak spokojnie jakiś czas, ale musi stać w chłodzie lub lodówce....o podobnych rzeczach i przetrzymywaniu ich wiem z doświadczenia..np leczo robiąc na zimę , nie daję cebuli ani kiełbaski, bo nie wytrzyma jako wek...ale bez tych składników u mnie stały raz ponad 2 lata..bo się schowały za pudełkiem i zostało zapomniane..
Dorotko..dopisz czy ta rybe gorącą do słoika bo jak gorącym zalewa sie to czy się nie porozpada????
napisz, bo brzmi smakowicie..akurat na mój gust..
p.s. Jeśli tam jest cebulka i nie jest to marynowane octem ...to nie wytrzyma tak długo jak weki...ale wytrzyma tak spokojnie jakiś czas, ale musi stać w chłodzie lub lodówce....o podobnych rzeczach i przetrzymywaniu ich wiem z doświadczenia..np leczo robiąc na zimę , nie daję cebuli ani kiełbaski, bo nie wytrzyma jako wek...ale bez tych składników u mnie stały raz ponad 2 lata..bo się schowały za pudełkiem i zostało zapomniane..
Dorotko..dopisz czy ta rybe gorącą do słoika bo jak gorącym zalewa sie to czy się nie porozpada????
napisz, bo brzmi smakowicie..akurat na mój gust..
- Dorota71

- Kontakt:
Smażę rybę i odkładam na talerz. Na patelni po smażeniu ryby smażę cebulę. Wtedy w międzyczasie wkładam gorącą jeszcze rybę do słoików i zalewam zalewą. Co do długości trzymania słoików, to się nie wypowiem, bo moje rogów nie mają i są szybko zjedzone.
Wcześniej robiłam z octem. Do zalew dawałam 1/4 szklanki octu, ale stwierdziłam, że szybko jest zjadana, więc nie trzeba, a bez octu zdrowsza i lepsza.
Ryba jak jest na złoto usmażona, to się nie rozpada. I jeszcze jedno. Mój syn starszy woli na zimno a ja i młodszy na ciepło.
Wcześniej robiłam z octem. Do zalew dawałam 1/4 szklanki octu, ale stwierdziłam, że szybko jest zjadana, więc nie trzeba, a bez octu zdrowsza i lepsza.
Ryba jak jest na złoto usmażona, to się nie rozpada. I jeszcze jedno. Mój syn starszy woli na zimno a ja i młodszy na ciepło.
No i mam teraz smaka na rybkę ;) fajny przepis, słoiki też wyglądają smakowicie 
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- Dorota71

- Kontakt:
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Ale będzie wyżera !!!! Tylko się zamelduj jak wrócisz !!!
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Dorotko, czy to Wszystko ty zrobiłaś? Brawo zuch dziewczyna, chylę głowę
Mam nadzieje, że osoby odwdzięczą Ci się ciepłym uśmiechem i energia 
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dorotko czy Ty się opiekujesz tą grupą emerycką, bo wszystko pięknie zorganizowałaś, i ugotowałaś, i nakryłaś 
- Dorota71

- Kontakt:
Wróciłam. Jedna z pań miała akurat 90-te urodziny. Zrobiłam jej księgę i wiersz.

A w ogóle to było super. Fakt, że większość czasu przesiedziałyśmy w kuchni, ale było bomba!
Jutro na 10 jesteśmy umówione na sprzątanie, dopiero będzie się działo. Ale jak ładnie sołtys nam/mnie podziękował ,aż buraka walnęłam.

A w ogóle to było super. Fakt, że większość czasu przesiedziałyśmy w kuchni, ale było bomba!
Jutro na 10 jesteśmy umówione na sprzątanie, dopiero będzie się działo. Ale jak ładnie sołtys nam/mnie podziękował ,aż buraka walnęłam.
Witam piękna księga 
- labka1

- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
O kobieto... zaplusowałaś..
Jestem pełna podziwu..i chylę czoło..takie rzeczy robia ludzie z powołaniem i wspaniałym pełnym miłości serduchem..Bravo!
Jestem pełna podziwu..i chylę czoło..takie rzeczy robia ludzie z powołaniem i wspaniałym pełnym miłości serduchem..Bravo!
Dorotko, z przyjemnością nadrobiłam zaległości i jestem pod wrażeniem Twojej pracy i dobrego serca... Chylę czoła