Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

ja z mojego robiłam chleb ze 2x - beznadziejny w smaku ;:222
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monika pisze:ja z mojego robiłam chleb ze 2x - beznadziejny w smaku ;:222
Musi być równowaga między bakteriami octowymi i mlekowymi, tak że octowe mają wpływ na smak, a mlekowe razem z drożdżamy (idealnie dzikie z powietrza) powodują rosnięcie. Przepis całkiem, bo nie mogłem znaleźć taki, gdzie zakwas od podstaw jest robiony bez kupnych drożdży.
pozdrawiam, Gunnar
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pani Bestia pisze:I tylko przez octowy zapach go wywaliłaś?????
goja94 pisze:A taki octowy to też dobry? myslalam ,że sie nie nada
Ja uważam ,że się nie nada - czy ogórki kiszone mają zapach octu - nie tak samo zaczyn. Mogłaś jeszcze ewentualnie spróbować choć trudno jest pisząc oddać prawidłowy smak zaczynu - to jest po prostu inna kwaśność niż octu.
Zdarzyło mi się kilka razy próbować zaczynu czy żurku , które były zocciałe :| i to je niestety dyskwalifikuje .
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

Zakwas można odbudować. Akurat zapach octu jest jednym z możliwych zapachów prawidłowo prowadzonego zakwasu. Ten sam zakwas może mieć różne zapachy, w zależności warunków. No i wiele zależy od wrażliwości nosa 8-)
"Na początku był Smok."
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pani Bestio mam w tym względzie inne zdanie :? i myślę ,że po prostu nie ma co dalej dyskutować bo bez próby organoleptycznej połączonej z "produkcją" chleba nie da się ustalić stanowiska ,gdzie zaczyna się "nuta octowa" w zaczynie a gdzie po prostu mamy do czynienia z fermentacją octową a nie mlekową .
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

Nie twierdzę, że nie masz racji. Uważam jedynie, że warto podjąć próbę odbudowy niż wywalać wszystko i zaczynać od nowa. Dwie łyżki mąki to nie majątek :wink: ...
"Na początku był Smok."
x-xm-a

Post »

Pani Bestia dla mnie mój zakwas był nie do przyjęcia, niestety, chociaż długo się nie poddawałam wierz mi. Mało tego ten smak i zapach wyczuwałam i nie tylko ja w chlebie. Wychodzę z założenia, że chleb musi mi smakować, więc niestety coś poszło nie tak i nie wierzę, że by się poprawiło..więc fruu, szkoda czasu

A eksperymentalnie łączyłam mąkę żytnią z serwatką (ze świeżego zsiadłego mleka od krowy) w taki sposób co 12 godzin
1. 8g mąki żytniej 2000 +15g serwatki
2. zaczyn j.w. + 15g mąki + 15g serwatki
3. zaczyn j.w. + 30g mąki + 30g wody
4. zaczyn j.w. + 60g mąki + 60g wody
od początku to było to, smak i zapach fantastyczny

Dzisiaj z tego zaczynu wyżej zrobionego wzięłam łyżkę do nowego naczynia i powtórka tylko z wodą. Reszta jest teraz w lodówce i w najbliższym czasie wykorzystam do pieczenia chleba. Myślę że zrobię jeszcze jedną taką rundę i wtedy już wezmę zaczątek z ciasta chlebowego do lodówki tak jak Ty to robisz Chudziak. Mam nadzieję, że teraz będzie ok, a jeśli nie to z całą pewnością nie będę robić tak jak Tobie goja94 poradziłam, bezsensowny jest ten wielki słój zakwasu..
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09

Post »

Chudziak - Na jaką dużą forme jest ten twój chlebek z zytka,który pokazałaś?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

axel40 pisze:Chudziak - Na jaką dużą forme jest ten twój chlebek z zytka,który pokazałaś?
Specjalnie dla Ciebie zmierzyłam :lol: 30cm X 12cm , wysokość 8 cm z tym ,że rogi ma lekko zaokrąglone i jest rozpinana jak tortownica 8-)
x-xm-a

Post »

Chudziak (jessu żeby tak się nazwać :D , żartuję oczywiście :lol: ) mam Twoją sakiewkę. Baaaardzo bardzo Ci dziękuję - ;:180 -tutaj, bo tutaj spokojniej :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-a-40
200p
200p

Post »

NO dziękuje ci bardzo ;:138 Jesteś jak zwykle w odpowiednim miejscu i czasie.
Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz.

p.s. No to idę sobie też zmierzyć teraz..... ;:306
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika pisze:Chudziak (jessu żeby tak się nazwać , żartuję oczywiście )
Tak mnie nazwali za młodu i jak zaczęłam rejestrować się na forach to użyłam tego jako nick - na każdym takie samo by mi się nie pomyliło :lol: choć muszę przyznać ,że często muszę prostować kwestię swojej płci :lol:
goja94
50p
50p
Od: 2 lip 2010, o 21:19

Post »

Moj nowy zaczyn chyba będzie dobry ,bo pachnie inaczej ,a nad tamtym nie ma co biadolić,bo już dawno w szambie :D
x-xm-a

Post »

goja94 mój też..tfu tfu przez lewe ramię :D Pięknie pachnie i jest bardzo leciutko kwaśny, w smaku ok, nie jedzie kwachem czy octem nic a nic.
Jutro podbiorę z nie go łyżkę do nowego słoika, zrobię jeszcze jedną rundę dokarmiania i piekę na nim Twój żytni chleb Chudziak. Ciekawa jestem, czy to będzie to.
Teraz tak wygląda
Obrazek

Axel jak Twój chlebek, upiekłeś?
x-a-40
200p
200p

Post »

Z lewej całkowicie żytni,z prawej pszenno-żytni z rodzynkami.Obydwa upieczone z mąki 2000 i 720.
Jeszcze ciepłe ,ale jak widać krojone. Żytni wg uwag o zakwaszaniu P.Bestii oraz co do sprawy hydracji zaczerpniętej na jakiejś stronie www przepis identyczny jak u Chudziaka.Z powodu braku ziaren tylko mąka 720 i 2000 po 50%.
Kłopot natomiast wystąpil z tym drugim ponieważ do zakwaszenia użyłem dzień wcześniej przez nieuwagę całą przewidziana wodę i chleb w foremce nie wyrósł.Wyciągnąłem ponownie i przerobiłem z dodatkiem drożdży suchych.
Również chyba za malo użyłem mąki do tego chleba,aczkolwiek wcześnie wszystko mi z tym chlebem wychodziło.Muszę to jeszcze przemyśleć,ale błąd nastąpił chyba przy zakwaszaniu dzien wcześniej.
W obydwóch przypadkach użyto po 125g zakwasu,hydracja 75 i 65% bez uwzglednienia zakwasu,bo mi się nie chciało.
Obrazek
Coś takie zniekształcone bo bokach.Może ciepłe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”