Teoretycznie własnie mieszkam na ŚląskuGunnarSK pisze:Podobno tutaj najlepszy chleb na zakwasie robi się na Śląsku.
Chleb żytni domowy na zakwasie
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
właśnie chciałam o Tobie powiedzieć 
a jeszcze jedno..jaki smak ma Twój chleb? nie za kwaśny? czujesz taki posmak? wiesz..
a jeszcze jedno..jaki smak ma Twój chleb? nie za kwaśny? czujesz taki posmak? wiesz..
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chudziak, a jak wygląda pieczenie tego żytka twojego?
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Własnie nie jest kwaśny pisałam tutaj o tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3527032 .monika pisze:a jeszcze jedno..jaki smak ma Twój chleb? nie za kwaśny? czujesz taki posmak? wiesz..
Jeśli chcesz zdegustowac to zapraszam
Moje chleby rosną poza piekarnikiem , który przed włożeniem chleba rozgrzewam do 200 st C czasem daję na dno pojemnik z wodą czasem nieaxel40 pisze:Chudziak, a jak wygląda pieczenie tego żytka twojego?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
no musiałam dopytać
pamiętam co pisałaś ale to było o kawałku ciasta. Teraz rozumiem, że jak ten zaczątek kwaśny nie jest to i chleb nie będzie.
Będę walczyć, póki co nie pasuje mi to, co się z moim dzieje, może też jestem przeczulona na kwas, nie wiem
Spróbuj ziemniaczany
dla mnie to najlepszy pszenny na drożdżach, w smaku fantastyczny, nawet drożdży nie czuć, jakby był pompowany spulchniaczami ..a nie jest 
Będę walczyć, póki co nie pasuje mi to, co się z moim dzieje, może też jestem przeczulona na kwas, nie wiem
Spróbuj ziemniaczany
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
moniko mogę Ci podesłać swój zaczyn jeśli chcesz
- może Ci się wtedy uda zrobić chleb na zaczynie ,który nie byłby zbyt kwaśny.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dziewczyny a jak z tą sprawą? Za mało te zakwasu biorę i czy dobrze to robię?axel40 pisze:Te 100g wziąłem na 900g mąki.Uprzedni do tej setki dodałem 250g maki i tyleż wody,a po 12 godzinach zabrałem 100g na następny ,a reszta do tych 900g mąki.
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
axel40 ja do chleba mieszanego do 100gramów mego zaczynu dodaję wieczorem 200gramów maki żytniej + woda a rano do tego dodaję jeszcze ok 300 gramów mąki mieszanej i wody w odpowiedniej ilości + dodatki więc chyba masz za mało tej frakcji pracującej ( nie czuję się jakąś specjalistką i choć czytałam trochę o hydratacjach to jakoś nie przemawia to do mnie
). Tak jak pisałam nie bawię się już w oddzielne zaczyny pszenne czy żytnie ani w metody trójfazowe
- może udało mi się "wyhodować" dobry szczep bakterii i dlatego jestem zadowolona albo żaden "obcy" mi nie smakował na razie dużo bardziej.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chudziak to ja Tobie pomidorki
odezwę się na mail
I jak to hydratacja do Ciebie nie przemawia
szybko policzyłam Twój żytni ma 75%, książkowo 
odezwę się na mail
I jak to hydratacja do Ciebie nie przemawia
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No widzisz intuicyjnie mi wychodzi książkowomonika pisze:szybko policzyłam Twój żytni ma 80%, książkowo
-
obserwator
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 959
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Czasami warto podejść do najbliżeszej piekarni(najlepiej małej na wsi)i poprosić o troszkę zakwasu.Moja sąsiadka tak robi. 
- image
- 200p

- Posty: 272
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tylko tych małych, naturalnie piekących piekarni już prawie nie ma.
Jak wchodzę do piekarni i widzę gotowe mieszanki ( łącznie z substancjami drożdżowymi) do wypieku pieczywa to nie chcę takiego zaczynu, wolę zrobić swój.
O dziwo w Siemianowicach Śląskich ( wcale nie mała wioska ) jest piekarnia w której, młodzi ludzie , wypiekają pieczywo w tradycyjny sposób ( z naturalnymi drożdżami lub zaczynem ) chleb, jest pyszny , niestety przeprowadziłam się i pozostaje mi tylko własny wypiek. Próbowałam chleb z wszystkich okolicznych piekarni , jest w miarę jadalny tylko świeży.
Pamiętam czasy kiedy , jeździło się po chleb do Siewierza, wszyscy zamawiali i jedna osoba , przywoziła cały samochód, ale po piekarni nie ma już śladu
a szkoda .
Jak chce się zjeść coś zdrowego i pysznego , trzeba sobie upiec chlebek i uwędzić wędlinki.
Mam nadzieję że, wstawicie więcej swoich wypróbowanych przepisów na wypiek chleba.
O dziwo w Siemianowicach Śląskich ( wcale nie mała wioska ) jest piekarnia w której, młodzi ludzie , wypiekają pieczywo w tradycyjny sposób ( z naturalnymi drożdżami lub zaczynem ) chleb, jest pyszny , niestety przeprowadziłam się i pozostaje mi tylko własny wypiek. Próbowałam chleb z wszystkich okolicznych piekarni , jest w miarę jadalny tylko świeży.
Pamiętam czasy kiedy , jeździło się po chleb do Siewierza, wszyscy zamawiali i jedna osoba , przywoziła cały samochód, ale po piekarni nie ma już śladu
Jak chce się zjeść coś zdrowego i pysznego , trzeba sobie upiec chlebek i uwędzić wędlinki.
Mam nadzieję że, wstawicie więcej swoich wypróbowanych przepisów na wypiek chleba.
Pozdrawiam! Róża
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Czy jest jakas zasada ile potrzeba użyć zakwasu na kg mąki? Ile ciasta zakwasić na wstepie itp?
Jak czytam różne przepisy to widać 4łyżki, garść,albo 256,5g
I bądź tu człowieku mądry
Jak czytam różne przepisy to widać 4łyżki, garść,albo 256,5g
I bądź tu człowieku mądry
-
Pani Bestia
- 200p

- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Polecam ''zaliczyć'' wątek założony przez Pawła Woynowskiego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=49366 pisałam tam o procentowych ilościach ciasta ukwaszonego. Znajdziecie tam również kilka innych wiadomości, które jak widzę, mogą wam się przydać. 
"Na początku był Smok."
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1764
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dobrze jest zapoznać się z wątkiem ś.p. Pawła Woynowskiego. Jeśli mi się uda przekonać żonę do jej czytania, mam szansę robić nową próbę z zakwasem, bo poprzednim razem wszystko wywaliła, skoro uznała, że gnije, z powodu przykrego zapachu (i nie należy wąchać). I tak jemy chleb robiony na zakwasie, tylko kupiony w sklepie ze zdrową żywnością (tutaj Spiżarnia).
pozdrawiam, Gunnar

