CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Chyba masz coś podobnego jak tu.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Mam prośbę o poradę. Mój kaktus wysechł w jednym miejscu czy są jeszcze jakieś szanse czy już po nim?

ObrazekObrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie sprecyzuję z całą pewnością choroby która zaatakowała Twoją roślinę ale wiem jedno: nie warto jej trzymać i męczyć siebie i jej. :(
Jest tyle roślin na które można ją wymienić... Nie był to żaden niespotykany egzemplarz.

Jak czytam na innym wątku wiesz już mniej więcej jakie błędy popełniasz więc teraz po zakupie kaktusa posadź go zaraz w podłoże do tych właśnie roślin, nie przelewaj, postaw na najbardziej słoneczne stanowisko latem a do chłodu i na sucho zimą i... powodzenia! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Dziękuję za poradę ;:58.
Hipnotyzer
50p
50p
Od: 8 mar 2012, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widać, że roślina zaleczyła uszkodzenia i wiosną normalnie zacznie rosnąć.
creed
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2013, o 10:41

Post »

Witam dostalam w prezencie Sukulent Senecio himalaya- ale malo jest informacji na jego temat jak do uprawiac itp.
podlalam go ostatnio i u mnie jest dosc cieplo i opadl. co robic.
przenies go w chlodne miejsce ??? co ile podlewac ?
http://imageshack.us/photo/my-images/198/p3020021.jpg/
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p
Od: 5 sie 2011, o 23:13

Post »

Mam pytanie dotyczące mojego epostoa lanata. Mam trzy sztuki kupione dosć niedawno i umieszcozne w jednej doniczce. Jesienią poddałam je zabiegom profilaktycznym pod kątem buszującego u mnie wełnowca (kąpiel w detergencie) po czym poddałam hibernacji w pokoju o temperaturze ok 8 - 10 stopni. Kilka dni temu odkryłam z przerażeniem, ze jeden z kaktusów jest kompletnie rozklapciany. Korzeń był zgniły, cały kaktus miał konsystencję galaretki - był jakby rozmiękły. Oczywiście natychmiast rozdzieliłam pozostałe dwa egzemplarze do osobnych doniczek, zmieniając im ziemię. Pytanie brzmi: czy mam je opryskać Topsinem? Czy moze raczej odpuścić przeyrwanie hibernacji i nie lać ich już niczym? NIe wiem jaka moze być przyczyna gnicia, ale jeśli to grzyb - wypadałoby opryskać, natomiast jeśli nadmiar wody - pryskanie im raczej zaszkodzi...
Dodam, że od samego początku nieowłosione spody lanatek (częśc podziemna) były dość miękkie. Czwarty, nieistniejący już egzemplarz, najbardziej rozmiękły, ucięłam już po kupieniu w celu ukorzenienia - w środku nie było śladów gnicia, tylko ogromna ilość soku (wody?). Ukorzenienie się nie udało, kaktus zwyczajnie usechł i zostały same włoski :/.
Obrazek
Ha en bra dag!
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12

Post »

Witam. Mam problem z moim grudnikiem. Zmiany ukazane na zdjęciach były już w momencie zakupu (jakieś dwa lata temu), ale nie było ich zbyt wiele i obejmowały najniższe dwa - trzy człony. Trochę to zignorowałam, bo nie wyglądało to jakoś bardzo groźnie. Jednak ostatnio zauważyłam, że zmiany te obejmują coraz to więcej członów i jest ich zdecydowanie więcej. Obecności szkodników nie znalazłam.
Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek

Obrazek
Hipnotyzer
50p
50p

Post »

Najlepiej wybierz człony bez plam i spróbuj je ukorzenić. Grudniki w zasadzie już zaczynają się budzić więc z ukorzenieniem nie powinno być problemu. Roślinę odizoluj od innych roślin jeśli chcesz ją ratować lub wyrzuć. Jeśli chcesz ją ratować to musisz zastosować kilka środków ochrony roślin oraz przesadzić roślinę. Z tego powodu , że ze zdjęcia bez dokładniejszych oględzin nie idzie postawić diagnozy musisz roślinę ratować kompleksowo. Jeśli plamy są już w momencie wyrastania pędu to może być to mutacja typu variegata, lub choroba fizjologiczna spowodowana niewłaściwą kwasowością podłoża (powodującego antagonizm kationów) lub nadmiarem czy niedoborem jakiegoś pierwiastka - przesadzić roślinę. Kolejna prawdopodobna przyczyna to mikroskopijne roztocz żerujące wewnątrz tkanek - najczęściej w skórce lub tuż pod nią (środki roztoczobójcze wgłębne bądż systemiczne). Kolejna przyczyna to wirusy i tu praktyczne niewiele można zrobić (w przypadku b. cennych roślin pobiera się merystemy wierzchołkowe i z nich wyprowadza się nowe rośliny. i kolejna najmniej prawdopodobna przyczyna to grzyby. ale komponując oprysk trzeba uwzględnić systemiczny fungicyd, akarycyd i awicyd. Prewencyjnie opryskać ukorzeniane człony.
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Ponawiam swoje pytanie dotyczące epostoa lanata.
Obrazek
Ha en bra dag!
Hipnotyzer
50p
50p

Post »

Odnośnie E. lanata. Nadal trzymać je sucho i nic nie robić. myślę że tylko wówczas mają szansę dotrwać wiosny. Lecz jeśli przyczyną miękkich łodyg jest przemrożenie to i tak ich szanse przeżycia są niewielkie.
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Siedziały w temp nie niższej niż 8, 9 stopni. A zmiękczenie dotyczyło całości, nie tylko korzenia. Mam nadzieję, ze przeżyją. DZięki za odp.
Obrazek
Ha en bra dag!
tyro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2013, o 12:47

Post »

Witam. Posiadam około półtora metrowego Wilczomlecza Tróżebrowego (Euphorbia Trigona) Mam jedno pytanie. Owy sukulent wypuszcza często odnóżki. Przez całą jego "kadencje" obcinałem mu wspomniane odnózki z wiarą, że cała "moc" przyrostu będzie koncentrowała sie nie na szerokości tylko na wysokości mojego Wilczomlecza. I tu pytanie: czy to ma jakies znaczenie, czy takie 'zabiegi' są może zbędne ???
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Przecież to i tak rośnie, jak chwast, po co to przyspieszać :roll:
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Goskaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 maja 2012, o 14:38

Post »

Witam

Mój grubosz szablasty umiera. Nie wiem czy następuje to na skutek przelania, zasuszenia czy złych warunków, bo zarówno niepodlewanie jak i obfitsze podlewanie nic nie pomagało. Proszę o poradę i z góry dziękuję.

Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”