Generalnie trzymam się zasady Moniki:kg mąki,0,5l wody i 2,5 łyżeczki soli,a reszta fantazja.

Trochę juz poszperałem na ten temat i generalnie to trzeba samemu wyczuć czy ilośc wody w cieście jest wystarczająca.Pomocne są przeliczniki jeśli chcesz zrobic mniejszy chleb.
 Trochę juz poszperałem na ten temat i generalnie to trzeba samemu wyczuć czy ilośc wody w cieście jest wystarczająca.Pomocne są przeliczniki jeśli chcesz zrobic mniejszy chleb. 
  ,mam jeszcze pytanie,jeśli chleb robię z kg mąki i do tego dodam różne dodatki to ilość wody proporcjonalnie zwiększam ,czy też patrzy sie tylko na stosunek woda-maka,a i  czy mąka550 sie nada ,bo u mnie w sklepie tylko taka ,czy może szukać innej
 ,mam jeszcze pytanie,jeśli chleb robię z kg mąki i do tego dodam różne dodatki to ilość wody proporcjonalnie zwiększam ,czy też patrzy sie tylko na stosunek woda-maka,a i  czy mąka550 sie nada ,bo u mnie w sklepie tylko taka ,czy może szukać innej 
 , ale to zakwas, udał ci się?
 , ale to zakwas, udał ci się?
Jeśli chodzi o mąkę pszenną to w marketach jest typ 650 - lepiej nadaje się do chleba niż 550 a typowo chlebowa pszenna to typ750.goja94 pisze:czy mąka550 sie nada ,bo u mnie w sklepie tylko taka ,czy może szukać innej

.
 . 

szczerze mówiąc ja kiedyś robiłam podobnie, tyle że podbierałam zaczyn żytni z tego pierwszego etapu jak robisz na początku. I masz rację, z czasem robi się na oko, zwłaszcza chleby z mieszanych mąk, bo są proste. A powiedz, czy Twój 'zaczyn' ma kwaskowaty smak? I czy jak trzymasz w lodówce to on rośnie?
 szczerze mówiąc ja kiedyś robiłam podobnie, tyle że podbierałam zaczyn żytni z tego pierwszego etapu jak robisz na początku. I masz rację, z czasem robi się na oko, zwłaszcza chleby z mieszanych mąk, bo są proste. A powiedz, czy Twój 'zaczyn' ma kwaskowaty smak? I czy jak trzymasz w lodówce to on rośnie? bo jak przeglądam nasze przepisy na razowiec, to każdy inny i tak różny, że moja wyobraźnia odmawia spróbowania.
 bo jak przeglądam nasze przepisy na razowiec, to każdy inny i tak różny, że moja wyobraźnia odmawia spróbowania. 
Na szybko przejrzałam przepis na ten chleb ( ale tylko jeden ,który znalazłam) i wynika z niego ,że jest na drożdzach.monika pisze:Mi to się marzy ten duński chleb Rugbr?d

a tylko w ten sposób można by odnaleźć przepis najbliższy oryginałowi a i nigdy w życiu nie próbowałam tego chleba
  a tylko w ten sposób można by odnaleźć przepis najbliższy oryginałowi a i nigdy w życiu nie próbowałam tego chleba  . Ale ta nasza wymiana postów wzbudziła we mnie chęć by znów upiec czysto razowy chleb bo dawno go nie piekłam.
 . Ale ta nasza wymiana postów wzbudziła we mnie chęć by znów upiec czysto razowy chleb bo dawno go nie piekłam. taki chlebek np z domowym pasztetem...albo z dobrym serem..
 taki chlebek np z domowym pasztetem...albo z dobrym serem..