Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Kolejne wizyty i kolejne życzenia - to miłe,że o mnie pamiętacie a ja taka zalatana ale już powoli zbliżamy się do końcowej fazy prac w mieszkaniu.
Dzięki Waszym życzeniom od dziś jeśli nawet tylko połowa z nich się spełni to będę najszczęśliwszą kobietą na świecie ... ;:196 dziękuję.
HalinaK pisze:Krysiu ;:167 mocno trzymam kciuki za Ciebie KONKURS AF na m-c GRUDZIEŃ 2012
Z całego serca życzę wygranej ;:215
Halinko wspaniale ,że we mnie wierzysz ale w tym miesiącu wszyscy powinni oddać swój głos na
nasza wspaniałą koleżanka za jej wielkie poświęcenie i ogromną pracowitość - akcja wymiany nasion Agulka11
przemo1669 nominowane osoby też moga oddawac głos - przeczytaj regulamin :wit
iwona0042 pisze:O te Krysiu, może bym zrobiła, bo mam parę płyt, wieszam je na działce, ale świąteczne śliczne, proszę pokaz jak ;:108
Iwonko naczekałaś się - skoro obiecałam to jestem więc czeka Cię lekcja a potem zadanie domowe ...
Karty zawieszki robię na zużytych płytach CD i każdy ma tego u siebie mnóstwo.

Krok 1 >>> papier ścierny i zeszlifować obie strony aby nie było żadnych wypukłości i po to aby zwiększyć przyczepność farby, lakieru itd
Obrazek

Krok 2 >>> Wyciąć z papieru 2 kółeczka takie aby pokryły mały otworek i wgłębienie, które ma chyba każda płyta CD. Jeśli ma tylko otworek to jedno kółeczko.
Obrazek

Krok 3 >>> Naklejamy te kółeczka odpowiednio do potrzeba klejem wikol ( łatwo dostać) sa inne profesjonalne ale ten wystarczy
Obrazek

Krok 4 >>> Po wklejeniu kółeczek z papieru czekamy az podeschnie a w międzyczasie przygotowujemy motyw do naklejenia.
Może to być serwetka z gotowym motywem bez wydzierania poszczególnych wzorów np ta z aniołkami i taka metoda jest najprostsza. Oczywiście serwetkę rozdziela się na poszczególne warstwy i bierze tylko tą wierzchnią cieniutka z nadrukiem. Podobnie ma się sprawa z wydzieraniem poszczególnych elementów - też z tej cieniutkiej.

Obrazek
Gotowa karta będzie wyglądać tak jak ta poniżej lub po lekkim zmodyfikowaniu jak kolejna pod spodem
Obrazek
Obrazek

Krok 5 >>> Smarujemy dokładnie klejem całą powierzchnię płyty, czekamy az lekko przeschnie i przyklejamy docięty motyw
Obrazek

Można dociąć przed przyklejeniem ale nie jest to koniczne bo po wyschnięciu można przyciąć nożyczkami lub trąc o kanty papierem ściernym uzyskać ładny miękki brzeg.

Po wyschnięciu lakierujemy, czekamy aż wyschnie i znów lakierujemy do uzyskania określonej warstwy a w międzyczasie lekko szlifujemy aby pozbyć się nierówności i uzyskać lustrzaną gładkość.
Jeśli wykończenie planujemy brokatem lub sypkimi farbami w kolorze np jak tu złota to sypiemy na ostatnia warstwę lakieru szybciuitko zanim wyschnie aby sie przykleiło.

Obrazek

Jeśli karta zawieszka będzie wisieć np na choince na dworze to jako ostatnie wykończenie stosuje lakier utwardzający w aerozolu z dodatkiem żywicy.
Wszystkie wcześniej użyte materiały można rozcieńczać woda i są prawie bezzapachowe - lakier utwardzający juz ma ostry zapach który jednak szybko sie ulatnia.
Zdjęcia nie oddają prawdziwego uroku kart. ich blasku a także świecenia się różnymi kolorami maleńkich cząstek brokatu czy tez pyłku złotej farby. Te elementy wyszły raczej szaro i jako jakieś paproszki a nie ozdobne elementy .. :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dla mnie najładniejsze są wydzieranych elementów np z serwetek i naklejane na wybrane tło np papier kolorowy, inna serwetka lub po prostu podkład z farby w odpowiednim odcieniu. Dzięki temu mam wolną rękę i sama mogę wykończyć resztę malując farbami potrzebne do wykończenia motywy.

Jeśli chcę uzyskać efekt głębi lub tzw przestrzenności to dodatkowo do stosuję farby witrażowe i poszczególne elementy takie jak pokrycie dachu śniegiem, pień drzewa czy tez zaśnieżony płot i inne pokrywam kilkakrotnie warstwą odpowiedniego koloru. Farba witrażowa świetnie się do tego nadaje. Ich urok i dziwny blask zaczyna żyć w szczególny sposób najbardziej przy sztucznym świetle.

Obrazek

Karty sa dwustronne i na każdej jest inny motyw lub coś maleńkiego aby pozostawić jeszcze miejsce na napisanie życzeń.
Ot ... zapomniałabym - a dziurkę do przełożenia sznureczka ( wstążeczki) robi mój mąż wiertarką elektryczną zakładając cieniutkie wiertło. To najbezpieczniejszy sposób .
Powodzenia i jakby coś było niezrozumiałe to pytać .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale się napatrzyłam ;:oj Przepiękne te karty. Zapachniało świętami.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne, w tym roku mogę nie zdążyć, ale moze pod wielkaboc cos pomyśle. Jaki lakier?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Pięknie dziękuję :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Ło, matko kochana!!! Jakie piękne świąteczne kartki!!! Jak ja podziwiam takich ludzi. Coś pięknego!!! ;:180 Szacun!!! Najbardzie podoba mi się ta z chatą i śniegiem! Cudo. Jesteś moim GURU!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli na wiosenne święta prócz pisanek będziemy robić takie karty bo też pasują kurczaczki i inne zwierzaczki na kartach .
Aniu klej specjalny do de kupaż ale tak na początek i do tego typu wyrobów wystarczy zwykły lakier .. chyba Śnieżka rozcieńczany wodą.

Moje mieszkanie prawie przygotowane, jutro ostatnie zakupy a w niedzielę pichcenie na całego i strojenie choinki czyli czasu na Forum zabraknie.

Korzystając z wolej chwili z okazji zbliżających się Świąt składam Wam jak najserdeczniejsze życzenia
ObrazekObrazek

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p3500540
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu witaj po świętach :D
kartki przepiękne ;:138 ;:138
muszę biegnąć zagłosować, bo w tym miesiąca jeszcze nie oddałam głosu ;:196
mam nadzieję, że tym razem się uda ;:215
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, dopiero dzisiaj po dłuższym czasie nadrabiam zaległości i aż mi głupio, bo nie dość, że nie zdążyłam z życzeniami świątecznymi, to nie złożyłam Ci też życzeń urodzinowych :oops:, więc teraz z małym wyprzedzeniem na cały Nowy nadchodzący 2013 rok ślę Ci i całej rodzince prosto z serca płynące życzenia przede wszystkim dużo zdrowia, spełnienia najskrytszych marzeń i szampańskiej zabawy. Kartki przepiękne, dostałam dosłownie oczopląsu, każda ma swój urok, ale ta ostatnia to naprawdę cudo, podziwiam Cię.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Wiem, wyslę Wam plik płyt .... ;:224
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Krysieńko ;:136
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych gości w Nowym Roku i cieszę się, ze o mnie pamiętacie. Z racji świąt i nie tylko zaplanowałam sobie odstawienie komputera więc i tym samych nie zaglądałam na forum stąd ta cisza ...
Czasami potrzebuję więcej czasu dla siebie szczególnie ,że dopadło mnie niewielkie zmęczenie po małym remoncie przed świętami, potem w błyskawicznym czasie przygotowania do świąt bo mieliśmy u siebie obie córki z rodzinami. Po świętach na kilka dni został u nas wnuczek wiec priorytety były całkiem inne.

Wczorajszy ostatni dzień roku 2012 spędziliśmy w domu oboje z mężem więc miałam czas na myśli, podsumowanie i takie tam różne przemyślenia dotyczące nie tylko roku 2013 ale ... czy uda mi się wszystko zrealizować - czas pokaże.

A dziś wpadłam tylko na chwilkę zostawić Wam w zimowej scenerii abecadło noworocznych życzeń.

Obrazek

Abecadło życzeń noworocznych
A ? Anioła Stróża u boku
B ? buziaków słodkich miliony
C ? czasu wolnego dla siebie i najbliższych
D ? drogi usłanej różami
E ? ekskluzywnych wakacji
F ? fury pieniędzy
G ? gwiaździstego nieba
H ? horoskopu korzystnego na każdy dzień
I ? i oprócz tego
J ? jasności umysłu
K ? kolorowych wspomnień
L ? lotów wysokich
Ł ? ładu w życiu i obejściu
M ? miłosnych uniesień
N ? nieprzemijającej urody
O ? oddechu od codzienności
P ... pogodnych dni
R ? romantycznych wieczorów
S ? szalonych nocy
T ? tylko spełniających się marzeń
U ? uroku osobistego
W ? wiary w siebie
Z ? ZAWSZE UŚMIECHNIĘTEJ BUZI W KAŻDY DZIEŃ ROKU 2013

Obrazek

Dziękuję Wam za życzenia i wszystkiego najlepszego dla Was w Nowym 2013 Roku - oby nie był gorszy od minionego bo skoro dało się go przeżyć to znaczy, że aż tak źle nie było ...
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

czy uda mi się wszystko zrealizować - czas pokaże.Krysiu, a ja życzę aby Ci się udało ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Piękne życzenia, miło bylo przeczytać ;:196
Tak pomyślałam, że chwilowo nie masz czasu :D Z patyków wyszły liście, ale korzeni jeszcze nie widać. Nikomu to nie przeszkadza, że słoiki stoją na oknie (tylko raz kocica wywróciła słoik na podłogę-z moją Vanilla Fraise :evil: ale byłam w domu i szybko naprawiłam szkodę).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Bea2012
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 17:56

Post »

witaj Krysiu :wit ,
życzę Ci wszystkiego najlepszego w nowym roku
i dziękuję za umożliwienie spędzenia czasu w tak bajkowym miejscu
jakim jest Twój ogród.
Będę tu z pewnością częstym gościem i będę korzystac z Twoich rad,
bo jesteś dla mnie kopalnią wiedzy.Bardzo Ci dziękuję za ten wątek,a zostało
jeszcze wiele do poczytania.

pozdrawiam,bea2012
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Jakimi pięknymi widoczkami witasz w Nowym Roku a ja Ci życzę realizacji wszystkich marzeń w tym roku ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”