Sianie będę obserwowac u innych
Ogródek Robaczka cz. 5
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz. 5
Ja, ja nie jestem z Krakowa
ale bylam widzialam i mnie sie podoba
u mnie Lobelia byla w tym roku na rynku po 70 groszy w takich wiekszych doniczkach, to jakos tak bawic sie mi z tym nie chce.
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu - no właśnie przed chwilką pisałam o tej lobelii! Aż się prosi, żeby ją posiać, coś pięknego! I już w styczniu będziesz ją siała?
Aguniu - ja nie cierpię niebieskiego. Ale odkąd mam ten ogród, to mi się w głowie poprzestawiało i żadne kolory mi nie przeszkadzają, warunek jeden - żeby były odpowiednio ze sobą pozestawiane.
Aguniu - ja nie cierpię niebieskiego. Ale odkąd mam ten ogród, to mi się w głowie poprzestawiało i żadne kolory mi nie przeszkadzają, warunek jeden - żeby były odpowiednio ze sobą pozestawiane.
Gosiu, teoretycznie mam tak samo, ale jeśli mogę wybrać to unikam żółtego i niebieskiego... lobelia chyba też jest delikatnie różowawa?
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Aguś, może szałwię omączoną? U Gosi/Margo rosła pięknie, ma intensywny fioletowy kolor. Heliotrop zachwycił mnie u Wandy i ten waniiowy zapach
Lobelia jest też biała i różowa. Zajrzyj tu, może coś Cię zainspiruje
Aniu, dzięki.. sama nie wierzę, jak patrzę na te foty
Aniu, dzięki.. sama nie wierzę, jak patrzę na te foty
Tak, szałwia omączona jest świetna - miałam ją kiedyś posadzoną w towarzystwie wilczomleczu Diamond Frost i to było idealne zestawienie!
Dzięki, już zaglądam do inspiracji
Dzięki, już zaglądam do inspiracji
- robaczek_Poznan

Krysiu, jesienią powstało u mnie trochę nowych miejsc na nasadzenia i chcę wypełnić luki między różami
Posadziłam trochę bylin, ale chciałabym też jednoroczne więc będę się zmagać z wysiewami
Chociaż jak wysadzałam lobelie na szybko w kwietniu - wyjeżdżałam na dłużej i musiałam oczyścić parapety - to miałam problem gdzie je wkitrać
Wyszła obwódka rabaty i niechcący się skomponowało
Jule, masz szczęście z tymi sadzonkami za grosze. U nas nawet na giełdzie za lobelię trzeba dać 4-5 zł, a jak chciałabym kupić 20 sadzonek to robi się nie lada koszt. Poza tym mam z tego jakąś frajdę, więc pobawię się póki ochota jest
Małgosiu, lobelię wysieję pod koniec stycznia, a heliotrop wcześniej
Aguś, niebieski wkomponowany w pastele mnie w oczy nie gryzie, choć najbardziej lubię róże, fioletowy, lila i biel. Moja lobelia z siewu wyszła granatowo-szafirowa, a kupna była majtkowo niebieska i brzydsza
Swoją drogą żółtego tez unikam, ale kilka żótłtych róż posadziłam i chcę im do towarzystwa dołożyć fiolety
Wilczomiecz siałaś czy kupowałaś sadzonki?
Jule, masz szczęście z tymi sadzonkami za grosze. U nas nawet na giełdzie za lobelię trzeba dać 4-5 zł, a jak chciałabym kupić 20 sadzonek to robi się nie lada koszt. Poza tym mam z tego jakąś frajdę, więc pobawię się póki ochota jest
Małgosiu, lobelię wysieję pod koniec stycznia, a heliotrop wcześniej
Aguś, niebieski wkomponowany w pastele mnie w oczy nie gryzie, choć najbardziej lubię róże, fioletowy, lila i biel. Moja lobelia z siewu wyszła granatowo-szafirowa, a kupna była majtkowo niebieska i brzydsza
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
U mnie na poczatku sezonu tez tak chodza, pozniej zaczynaja na rynku sprzedawac - pierwsza cena to 2.50 i pozniej z tygodnia na tydzien coraz bardziej spada. Ja kupowalam chyba po 1.70 a po dwoch tygodniach byla juz po 70 gr .... czyli cierpliwosci tylko trzeba
Ja lubie niebieskie dodatki
na tej mojej bialej rabacie niebieska Lobelia wyglada oblednie. Niebieski do zoltego tez wyglada zjawiskowo a ze zakupilam 3 nagokorzenne zolte rabatowe nn-ki przed dom, tak zeby mi po tulipanach cos kwitlo, to tez im Lobelie doloze.
Ja lubie niebieskie dodatki
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Ha ! mówcie , co chcecie , a ja wręcz uwielbiam błękity ...poprzez wszystkie jego odcienie ....i komponują się świetnie z różem , bielą , fioletem i czerwienią . Pomyślcie tylko ...szałwie , przetaczniki , bodziszki , ostróżki ...między różami ....dopasowane kolorowo ...cóż chcieć więcej ? Oczywiście róże w tonacjach pasujących do wspomnianych bylin ...lub odwrotnie . Lobelia świetnie współgra z bielą gęsiówek , piaskowca górskiego , floksów szydlastych - jest też dobrym uzupełnieniem do nasadzeń białych bratków , czy też białych surfinii . Elegancja i klasa sama w sobie . Ale każdy lubi , co lubi ...jedni rybki ...a drudzy tylko akwarium ....
Świat nie jest wówczas monotonny i o to chodzi , by nie było wszystko pod linijkę i takie samo , bo było by nudnie .
Świat nie jest wówczas monotonny i o to chodzi , by nie było wszystko pod linijkę i takie samo , bo było by nudnie .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Jagódko - mnie właśnie ostróżki przekonały do niebieskości w ogrodzie 
- Jagodka

I ja najbliżej , bo tylko mam do Krakowa 54 km ...bliżej mam do Oświęcimia - tylko 14 km . Zapewne jadąc od Mamy kierowaliście się na Katowice ?robaczek_Poznan pisze:To my tu wszyscy z okolic Krakowa
A widziałaś Gosiu u Adriana białe ostróżki , ze smużkami w błękitach ?
-
mm-complex

- Od: 19 sie 2010, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jak tak patrzeć to ja tez prawie z Krakowa
...70 km
Iguś do Ciebie mam bliziutko ostatnio byłam dwa razy w Bieruniu Starym to ju z blisko prawda?
Uwielbiam Kasiu Twoje zestawienia kolorystyczne są bardzo bliskie mojemu
Uwielbiam Kasiu Twoje zestawienia kolorystyczne są bardzo bliskie mojemu
marzenia się spełniają! Dana
- Jagodka

Ups.... 
- Jagodka

No , co jak co ...ale ja należę do " prawie " krakowianek ...bo mieszkam w Małopolsce , a kiedyś woj. krakowskie .
Dana ...ani mnie nie denerwuj ...to tylko 30 minut i była byś u mnie
...a mnie denerwować nie wolno
.
Kasieńko ...zapomniałam zapytać - Scrabble były w ruchu ?
Dana ...ani mnie nie denerwuj ...to tylko 30 minut i była byś u mnie
Kasieńko ...zapomniałam zapytać - Scrabble były w ruchu ?
- robaczek_Poznan

Jagódko, scrabble były, a jakże! To u mnie świąteczny zestaw obowiązkowy
Ja też lubię błękity, ale wpadające w ciemniejsze odcienie, szafirowe, granaty...Uwielbiam ostróżki, lobelię, dzwonki, przetaczniki, szałwie, orliki...długo by jeszcze wymieniać! Cała masa takich kwiatów zawita na moich rabatach w tym roku
Do domku jechaliśmy naokoło, bo przez Wrocław, żeby zabrać moją młodszą siostrę i tak się zebrało tych kilometrów...
Dana, toż Ty prawie Krakuska jesteś
Pastele w ogrodzie uwielbiam..sporo nowych zestawów kolorystycznych szykuję na ten sezon, jestem ciekawa efektów
Małgosiu, ja skusiłam się w tym roku na kilka odmian ostróżek. Jesienią posadziłam Blue Bird, Galahad, Astolat i Dark Blue White Bee. Poluję na Black Knight ale nie było w mojej szkółce.
Julek, żółty z błękitem i fioletem to jest to
U siebie też uskuteczniam taki zestaw, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce 
Dana, toż Ty prawie Krakuska jesteś
Małgosiu, ja skusiłam się w tym roku na kilka odmian ostróżek. Jesienią posadziłam Blue Bird, Galahad, Astolat i Dark Blue White Bee. Poluję na Black Knight ale nie było w mojej szkółce.
Julek, żółty z błękitem i fioletem to jest to
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Będę szukać żeniszków, choć są raczej fioletowe niż niebieskie. Liczę na to że lobelia się wysieje sama z siebie
Można też posiać żeniszki różowe i białe, ale te klasyczne najbardziej mi się podobają. Z bladawcami powinny dobrze wyglądać
Jakoś bez prób siania (nawet nieudanych
) jednorocznych zima robi się przygnębiająco długa. Zielone parapety przyspieszają wiosnę. A satysfakcja (ostatnio miałam 3 heliotropy z własnego siewu-i całej paczki nasion
) ogromna
Nawiasem mówiąc obsadzenie moich wielometrowych rabat nawet sadzonkami za 70 gr wpędziłoby mnie w kosmiczne długi
Jakoś bez prób siania (nawet nieudanych
Nawiasem mówiąc obsadzenie moich wielometrowych rabat nawet sadzonkami za 70 gr wpędziłoby mnie w kosmiczne długi