Ogród Agnieszki i Zbyszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Agnieszki i Zbyszka

Post »

Marysiu krakowska
Cóś mi się wydaje ,że domek szachulcowy będzie musiał jeszcze długo nam służyć ;:108
On wygląda z zewnątrz ,jak by miał się niebawem rozpaść, ale to tylko pozory, w środku jest ok.
Syn mój ostatnio powiedział ,że ,jak się potknę i na niego polecę to się rozleci na części. ;:306
Ostatnio rozważaliśmy ze Zb. ,żeby zrobić łazienkę ze...spiżarni. I tak trzeba tam zrobić wylewkę, bo myszy uczyniły perforację podłogi.Wejście jest z pokoju w którym śpimy, można też wchodzić z trzeciej komnaty. Mało tego , są zamknięte drzwi na dwór, więc przy robocie nie zrobi się rozgardiaszu w reszcie mieszkania. Dopiero, jak na koniec będziemy te drzwi zamurowywać.
Zapytam właścicieli i zagrodzę na wiosnę, nawet takie płoty dwa stoją w stodole.
Powiększę sobie tym sposobem jeszcze warzywnik. :heja
Marysiu pole przegorzanów już jest, ale mało kwitło z powodu suszy - pożarły szkodniki.

Marysiu - Ambo
To jakieś szaleństwo z myciem okien zimą. Moja Mama po antybiotyku umyła okna, a ma ich sporo :evil:
My kochamy sklepy ogrodnicze, wyprzedaże to już zupełnie. 8-)
Jedziemy niby po listewki, czy papę a kończy się....
Ostatnio w listopadzie była czystka w markecie koło znanego szwedzkiego sklepu na I z meblami itp.
Kupiłam tylko lilie, trochę cebulek ,Z. truskawki, było pełno iglaków bardzo tanich i żałuję, że nic nie wzięłam, za 10 -20 pln można było dużego habazia nabyć.
Nawet takie strzyżone - topiary były. Teraz pewnie będą choinki po Świętach przeceniać i robić miejsce na wiosenną dostawę.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko, to tym bardziej trzeba sobie w środku dostosowywać do zamieszkania domek. Ja już właściwie w środku mam dom zrobiony jeszcze niewielka kosmetyka części korytarza. Z zewnątrz nie wygląda ładnie, bo przez podnoszenie dachu dobudowano część domu pustakami w kolorze cegły, a dom jest z czerwonej cegły, gdyby nie te różne materiały nie wyglądał źle. Nie jest luksusowy standard, ale jest ok. Mnie to wystarcza.
Jakie szkodniki zjadają przegorzany ;:oj ? Jak będzie łazienka to będzie można dłużej przebywać, a planujecie przeprowadzkę na stałe, jeżeli tak to kiedy?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko - dla mnie w miarę cywilizowana łazienka to podstawa.
To było pierwsze ucywilizowane pomieszczenie jak wykańczałam domek. W salonie był piach zamiast wylewki, kuchnia była w barakowozie, w sypialni nie było tynku na ścianach a w łazience fachowiec kładł kafelki na ścianach i montował prysznic :;230
Jak macie takie poręczne pomieszczenie to nie ma się nad czym zastanawiać. Mnie się Wasz domek bardzo podoba, Oczywiście nie wiem w jakim jest stanie technicznym. Rozumiem, że czasem lepiej postawić nowy dom od podstaw niż remontować ruinę, ale mnie bardzo szkoda tych starych domostw skazanych na zagładę. Na Żuławach są tak piękne i ciekawie zbudowane domy - które chylą się ku upadkowi...żal :cry:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Można by ocieplić i otynkować, nie było by widać tych pustaków, ale to kasa....
Moja Babuszka ociepliła swą chatynkę dopiero po 50 - ciu latach mieszkania ;:224
Domek też stary, spokojnie 120 letni i wygląda przyzwoicie.
Marysiu w ostatnią wiosnę była susza, (co zdaje się być już normą w tych stronach)
No i większość bylin miała szczyty pędów zaatakowane przez mszyce i pluskwy - zmienniki.
Wysysają sok, a roślina karłowacieje i nie kwitnie.
Przebywać, przebywać dłużej, tak, tak. :D Jak syn zrobi maturę, to będziemy tam więcej ,prawie na stałe ale i tak z przerwami, bo interesy w 3 - city. :roll:

Marysiu - Ambo
Ja mogę przeżyć bez łazienki, zimą natomiast już mniej.Ostatnio po dwudziestu ponad latach pobiłam chyba rekord krzystania ze sławojki przy niskiej temperaturze.
Nie ma się czym chwalić, bo to wcale zdrowo nie jest. :oops:
Domek jest w takim stanie technicznym, że będziemy chcieli stworzyć nowy , ale musi tymczasowo służyć i to długo za pewne.
I na pewno go nie wyburzymy, jeśli będzie nowy.
Może się okazać, że jest starszy niż myślimy, przed wojną był już do rozbiórki ponoć, mieli stawiać z cegieł.
Moje linki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

melduję, ze zaglądam, ale czas przedświąteczny pędzi :roll: Łączę się w bólu w kwestii niemania łazienki, choć moja prowizoryczna to full wypas przy Twojej, więc jak masz możliwości, to rób od razu!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko jak czytam Twoje posty to bije z nich miłość do tego miejsca do każdej trawki :lol: Fajnie mieć takie miejsce w życiu. Nawet do tej zmarzniętej sławojki :twisted:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat
Może latem 8-)
Ale sobie właśnie w tym momencie wymyśliłam co zrobię , jak będzie ciepło.
Ponieważ mycie w misce, zwłaszcza górnej połowy ciała powoduje za razem jednoczesne atrakcje aquafuvialne dla całej podłogi w kuchni, to wpadłam na pomysł aby zasłonić kotarą otwór wejściowy w drewutni , postawić miskę na pieńku i tam kontynuować ablucje ;:138 :;230 :oops:
Gdybym usiłowała myć się w inspekcie, jak nas mama w dzieciństwie , zafundowała bym sąsiadowi niezapomniane doznania wzrokowe :lol:

Maryś
Dziękuję za ciepłe słowa i życzonka ;:196
Tak my do siedliska, choć nie do końca naszego mamy już ogromny sentyment. ;:131
Ja już chcę na wieś ;:223
A tu....cała jestem od mąki...zlew zawalony....syn nie pozmywał.....zapomniałam kupić ;:oj jajek...1/3 ciasta z masą orzechowa już wydane....sernik w wiaderku na razie , jedna szyba umyta:;230
Jeszcze się skusiłam i drugą szynkę do gotowania kupiłam ;:124 , pierwsza pychotka :!:

Obrazek

Obrazek
W tle majaczy schabby pink mojego balkonu ;:306
Moje linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Ambo i Patrycjo :D
Dziękuję za miłe życzenia ;:196
Wsiowego wszystkiego tak :!: ;:138

Przyjechaliśmy na wieś jeszcze za jasności, śniegu, jak na lekarstwo, tylko w lesie na szosie :twisted:
Pobiegliśmy do spiżarni zobaczyć słoiki, Tata mnie nastraszył, ale nic nie pękło i nie zamarzło.
Ale w kuchni woda zamarznięta w czajniku i wszystkich naczyniach, kran też, licznik rozsadziło...
Musiało być minus 5 co najmniej w domu. Mieliśmy przyjechać i przez gołoledź jeden łikend nam umknął, nie pomyśleliśmy o kranie. Ziemniaki oszronione, dobrze, że wszystkie cebulki zabraliśmy i sadzeniaki.
Udało mi się posadzić resztę cebulek, tulipany, irysy, szafirki i hiacynciki.
Masakrycznie ciężko kopało się w rozmoczonej ziemi.
Wykopałam selery naciowe do pędzenia i część marchewki.
Teraz pojedziemy na sylwestra, bo idziemy na lokalny bal w pobliskim miasteczku. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schody na strych.

Obrazek

Obrazek

Zioła w stodole.

Obrazek

Obrazek

Wnętrze stodoły.

Obrazek

Wianek w domu.
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pelagia72 pisze:

Teraz pojedziemy na sylwestra, bo idziemy na lokalny bal w pobliskim miasteczku. ;:173

Bal w remizie? ale będzie zabawa :tan
Ja takiej integracji nie przewiduję. Już czekam na opowieści. Z wodą daliście do wiwatu, my zewnętrzny kran zakręcamy jak jest jeszcze +5.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Nie przewidzieliśmy aż takiego mrozu :oops: :( :roll:
Nie w remizie, w szkole ;:108 :;230
Jak chce się tam mieszkać, trza się poznać i zfraternizować z okolicznymi ludźmi :)
Moje linki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaką Ty masz porządną stodołę! U mnie w domu co niektóre pomieszczenia gorzej wyglądają :roll:
A bal w szkole, czemu nie?;) U nas jest w sali zabaw nad sklepem, ale z dziećmi raczej nie zachęcają do przychodzenia...na szczęście to tylko przez drogę, jak okno uchylimy to mamy muzykę za darmo :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko zrobiłaś mi wielką niespodziankę pięknymi życzeniami. Bardzo dziękuję całej Rodzince Kochanej za życzenia. Jak pisałam u Agnieszki (innej) zawsze wysyłamy kartki do starszych znajomych i rodziny, ale w tym roku najwięcej kartek przyszło od forumowych przyjaciół ;:167 ;:196
Od sympatycznej piętro wyżej Pati też dostałam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hołhołhoł
Widzę, że i u mnie posty wcięło :!: ;:oj
A pisałam, że idziemy na lokalnego czyt. wsiowego Sylwestra ;:138
I mam specjalną sukienkę na tę okazję, syn powiedział, że pretensjonalna i jeszcze te fioletowe różyczki ;:306
Może jakiś ludź nas obfoci to pokażę 8-) :heja
Moje linki
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś - udanej zabawy dzisiaj i spełnienia wszystkich marzeń w nadchodzącym 2013!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, jak impreza wsiowa to i kiecka od Diora być nie może, coby w oczy nie kłuć :) Bawcie sie dobrze i pełnej integracji życzę :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”