
rzeczywiście nie ma jak mięsko przyrządzone a nie sklepowa tablica mendelejewa..mieszkam na wsi i mam możliwość hodowli więc przynajmniej dbam o zdrowe jedzenie

Ciekawe przepisy szynkę już robiłam(smakowała) ale wypróbuję jeszcze inne specjały
Nie tylko wyglądakarool pisze:Wygląda smakowicie![]()
Wpisuję ,coby po zakupie mięska znaleźć wątek.
Ciekawe jak ten wieniec z rybą by smakował?stasia_ogrod pisze:Mówisz i masz ;
Wieniec mięsno - warzywny w galarecie :
3 szklanki ugotowanego i drobno posiekanego mięsa kurczaka
1 szkl. groszku konserwowego
1/2 szkl. posiekanej pietruszki / ugotowany i obrany korzeń /
1/2 szkl. posiekanego selera / ugotowany i obrany korzeń /
1 szkl. posiekanych ogórków kiszonych
1 szkl. posiekanej cebuli
1 świeża posiekana czerwona papryka
4 posiekane jaja na twardo
sól, pieprz i majonez do smaku / żeby nie było za rzadkie -tylko sklejenie składników /
galareta :
3 i 1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 szklankach rosołu z gotowania kurczaka i ostudzić.
w dużej tortownicy z kominkiem na dnie zrobić dekorację z groszku ,plasterków jajka ,ogórka itp i odrobiny zimnej galarety - wstawić do lodówki żeby skrzepła i trzymała dekorację na miejscu.Teraz należy ułożyć luźno przygotowaną wcześniej sałatkę nie dotykając brzegów tortownicy i zalać tężejącą galaretą,która wpływając w zostawione szpary przy brzegach oblepi sałatkę dookoła.
Po dokładnym stężeniu, wywalamy całość na duży półmisek / aby dobrze wyszło, obłożyć tortownicę na chwilkę ścierką zmoczoną w ciepłej wodzie / dekoracją do góry.Otwór po kominku dekorować np.listkami zielonej sałaty.Kroić na nieduże kawałki .
Uwaga; jak nie macie tortownicy,można wykorzystać wąskie keksówki .
Potrawa jest bardzo sycąca / podzielna / smaczna i elegancka np. na przyjęcie.
Życzę udanego eksperymentu Smacznego