Ale muszę ci się pochwalić, że ja tez mam w domu szynkowar
Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
-
Agapa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Pierniczki ślicznie Asiu, piękne te z witrażykiem. Ja też takie upiekłam, ale mi się nie podobają, Nawet na zdjęciach nie pokazywałam
Ale muszę ci się pochwalić, że ja tez mam w domu szynkowar
i przynajmniej co 3 tygodnie szykuję w nim wędlinki do chleba. Mój jest stareńki, z dawnej Czechosłowacji
, bo mam go jeszcze po rodzicach, ale wszystko działa, nic się nie zagubiło
a moje duże dziecko już nie chce jeść kanapek w szkole z niczym innym jak z mamusinymi wędlinkami 
Ale muszę ci się pochwalić, że ja tez mam w domu szynkowar
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
-
Elżunia 1187
- 200p

- Posty: 370
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Asiu a z jakiego ciasta piekłaś te pierniczki bo wyszły Ci naprawdę super A teraz to jest tyle przepisów co kucharek
i nie wiadomo za które się zabrać
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
przepis skopiwałam z forum,chyba Ani
Pierniczki
1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć. Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną
POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy
te z witrażykami najładniesze z białych landrynek
już wiem do kogo sie uśmiechnę o przepisy wędlinek:)
możesz wrzucić do wątku?będę wdzięczna:)
Pierniczki
1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć. Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszcze.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną
POLEWA .
0,5 kostki margaryny,4 łyżki cukru ,2 łyżki kakao,1 łyżka wody .Rozgrzać wszystkie składniki ,ale nie gotować .
1łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie ,dodać na końcu do polewy
te z witrażykami najładniesze z białych landrynek
już wiem do kogo sie uśmiechnę o przepisy wędlinek:)
możesz wrzucić do wątku?będę wdzięczna:)
-
Elżunia 1187
- 200p

- Posty: 370
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Asiu dziękuje o takie mi chodziło
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Asia, pierniczki że ślinka cieknie
A chionka rewelacja, czekam na zdjęcie z bombkami 
Pozdrawiam, Dorota
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Dziś przyszedł!! Po robocie lecę po łopatkę, przyprawy i czosnek!!asma pisze:ja kupiłam taki jak kolezanka-to jeden z najwiekszych i można w nim robic np 3 różne mięska(w woreczkach)
kupując warto zwrócic uwagę na dodatki
ja kupiłam z solą do peklowania,z przyprawami i termometrem do szynkowara
http://allegrooo.pl/szynkowar-nierdzewn ... 93718.html
widzę,że szynkowar sie nie pokazuje...
chętnym moge wysłać link na email lub mozna go spróbować skopiować i otworzyć w google
A... i żelatynkę!!
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
szukałam srebrnych bombek,a znalazłam tylko złote i kolorowy groszek...nie mogłam sie zdecydowac ....chyba jeszcze poszukam...
lub zrobię tylko sopelki i poszukam innej gwiazdy....zobaczymy;)
biegałam dzisiaj i robiłam zakupy ,to od nich zależy moje menu-najpierw patrze co jest ,potem rodza sie w główce dania...
-kupiłam kawałek łososia -na tatar:)
-mam jeszcze troszke ikry z łososia -będzie kawiorkowe ...? ?
-jest golonka i kapucha -juz gotuje sie podłoże...
-z części zwykłej kapusty będzie farsz do rybki "po grecku"inaczej;)-dorsz już czeka ...
- filety śledziowe - śledziki wg przepisu z fo...
-z kostek łososia zrobie rybke z makaronem sojowym w cieście -wg pomysłu Aaleksandry ciasto w kształcie rybki,ale farsz na zywioł;)
-paszteciki/kulebiak z kapusta i grzybami...
-pstrąg w sosie koperk-czosnk i na słodko w sosie winogr.-migdał.-przepis z Biedronki
-dla malucha niejadka koniecznie paluszki rybne bo przecież nic innego sie nie nadaje do jedzenia
-uwielbiam makaron własnej roboty i cos z tym makaronem wymyślę;)...do tej pory była zupka owocowa na słono-słodko-wg przepisu kochanej śp.Teściowej
...
-Teściowa robiła też ziemniaczki ze śledziem w mlecznej zalewie-takie proste,pyszne pełne pieknych wspomnień...
kutie zwykle musiałam zjadać sama więc sobie odpuszczę...
-śledziki solone zrobię ....uwielbiam pod kołderką,może sie skuszę chociaz to sporo roboty...
-M lubi sałatkę z tuńczyka....może....
-a za mna chodzi łosoś wędzony...może jajeczko zawijane łososiem i kawiorek na majezonie...?
do szynkowara juz kupiłam szyneczkę i łopatkę
mam nadzieje,że dojdzie w odpowiedniej chwili
do szkoły dla maluchów też cos sie zgłosiłam upiec...chcą sernik:)
-z ciast zdecydowałam sie na sernik z makowcem-jako jedno ciasto
babeczki -reniferki
kulki rafaello
pierniczki juz są,tylko polewa została do zrobienia
no i domek z herbatników-do choineczki w sam raz-razem z reniferkami:)
gości chyba nie będzie ,a dla nas to aż nadto...pewnie najbardziej obje sie M
)pasibrzuch-kocha jeść,jeść,jeść,a chudy jak patyczak
-- 18 gru 2012, o 15:56 --
Piotrze ,ale super ekspresowa dostawa
ja dopiero dzisiaj opłaciłam ,pewnie jutro wpłynie kasa na konto,mam cicha nadzieję,że mięso,które dzisiaj kupiłam i zamierzam juz bejcować w przyprawach doczeka sie szynkowara na święta-będziesz pewnikiem pierwszy degustował swoje łakocie więc czekam na wieści
lub zrobię tylko sopelki i poszukam innej gwiazdy....zobaczymy;)
biegałam dzisiaj i robiłam zakupy ,to od nich zależy moje menu-najpierw patrze co jest ,potem rodza sie w główce dania...
-kupiłam kawałek łososia -na tatar:)
-mam jeszcze troszke ikry z łososia -będzie kawiorkowe ...? ?
-jest golonka i kapucha -juz gotuje sie podłoże...
-z części zwykłej kapusty będzie farsz do rybki "po grecku"inaczej;)-dorsz już czeka ...
- filety śledziowe - śledziki wg przepisu z fo...
-z kostek łososia zrobie rybke z makaronem sojowym w cieście -wg pomysłu Aaleksandry ciasto w kształcie rybki,ale farsz na zywioł;)
-paszteciki/kulebiak z kapusta i grzybami...
-pstrąg w sosie koperk-czosnk i na słodko w sosie winogr.-migdał.-przepis z Biedronki
-dla malucha niejadka koniecznie paluszki rybne bo przecież nic innego sie nie nadaje do jedzenia
-uwielbiam makaron własnej roboty i cos z tym makaronem wymyślę;)...do tej pory była zupka owocowa na słono-słodko-wg przepisu kochanej śp.Teściowej
-Teściowa robiła też ziemniaczki ze śledziem w mlecznej zalewie-takie proste,pyszne pełne pieknych wspomnień...
kutie zwykle musiałam zjadać sama więc sobie odpuszczę...
-śledziki solone zrobię ....uwielbiam pod kołderką,może sie skuszę chociaz to sporo roboty...
-M lubi sałatkę z tuńczyka....może....
-a za mna chodzi łosoś wędzony...może jajeczko zawijane łososiem i kawiorek na majezonie...?
do szynkowara juz kupiłam szyneczkę i łopatkę
do szkoły dla maluchów też cos sie zgłosiłam upiec...chcą sernik:)
-z ciast zdecydowałam sie na sernik z makowcem-jako jedno ciasto
babeczki -reniferki
kulki rafaello
pierniczki juz są,tylko polewa została do zrobienia
no i domek z herbatników-do choineczki w sam raz-razem z reniferkami:)
gości chyba nie będzie ,a dla nas to aż nadto...pewnie najbardziej obje sie M
-- 18 gru 2012, o 15:56 --
Piotrze ,ale super ekspresowa dostawa
ja dopiero dzisiaj opłaciłam ,pewnie jutro wpłynie kasa na konto,mam cicha nadzieję,że mięso,które dzisiaj kupiłam i zamierzam juz bejcować w przyprawach doczeka sie szynkowara na święta-będziesz pewnikiem pierwszy degustował swoje łakocie więc czekam na wieści
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Dorotko-przy Twoich przecudnej urody pierniczkach moja choinka wygląda jak dla ubogich 
- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
wkleję przepis,który jakis czas temu skopiowałam z fo:)
robiłam raz ,były pyszne
SLEDŹ PO KASZUBSKU
1 kg. fileta zielonych śledzi (świeżych)
2 duże cebule
Wymoczyć śledzie ( ja jak są tak lekko zmarznięte to ściągam skórę i dopiero mocze - nie koniecznie)
Po stronie wewnętrznej smarujemy musztardą ,solą i pieprzem, dajemy kawałek cebulki i zwijamy i układamy do garczka ,że tak powiem na stojąco
ZALEWA
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1 szklanka wody
1/2 - 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
sól pieprz majeranek
wszystko mieszam i zalewam śledzie gotuje 8 min i dodaje 1 łyżkę cukru gotuje 2-3 mni i gotowe
Oczywiście muszą wystygnąć
- SMAKUJĄ TYM CO NIE JEDZĄ RYB
,najsmaczniejsze za 2-3dni:)
robiłam raz ,były pyszne
SLEDŹ PO KASZUBSKU
1 kg. fileta zielonych śledzi (świeżych)
2 duże cebule
Wymoczyć śledzie ( ja jak są tak lekko zmarznięte to ściągam skórę i dopiero mocze - nie koniecznie)
Po stronie wewnętrznej smarujemy musztardą ,solą i pieprzem, dajemy kawałek cebulki i zwijamy i układamy do garczka ,że tak powiem na stojąco
ZALEWA
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1 szklanka wody
1/2 - 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
sól pieprz majeranek
wszystko mieszam i zalewam śledzie gotuje 8 min i dodaje 1 łyżkę cukru gotuje 2-3 mni i gotowe
Oczywiście muszą wystygnąć
- SMAKUJĄ TYM CO NIE JEDZĄ RYB
- BozenkaA
- 1000p

- Posty: 1136
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Dzięki Asiu. Wypróbuję te śledziki po kaszubsku.
-
juda
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Asia piekłam pierniczki z tego przepisu i ja osobiscie wolę bez kakao i dżemu ale M widzę ze podkrada

- asma
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
ja musiałam moje schować bo niebezpiecznie znikały...w moim łakomym brzuchu
nie umiem sobie wyobrazic smaku bez cacao i powideł-to jedne z najsmaczniejszych składników piernika;)
nie umiem sobie wyobrazic smaku bez cacao i powideł-to jedne z najsmaczniejszych składników piernika;)
-
Agapa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Asiu robiąc mięsko z szynkowara korzystam z wielu przepisów.
Nie mogę tylko przekonać się do mielenia mięsa. Moi głodomorkowie po prostu nie przepadają za mielonkami
Generalnie mięso po obraniu z błonek i tłustych kawałków kroję, troszku rozbijam tłuczkiem i mieszam z solą peklową i przyprawami. Po dokładnym wymieszaniu jeszcze dodaję łyżeczkę pudru wymieszaną w połowie szklanki wody i mieszanie ponowne aż mięsko zacznie się kleić. Po tym siup do pojemnika, by kolejnego dnia znów przemieszać. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę lub dwie żelatyny. I można ładować "pocisk"
I na dnie szynkowaru układam dwa kawałki bawełnianej nici tak na krzyż, na to woreczek mrożonkowy i upycham mięso. Nici pozwalają łatwiej wyjąć wsad po sparzeniu
Niestety ścisłe upakowanie mięska zawsze sprawia mi troszku kłopotu, a ważne jest, żeby się mocno ubiło, bo wtedy po sparzeniu w wędlinie nie ma takich jakby pęcherzyków. ostatnio używałam tłuczka do pyrek
Po upchaniu w szynkowarze zamykam go i zostawiam na dwie doby w lodówce. I po tym czasie parzę, tak by spod szynkowaru woda ledwie mrugała przez dwie godziny. Po sparzeniu od razu do zimnej wody, na noc do lodówki i gotowe
Soli peklowej dodaję około 15g na 1,2kg mięsa i do tego łyżeczkę soli. A przyprawy różnie, według jakiegoś "widzimisię"
Przyjemnej pracy
Nie mogę tylko przekonać się do mielenia mięsa. Moi głodomorkowie po prostu nie przepadają za mielonkami
Generalnie mięso po obraniu z błonek i tłustych kawałków kroję, troszku rozbijam tłuczkiem i mieszam z solą peklową i przyprawami. Po dokładnym wymieszaniu jeszcze dodaję łyżeczkę pudru wymieszaną w połowie szklanki wody i mieszanie ponowne aż mięsko zacznie się kleić. Po tym siup do pojemnika, by kolejnego dnia znów przemieszać. Ja dodaję jeszcze łyżeczkę lub dwie żelatyny. I można ładować "pocisk"
Po upchaniu w szynkowarze zamykam go i zostawiam na dwie doby w lodówce. I po tym czasie parzę, tak by spod szynkowaru woda ledwie mrugała przez dwie godziny. Po sparzeniu od razu do zimnej wody, na noc do lodówki i gotowe
Soli peklowej dodaję około 15g na 1,2kg mięsa i do tego łyżeczkę soli. A przyprawy różnie, według jakiegoś "widzimisię"
Przyjemnej pracy
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- BozenkaA
- 1000p

- Posty: 1136
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Zaraz biegnę sprawdzić, czy ja tego szynkowaru czasem nie wyrzuciłam. Bo tylko od lat zajmował mi miejsce w szafce. 
-
Agapa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Bożenko mój ma ponad 20 lat. I służy mi dalej, tak, jak wcześniej mojemu tacie i mamie
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka

