Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 78  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 16 gru 2012, o 23:38 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Już pisałam do Tereski prośbę o pozwolenie na wstawienie jej przepisu. Nie chciałabym robić tego bez jej wiedzy. Mam nadzieję, że się zgodzi i najdalej jutro będziecie mogli nastawić nalewkę. Jest błyskawiczna tak, że na Święta zdążycie. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 gru 2012, o 00:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
A ja bym chciała przepis dokładny i najlepiej 100% pewny ;:oj na ciasto piaskowe....bo ja lubię takie puste placki albo z jabłkami co najwyżej..i keksy..nie cierpię z kakaem... ;:202

Proszę!!!! Póki eM jeszcze nie skończył zakupów... :tan

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 gru 2012, o 11:45 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu wstawiam przepis na pyszną puszystą babeczkę.
Puszek na podwieczorek
2 szkl maki ziemniaczanej
6 łyżek maki pszennej
6 jajek
2 szkl cukru
30 dag masla lub margaryny
2 łyżki octu 10 %
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub inny ulubiony
Masło utrzeć z cukrem na puch, wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, następnie wlać ocet, olej, aromat i wszystko starannie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do formy z kominkiem lub do keksówki. Wstawić do nagrzanego do 170- 180 *C piekarnika i piec około 45- 50 min. Wystudzony najlepiej smakuje z konfiturą lub polukrowany.

Mam też sprawdzony przepis na babkę cytrynową, jeśli będzie potrzeba to wstawię.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 gru 2012, o 12:27 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Dorotko szukałam od jakiegoś czasu takiego przepisu jak ten puszek, wypróbuję na święta :heja Choć troszkę ilość cukru mnie przeraża ;:129 ......można choć pół szklanki mniej ?

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 gru 2012, o 13:08 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kasiu możesz dać mniej, ale wbrew pozorom nie jest to tak bardzo słodkie ciasto. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Kaja
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 gru 2012, o 21:38 
Offline
500p
500p
Postów: 859
Skąd: Gdańsk
Pozwolę sobie tu zamieścić przepis na keks,który upiekłam kilka dni temu i wszystkim bardzo smakował.Niestety nigdy nie zapisuję strony,z której coś kopiuję.Chyba było to z bloga Kwestiasmaku,ale głowy nie dam a nie mam teraz czasu,aby sprawdzić.
Na przyszłość dam mniej bakalii,żeby poczuć smak ciasta i może trochę więcej proszku do pieczenia,bo mało wyrósł ale zakalca nie było.Oczywiście nie miałam likieru i dodałam esencję waniliową własnej produkcji.I nie dawałam całych jajek,bo mi się zawsze w takich przepisach masa tłuszczowa warzy.Na końcu dałam pianę z białek.Bakalie dałam różne.Takie typowo keksowe.

Składniki:

? 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
? 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
? 250 g orzechów włoskich, posiekanych
? 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
? 250 g miękkiego masła niesolonego
? 250 g cukru pudru
? skórka starta z 2 pomarańczy
? skórka starta z 1 cytryny
? 5 jajek
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
? 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
? cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać.


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 gru 2012, o 21:44 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Kaja ten keks musi być pyszny, bo widzę dużą ilość bakalii, a o to chodzi w tego rodzaju cieście. ;:138 Ten likier jest najlepszy. :wink:
Kasiu ten puszek robiłam już kilkanaście (co najmniej) razy i wychodzi za każdym razem, bo nie jest skomplikowany.
Babka cytrynowa
2 szkl cukru
2 szkl krupczatki
25 dag margaryny
6 jajek
2 kisiele cytrynowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
sok z 1 cytryny
Mąkę, kisiele i proszek wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, mleko i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać. Włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, około 50 min do godziny.
Zawsze się udaje i jest pysznie cytrynowa, ale nie kwaśna. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elżunia 1187
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 17 gru 2012, o 23:26 
Offline
200p
200p
Postów: 374
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Kasiu miałaś kiedyś wstawić przepis na krem do tortu i cisza Proszę napisz jak masz wypróbowany przepis :wit

_________________
Miłośniczka wszystkich kwiatów


Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 gru 2012, o 05:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Fajny keks Kaju, ale nie dodawaj więcej proszku do pieczenia , bo co najwyżej zgaga będzie piekła, ale ciasto tak wyglądało, bo miało mnóstwo bakalii było zwyczajnie ciężkie i trudno mu było rosnąć.. proponuje mniej bakalii albo część zamień na lżejsze...i będzie ok.
Przepis zabieram..psia-kostka nie znalazłam tego swojego jak dotąd..tak to jest jak coś luzem się zostawi.. ;:223 .
Ale skorzystam z któregos z Waszych..


Elżunia mnie ścignęła za krem..do tortu...i nie tylko..i ma rację obiecałam, ale moja skleroza przerasta wszystko, więc trzeba mnie pałka jakby co..i już pisze.. :tan
to żadne cudo...ale pewniak i można wymyślić 100 różnych na tej bazie..

Krem baza....
Pół masła prawdziwego, pół margaryny (ja daję z czarnym murzynkiem "palmę")
Ale można też samą Palmę 1 całą dać...jest mnie tłuste..
3/4 szklanki cukru pudru...(albo wg smaku, dać mniej i dosypywać aż Wam przypasuje)i trochę cukru waniliowego ok 1 łyżeczki płaskiej)
To trzeba utrzeć na puszek...można zwykły cukier, ale dłużej trwa ucieranie..chociaż chyba jest wtedy bardziej puszysty..

Jak będzie dobrze utarte dodać pól opakowania małego pudełeczka śmietany 18% , chwile miksować, potem sok z cytryny tak z nie całej połówki..
znów krótko zmiksować.. krótko bo zdarza się, że jak produkty nie za świeże lub zbyt ciepłe np... może się zważyć..nie powinien..ale nie trzeba długo kręcić jak już utarte z cukrem.

i to jest baza podstawowa...
teraz można np ubić kremówkę i dodawać stopniowo...będzie śmietankowy
dodając miseczkę zmielonych orzechów..będzie orzechowy
dodając rozpuszczona tabliczkę czekolady (przestudzić) będzie czekoladowy
zmiksowane owoce..truskawki...maliny..jagody...ananas z puszki... wybrane odsączyć i dodać..krótko zmiksować aby wymieszać na jednolitą masę i mamy owocowe
można też dodać ostudzony budyń , ale wtedy nie dawać śmietany do bazy ...budyniowy

Wcale nie jest ciężki wbrew pozorom..ale dla mnie ważne jest to..że szybko tężeje i łatwo można dekorować szprycą, masa jest gładka i dobrze się trzyma..boki tortu zalepiamy masą i najlepiej dłonią wyrównujemy druga obracając dookoła..wierzch szerokim nożem wygładzamy, po wyrównaniu i wypełnieniu boku tortu ustawionym pionowo nożem wyrównać...boki można obsypać..zmielonymi orzechami, migdałami wiórkami...wiórkami startej czekolady..(wiórki startej czekolady wstawić do lodówki lub zamrażalnika na trochę i potem szybko obsypać , nie będą się topić w dłoni) rozpuszczona ciemna czekolada wylana np. na papier do pieczenia i rozsmarowana cienko ale jednolicie..zostawić do zaschnięcia..potem nożem szerokim trzymając ukośnie ścinać długimi ruchami....wyjdą grube ruloniki albo wiórki , zależy jak zeskrobiemy...nadają się do dekorowania wierzchu..wyglądają bardzo elegancko....

uwaga!
do dekorowania zostawiać krem bazowy,śmietankowy, czekoladowy..bo musi być idealnie gładki..
masło jeśli dodajemy to tylko najlepsze ekstra 82%, każde tańsze lub mix z olejem rozwarstwi się przy miksowaniu..i podejdzie woda


Na tort jednopoziomowy, nie pietrowy z tortownicy 28cm....potrzeba ok 4 kostki margaryny lub po 2masła i 2 margaryny...i odpowiednio więcej cukru i śmietany...rozdzielić do osobnych naczynek części na przełożenie i wierzch! i dodawać dopiero dodatki smakowe...


Dużo pisania..ale to prosty i łatwy krem..ale pisałam co tylko mogłam aby Wam zaoszczędzić niespodzianek...

Smacznego! Powodzenia.. ;:215



mogę jeszcze napisać jak zrobić masę cukrową -plastyczna do dekorowania , jeśli będzie taka potrzeba to przypominajcie.. :wit

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elżunia 1187
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 gru 2012, o 20:15 
Offline
200p
200p
Postów: 374
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Kasiu dzięki, nie ma to jak łopatą do głowy włożysz .Zaraz to drukuję i na pewno wykorzystam w najbliższym czasie ;:196

_________________
Miłośniczka wszystkich kwiatów


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 gru 2012, o 21:46 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Skoro już przy kremach do tortów jesteśmy i będzie okazja wypróbować co nieco to może i taki się przyda. Pyszny smak dzieciństwa (no dobra moich dzieci nie mój, bo ja z dzieciństwa to takie cukierki na mleku i śmietance smażone pamiętam, wychodziły ciągutki, albo takie kruche).
Krem milky way
1/2 szkl mleka
2 szkl mleka w proszku
2/3 szkl cukru
cukier waniliowy
40 dag masła
Mleko zagotować z cukrami, ostudzić.Masło utrzeć na puch, powoli dodając zimne mleko.Wsypać koniecznie przesiane mleko w proszku, utrzeć na gładką masę i gotowe. Polecam, bo torcik z tym kremem jest naprawdę niepospolity i pyszny.

A dziś na obiad były gołąbki:
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nolinka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 gru 2012, o 22:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2306
Skąd: Białystok

 1 szt.
Dorotko Milki May to ulubione ciasto moich dzieci ;:108 Czasem przekładam nim biszkopt kakaowy, a czasem piernikowe ciasto (takie bez miodu) Pycha :D

_________________
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 gru 2012, o 03:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
A ja BLONDYNA nie doczytałam.... :;230 tylko oczami na krem milky a potem na obrazek..i mina mi się wykrzywia czuję..i myślę ..co ta Dorotka zgłupiała..to za nic nie wygląda na Milky ...i w ogóle jakoś dziwnie to ciastko wygląda... :;230 :;230 :;230

a to był już obrazek z gołąbkiem... ;:306

Jest 02.41...spróbuje wytłumaczyć swoja głupotę... ;:224 ..ale niestety wyszło jaka jestem rozgarnięta,,,jak kupa piachu..na budowie.. :;230

Ale krem brzmi smakowicie..zabieram :tan ....od widoku gołąbka ..jak juz dotarło do mnie że to on jest na zdjęciu..burczy w brzuchu..a zaraz ostatni posiłek..bo rano mam badania..to i tak jest wygłodzona.. ;:222

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 gru 2012, o 15:24 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Pozwalam sobie wstawić przepis na Tesiną cytrynówkę. Tereska wstawiła u siebie, więc mam nadzieję, że mnie nie zlinczuje :;230
Cytrynówka Tereski
10 cytryn
1l spirytusu
1l wody
2szkl cukru

cytryny sparzyć przez 15 min
wodę wymieszać z cukrem i spirytusem
dodać przekrojone na pół cytryny
Odstawić na 24 godziny
Po tym czasie cytryny wyjąć, odcisnąć sok, dodać do reszty, można przecedzić. Smacznego ;:196

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *