Adenium (róża pustyni) cz.5

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.5

Post »

Witam, zakwitł po raz pierwszy zasiany 9.08.2011 kupiony jako Vellow Swee
- no to faktycznie ;:oj "expresowa" roślina, jeżeli w 16-cie miesięcy od wysiewu zakwita kilkoma kwiatami jednocześnie i na dodatek tak ładnie rozkrzewiona. Musiała mieć zapewnione super warunki do wzrostu.
Przy okazji pokażę i moje siewki. Mają miesiąc i wyglądają tak:
- sieweczki, a w zasadzie już część sadzonki, bo wyrasta im pierwsza para liści, wyglądają na bardzo zdrowe ;:63 i oby tak dalej, a do wiosny i wiosennego słonka coraz bliżej :), wtedy z dnia na dzień będzie widać różnicę we wzroście.

AleksandraBdg - Twoje sadzonki Adenium bardzo ładnie rosną, a sadzonka Adenium obesum, powinna być wzorem dla sadzonek Adenium arabicum, Adenium Thai Golden Crown i Adenium Thai Petch Baan Na - jak powinny się krzewić. Moje prawie roczne sadzonki Adenium arabicum, Adenium Thai, też niezbyt chętnie sie krzewią. Czekam na wiosenne słońce, może ono :wink: pobudzi je do krzewienia.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Mieczysławie, Adenium Obesum już od początku przy każdym listeczku wypuszczało nową gałązkę, nie potrafię tylko powiedzieć dlaczego nowe gałązki tak słabo rosną. Może po prostu z powodu ich dużej liczby i dość młodej sadzonki.. Poczekam do wiosny, może ruszą ze wzrostem. Adenium Thai Golden Crown ma także ich sporo, doliczyłam się zaczątków 5 czy 6 ..
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie potrafię tylko powiedzieć dlaczego nowe gałązki tak słabo rosną.
- zima, mało słonka, krótki dzień, ale jak pisałem wiosną na słonku ruszą i przyspieszą na 100% - zrobią niespodziankę Opiekunce.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:sieweczki, a w zasadzie już część sadzonki, bo wyrasta im pierwsza para liści, wyglądają na bardzo zdrowe
Pierwsza? :shock: Ja tam widzę już wyraźną drugą! :D Chyba, że to jakoś inaczej się liczy?..

Czyli juz mam sadzonki? Można je w razie czego śmiało przesadzać?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z przesadzaniem poczekaj niech wzmocnią - rozrośnie się im system korzeniowy, łatwiej i szybciej się przyjmą po przesadzeniu w osobne doniczki i w nowe świeże podłoże..
Pierwsze "listki", które pokazują się po wykiełkowaniu, to są liścienie, są "gładkie" bez "nerwów". Następne wyrastające, to są już listki właściwe - są z widocznym unerwieniem.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:Pierwsze "listki", które pokazują się po wykiełkowaniu, to są liścienie, są "gładkie" bez "nerwów". Następne wyrastające, to są już listki właściwe - są z widocznym unerwieniem.
O! Ciekawe rzeczy opowiadasz! Nie wiedziałam o tym! Dzięki za informację, chociaż to całkiem przyjemne było mysleć, że się ma "dwie" pary listków... :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze:Z przesadzaniem poczekaj
Tak myslałam, że zrobię to już chyba wiosną, w tych pojemniczkach, w których są powinny dotrwać.
Jakie duże doniczki proponujesz na początek? Z tego, co widzę, to adenium ma raczej płytki system korzeniowy i sadzone jest nawet w płaskich misach-donicach, ale to dorosłe.
Zakładając, że kolejne przesadzanie - nie licząc tego najbliższego - za rok (wiosna 2014, dobrze myślę?) dużo będą potrzebowały miejsca wszerz i wgłąb na ten czas?
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:oops: Witam,

Ja mam kilkanaście kolorów, tz. kupiłam różne kolory wysiałam tego samego dnia po sześć nasion. Wzeszły wszystkie, przesadzałam tego samego dnia do tej samej mieszanki, dodlewane są tym samym, cięte były na wiosnę tego samego dnia, i bardzo różnią sie wielkością długością liści i oczywiście wielkością kandeksu.

Jesienią kilka miało pąki, ale nie wszystkie sie utrzymały, może jeszcze zakwitną. To zdjęcie może pokaże różnice. Obrazek Przepraszam ale to Nerina teraz adenium Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego, co widzę, to adenium ma raczej płytki system korzeniowy i sadzone jest nawet w płaskich misach-donicach
- w płaskich płytkich misach sadzonki Adenium sadzone są płytko, żeby rozwijały - ładnie kształtowały kaudex i korzenie, co dodaje uroku dorosłym roślinom. System korzeniowy w warunkach domowych wydaje się "płytki" z racji że jego rozwój ograniczają niewielkie rozmiary doniczek.
Jakie duże doniczki proponujesz na początek?
- na to pytanie jest trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Jeżeli masz zamiar kształtować roślinki w kierunku kaudeksu i rozbudowanego systemu korzeniowego, który będziesz stopniowo "podciągać" do góry, to proponuję doniczki szersze ale płytsze. Natomiast jak nie zależy Ci na formowaniu kaudexu i korzeni, to możesz wysadzać w doniczki o innych proporcjach szerokości do wysokości.
Sadzonki tej wielkości jak obecnie masz do wiosny jeszcze podrosną, ja przesadzałem do doniczek o średnicy 5 cm i kwadratowych 6x6x6 cm. Obecnie część moich sadzonek z wysiewu w 2010 roku rośnie w okrągłych doniczkach (misach) o średnicy od 12 do 18 cm i wysokości od 6 do 9 cm. Jak wyglądają chyba wstawiałem fotki w moim wątku. Sadzonki Adenium arabicum z tegorocznego wysiewu, jeszcze rosną w doniczkach 5,5x5,5x5 cm i 6x6x6 cm. Wiosną część będę przesadzał do doniczek 7x7x7 a 2 - 3 największe, najładniej rozrośnięte sadzonki do okrągłych mis o średnicy 12 x 6 cm.
dużo będą potrzebowały miejsca wszerz i wgłąb na ten czas?
na podstawie mojej wypowiedzi, sama odpowiesz = wyliczysz sobie ile będziesz potrzebowała miejsca pod Twoje przesadzone sadzonki.
Mieczysław
CzarnyFM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 gru 2012, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne niemego się doczekać swoich takich ślicznotek ja Ty masz . Moje maja dwa tygodnie i dość ładnie się wzięły do wzrostu jednak żarówka pomogła nabrały kolorów i chyba będą puszczać nowe listki tak mi się wydaje .
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze: (...)
Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie informacje ;:180
:)
clawin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 mar 2008, o 10:38

Post »

Na moich 3 letnich adeniach pojawiły się tarczniki. Czym najlepiej je zwalczyć. Chciałbym również wymienić ziemie i wydezynfekować doniczki w których rosną. Jakiej ziemi najlepiej jest użyć do przesadzenia moich adenium. Do tej pory używałem ziemi do kaktusów Substral Osmocote ale obecnie nie mogę jej nigdzie dostać . Maje Adenia jeszcze nie kwitły, i dlatego chciałbym jaszcze zapytac jakiś nawozów używać do podlewania
AleksandraBdg

Post »

Jeśli chodzi o ziemię do Adenium, ja używam ziemi do kaktusów wymieszanej z piaskiem akwarystycznym i żwirkiem akwarystycznym. Jako drenaż daję keremzyt.. Jeśli chodzi o nawóz moje szalały po gnojówce z pokrzyw. W kwestii niechcianych lokatorów niestety nie pomogę :wit
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

AleksandraBdg pisze:Jeśli chodzi o nawóz moje szalały po gnojówce z pokrzyw.
Mam swoją mini hodowlę dżdżownic kalifornijskich ale jakoś nigdzie nie wyczytałem aby ktoś stosował i nie mam za bardzo odwagi tych moich grubasków tym "poczęstować" Ma ktoś jakieś doświadczenia ze stosowaniem biohumusu ?
AleksandraBdg

Post »

Jang ja nie mam,ale chętnie bym poeksperymentowała. Możemy się wiosną dogadać i moje sadzonki będą królikami doświadczalnymi,chociaż nie widzę przeciwwskazań do stosowania biohumusu. Poza tym w wątku niektórzy polecali go do nawożenia adenium :wit
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”