Ogródek to moje drugie życie cz.2
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek to moje drugie życie cz.2
U mnie 2 w plusie, snieg topnieje, a dekoracje wystawione do odkurzenia przed uzyciem 

- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotki nie widać, chyba podłoże miesza
żeby się nie przypalił 

- wielkakulka
U mnie podłoże w lodówce w zagotowanych słoikach - to z głowy i pierniczki - mam nadzieję, ze nie zjedzą
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
podłoże jeszcze nie ugotowany,muszę pomyśleć czy w ogóle robić teraz czy na Nowy Rok, na święta mam tyle innych dań w stałym repertuarze że nie wiem czy podłoże to będzie dobry pomysł. Na forum jestem każdego dnia,podczytuję Wasze wątki ,oglądam dekoracje świateczne ,a u siebie nie piszę bo nie bardzo jest o czym,teraz to porządki,zakupy....cały tn przedświateczny młyn na który co roku narzekamy ale tak naprawdę bardzo go lubimywielkakulka pisze:U mnie podłoże w lodówce w zagotowanych słoikach - to z głowy i pierniczki - mam nadzieję, ze nie zjedzą

Wczoraj było jeszcze biało , a dziś od rana pada deszcz i wszędzie szara " breja "
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Moja mama zawsze na święta robi podłoże w tym na nowy rok i święta osobno, bo obszerna rodzina powoduje, że wszystko szybko znika z talerzy 

- dorcia7
Też tak robiłam , ale u mnie rzucają się na ryby w kilku wariantach oraz na krokiety z barszczykiem -to w wigilię, natomiast w święta sałatki i sos tatarski to znika w oka mgnieniu więc podłoże nieraz wędrował na stół i z powrotem nie tknięty , to jest tak,że podłoże je się w ciągu roku,a niektóre potrawy świąteczne celowo nie szykujemy poza świetami - dlatego tak smakują
co dom to inny zwyczaj 

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
U mnie też wszyscy rzucają się na ryby. I tak ja robię połowę potraw na wigilię, a połowę mama. W ten sposób nieraz bywa, że jest nawet więcej potraw niż 12
ale i tak po tygodniu po niczym śladu nie ma 

- edzywiec
- 200p
- Od: 23 paź 2011, o 04:07
Pospacerowałem po twoim ogrodzie. Bardzo podobały mi się kompozycje z kamienia , floksy to moi niezniszczalni faworyci.
Pozdrawiam i zapraszam na Starą/nową działkę- Ed
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58

i temat potrawy wigilijne ,a co region to coś nowego widzę niż ja przygotowuję

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- wielkakulka
Wymieniaj potrawy - moze cos odgapimy
- dorcia7
Poza tradycyjnym karpiem i kapustą z grzybami podaję czysty barszczyk oraz zupkę grzybową (bo moja córcia barszczu nie lubi ) do tego krokiety z farszem z leśnych suszonych grzybów , śledzie po łowicku, sałatka śledziowa , ryba po grecku , ryba po patatajsku , ryba smazona w łagodnej zalewie octowej - to jest podstawa kolacji wigilijnej
- wielkakulka
A więc głównie ryby - możesz troche wiecej o tych trzech potrawach?dorcia7 pisze:...
śledzie po łowicku, sałatka śledziowa , ryba po patatajsku
- dorcia7
Śledzie po łowicku.
Śledzie solone namoczyć w zimnej wodzie aż pozbędą sie nadmiaru soli, kilka cebul pokoić w plastry i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu, ugotować kilka obranych marchewek , cebulę i marchew ostudzić , obrać ze skórki ogórki kiszone mpokroić je w plastry, marchewkę również, ilość marchwi ,cebuli i ogórków w zależności od tego czy maja to być śledzie z warzywami czy warzywa ze śledziami,wymoczine płaty śledziowe pokroić w grubsze paski , w salaterce kłaść warstwowo śledzie ,marchew,cebulę ,ogórki ,dodać kilka ziaren pieprzu,ziela angielskiego i kilka liści laurowych,zalać majonezem-to wersja elegancka,gdy nie robię tego dania dla fości tylko dla domowników to mieszam od razu jak sałatkę - podaję schłodzone w lodówce -smacznego
RYBA PO PATATAJSKU
1-2 kg filetów mrożonych , 3-4 duże cebule,puszka ananasa,ketchup
przygotować ciasto naleśnikowe niezbyt gęste,rybę rozmrozić,doprawić pokroić w prostokąty i obtoczyć w cieście
Cebulę pokrojoną w grubsze plastry zeszklić na oleju,dodać pokrojone w kostkę ananasy,wlać sok z puszki, dodać pikantny ketchup,sól,pieprz,paprykę ostrą-ilość przypraw wg uznania,sos trochę podusić,układać warstwami usmażone kawałki ryby,sos,i tak na zmianę,można podać na ciepło-ja wolę na zimno schłodzone w lodówce
A trzecie to które ?
Śledzie solone namoczyć w zimnej wodzie aż pozbędą sie nadmiaru soli, kilka cebul pokoić w plastry i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu, ugotować kilka obranych marchewek , cebulę i marchew ostudzić , obrać ze skórki ogórki kiszone mpokroić je w plastry, marchewkę również, ilość marchwi ,cebuli i ogórków w zależności od tego czy maja to być śledzie z warzywami czy warzywa ze śledziami,wymoczine płaty śledziowe pokroić w grubsze paski , w salaterce kłaść warstwowo śledzie ,marchew,cebulę ,ogórki ,dodać kilka ziaren pieprzu,ziela angielskiego i kilka liści laurowych,zalać majonezem-to wersja elegancka,gdy nie robię tego dania dla fości tylko dla domowników to mieszam od razu jak sałatkę - podaję schłodzone w lodówce -smacznego
RYBA PO PATATAJSKU
1-2 kg filetów mrożonych , 3-4 duże cebule,puszka ananasa,ketchup
przygotować ciasto naleśnikowe niezbyt gęste,rybę rozmrozić,doprawić pokroić w prostokąty i obtoczyć w cieście
Cebulę pokrojoną w grubsze plastry zeszklić na oleju,dodać pokrojone w kostkę ananasy,wlać sok z puszki, dodać pikantny ketchup,sól,pieprz,paprykę ostrą-ilość przypraw wg uznania,sos trochę podusić,układać warstwami usmażone kawałki ryby,sos,i tak na zmianę,można podać na ciepło-ja wolę na zimno schłodzone w lodówce
A trzecie to które ?
- dorcia7
Zapmniałam Cię przywitać - miło że Ci się podoba w moim wątkuedzywiec pisze:Pospacerowałem po twoim ogrodzie. Bardzo podobały mi się kompozycje z kamienia , floksy to moi niezniszczalni faworyci.